Πότε ένα τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να κάνει λάθος

Μια αρκετά άβολη στιγμή για όλες τις γυναίκες.

Τζουλιάννα Καρνέζη
ΤΖΟΥΛΙΑΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017
Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό όταν έχουμε καθυστέρηση είναι η εγκυμοσύνη. Και τότε πάμε και αγοράζουμε το τεστ και περιμένουμε με αγωνία τι θα βγει. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που βγει ψευδώς θετικό; Μια τέτοια περίπτωση μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες, ιδιαίτερα για τι γυναίκες που δυσκολεύονται να συλλάβουν ή που προσπαθούν αρκετό καιρό να μείνουν έγκυες. Ευτυχώς τα ψευδώς θετικά τεστ εγκυμοσύνης είναι σπάνια, όμως μπορεί να συμβούν και οι αιτίες είναι η εξής παρακάτω.

 

  1. Έχετε καθυστερήσει να το ελέγξετε

Εάν πάρετε ένα τυποποιημένο τεστ εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να ελέγξετε τα αποτελέσματα σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Αν το αφήσετε πολλή ώρα τότε τα ούρα στο τεστ μπορεί να εξατμιστούν και να φαίνονται δυο γραμμές αντί για μια και τότε υπάρχει ο κίνδυνος να μπερδευτείτε και να νομίζετε ότι είναι θετικό. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν τυχόν λάθη, είναι να διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες του τεστ εγκυμοσύνης και να τις ακολουθήσετε ακριβώς.

  1. Το τεστ εγκυμοσύνης έχει λήξει.

Η δεύτερη πιο κοινή αιτία που ένα τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να δείξει λάθος, είναι να έχει λήξει. Πρέπει πάντα να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης, πριν το χρησιμοποιήσετε.

  1. Παίρνετε φάρμακα γονιμότητας

Τα φάρμακα γονιμότητας μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της ορμόνης Hcg (ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη) και εάν κάνετε τεστ εγκυμοσύνης υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να δείξει ψευδώς θετικό.

  1. Έχετε μόλις γεννήσει ή είχατε μια αποβολή

 Η  American Pregnancy Association εκτιμά ότι εάν μια γυναίκα έχει γεννήσει έχει αποβάλει πρέπει να περάσουν τέσσερις με έξι εβδομάδες για να επιστρέψουν τα επίπεδα της ορμόνης Hcg στα φυσιολογικά. Έτσι αν κάνετε τεστ εγκυμοσύνης τη συγκεκριμένη περίοδο μπορεί να βγει ψευδώς θετικό. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Tags: ΥΓΕΙΑ| ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ| ΓΥΝΑΙΚΑ
MORE FOR YOU