Με αυτά τα παιχνίδια μνήμης θα γίνετε πιο έξυπνοι

Σκεφτείτε γρήγορα, καθαρά και δημιουργικά με αυτές τις καθημερινές σπαζοκεφαλιές.

Τζουλιάννα Καρνέζη
ΤΖΟΥΛΙΑΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017
Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Η καθημερινότητα δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια να είμαστε δημιουργικοί. Υπάρχουν στιγμές που νιώθουμε ότι έχουμε στερέψει από ιδέες και πως αδυνατούμε να βρούμε τις κατάλληλες λέξεις για να εκφραστούμε. Με απλά λόγια νιώθουμε τη μνήμη μας να μας εγκαταλείπει. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε ώστε να δυναμώσουμε το μυαλό μας; Μια μελέτη στο πανεπιστήμιο του Michigan μας δίνει την απάντηση η οποία είναι: τα παιχνίδια μνήμης. Αν θέλετε να εξασκήσετε τη μνήμη σας, μπορείτε να αρχίσετε να παίζετε τα παρακάτω παιχνίδια. Είναι εύκολα και μπορείτε να τα παίξετε στο σπίτι μόνοι σας ή με παρέα.

Δοκιμάστε τη δημιουργικότητα σας με μια λεκτική πρόκληση.

Φανταστείτε μια ιστορία και γράψτε τη χρησιμοποιώντας μόνο οχτώ λέξεις, ούτε λιγότερες ούτε περισσότερες. Αυτό το παιχνίδι θα ενισχύσει τις αφηγηματικές σας ικανότητες.

Ονομάστε τα χρώματα.

Πάρτε ένα χαρτί και γράψτε μερικά χρώματα, ύστερα συγκεντρωθείτε και προσπαθήστε να τα απομνημονεύσετε. Κάντε την ίδια άσκηση αρκετές φορές μέχρι να δείτε βελτίωση. Κάθε φορά μπορείτε να προσθέτετε όλο και πιο πολλά χρώματα.

Δημιουργείστε νέες συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.

Αν είστε δεξιόχειρες προσπαθήστε για μια ημέρα να κάνετε κάποιες δραστηριότητες με το αντίθετο χέρι. Για παράδειγμα χτενίστε τα μαλλιά σας, βουρτσίστε τα δόντια σας και φάτε το φαγητό σας χρησιμοποιώντας το αριστερό χέρι. Κάντε το ίδιο με το άλλο χέρι, αν είστε αριστερόχειρες.

Καταμέτρηση προς τα πίσω.

Αυτή η άσκηση του εγκεφάλου, θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τη μνήμη σας σε εγρήγορση. Δοκιμάστε αυτές τις τρεις ασκήσεις αφαίρεσης:

Ξεκινώντας από τα 200, μετρείστε προς τα πίσω, αφαιρώντας 5 κάθε φορά (200, 195, 190 ...).

Ξεκινώντας από τα 150, μετρείστε προς τα πίσω, αφαιρώντας 7 κάθε φορά (150, 143, 136 ...).

Ξεκινώντας από τα 100, μετρείστε προς τα πίσω, αφαιρώντας 3 κάθε φορά (100, 97, 94 ...).

Τέλος μη σνομπάρετε να κλασσικά επιτραπέζια παιχνίδια, όπως παζλ, γρίφοι, γιατί επηρεάζουν τις νευρικές οδούς και βοηθάνε τον εγκέφαλο να αναδιοργανωθεί.

Εφόσον εντάξετε τα παραπάνω παιχνίδια στην καθημερινότητα σας θα διαπιστώσετε να αυξάνεται η ικανότητα σας να βλέπετε τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες και θα αρχίσετε να κατανοείτε πιο εύκολα τις επιπτώσεις συμπεριφορών και συναισθημάτων.

 Tags: ΥΓΕΙΑ| ΜΝΗΜΗ
MORE FOR YOU