Πως να αντιμετωπίσετε με ψυχραιμία τις σχολικές εξετάσεις

Πώς μπορούν να είναι οι γονείς βοηθητικοί;

Τρίτη, 20 Μαΐου 2014 Τρίτη, 20 Μαΐου 2014

Oι οικογένειες με μαθητές στην 3η Λυκείου περνούν τώρα μια από τις πιο έντονες και αγχώδεις περιόδους της ζωής τους.  Μετά από πολλά χρόνια οικονομικών στερήσεων των γονιών αλλά και κόπου των παιδιών, ήρθε η στιγμή όλα αυτά να αποδώσουν καρπούς.

Αν και είναι απολύτως κατανοητή η ανησυχία των γονιών, δε θα πρέπει να επιφορτίζουν το παιδί και με το δικό τους άγχος αλλά να του συμπαραστέκονται με τον τρόπο που το ίδιο το παιδί θα τους υποδείξει.

Ας δούμε μερικές συμβουλές για την περίοδο των εξετάσεων.

Οι γονείς πρέπει να αφήνουν τον/την έφηβο/η να οργανώσει μόνος-η ή με τη βοήθεια των καθηγητών του/της το πρόγραμμα του διαβάσματος. Θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα διαλείμματα και τον χρόνο αποσυμπίεσης του παιδιού.

Θα ήταν καλό να αποφύγουν να ασχολούνται όλη μέρα με τον μαθητή/τη μαθήτρια  (να τον/την ρωτούν πως είναι και πως πάει το διάβασμα συνέχεια, να ρωτούν συνέχεια αν χρειάζεται κάτι κ.τ.λ.). Αν και οι προθέσεις τους είναι καλές, η σκέψη πως όλη η οικογένεια «κρέμεται» από πάνω του/της , είναι πολλές φορές αβάσταχτη.

Δεν πρέπει να δείχνουν (όσο γίνεται), τη δική τους αγωνία για την έκβαση των εξετάσεων. Η ψυχραιμία της οικογενείας βοηθά το παιδί να μη δημιουργεί υπερβολικές σκέψεις και φόβους για τα αποτελέσματα.

Θα πρέπει να έχουν προετοιμάσει το παιδί αλλά και τον εαυτό τους για την πιθανή αποτυχία. Να έχουν συζητήσει εναλλακτικές και επόμενα βήματα, ώστε το παιδί να μη νιώσει πως η καλή επίδοση είναι κάτι σαν σωτηρία, ενώ η αποτυχία είναι το τέλος του κόσμου.

Τέλος, αν και για τους περισσότερους γονείς αυτό είναι δεδομένο, πρέπει να έχουμε καλλιεργήσει στο παιδί την αυτοεκτίμηση, ώστε να ξέρει ότι η επιτυχία και η αποτυχία είναι κάτι που το παιδί κάνει και όχι κάτι που το παιδί είναι.

Ευχαριστούμε την Ψυχολόγο, Νέλλη Θεοδοσίου, [email protected]

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.Tags: ΑΓΧΟΣ| ΠΑΙΔΙΑ| ΓΟΝΕΙΣ| ΕΦΗΒΟΙ| ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ| ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ| ΝΕΛΛΗ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
MORE FOR YOU