Αυτή την ιδιότητα του αλατιού σίγουρα δεν την γνωρίζατε

Μια νέα μελέτη αμφισβήτησε την ιδέα ότι τα αλμυρά τρόφιμα μας κάνουν και διψάμε, αλλά μας ανοίγουν την όρεξη

Τζουλιάννα Καρνέζη
ΤΖΟΥΛΙΑΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Κυριακή, 7 Μαΐου 2017
Κυριακή, 7 Μαΐου 2017

Είναι γνωστό πλέον σε όλους ότι το αλάτι σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση στο αίμα με ότι προβλήματα υγείας συνεπάγονται. Μπορεί όμως το αλάτι να μας οδηγήσει σε περισσότερη κατανάλωση φαγητού; Κι όμως το αλάτι μπορεί να μας αυξήσει την όρεξη.

Πολλοί ερευνητές έχουν αρχίσει να μελετάνε τον άγνωστο ρόλο που έχει το αλάτι στην πείνα και στην αύξηση του σωματικού βάρους. Αρκετές πρόσφατες μελέτες ρίχνουν φως στο γιατί το αλάτι μπορεί να μας ενθαρρύνει στο να τρώμε περισσότερο. Μέχρι τώρα όλοι επιστήμονες είχαν επικεντρωθεί στην επίδραση που έχει το συγκεκριμένο ορυκτό στην αρτηριακή πίεση και δεν είχαν επεκτείνει τις έρευνες όσο αφορά τα κιλά.

Μια νέα μελέτη αμφισβήτησε την ιδέα ότι τα αλμυρά τρόφιμα μας κάνουν και διψάμε. Αν αυτού βρήκε ότι οι άνθρωποι που τρώνε μεγάλες ποσότητες αλατιού πίνουν στην πραγματικότητα πολύ λιγότερο νερό από ο,τι εκείνοι που τρώνε μικρότερες ποσότητες στη διατροφή τους. Επίσης τρώνε και μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού. Μακροπρόθεσμα δηλαδή αυτοί που αγαπάνε το αλάτι, θα μπορούσε να οδηγηθούν σε υπερφαγία και κατ επέκταση σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Διαβάστε επίσης: Όλη η αλήθεια για το θαλασσινό ανθό. Τελικά είναι καλύτερος από το κοινό αλάτι;

Στη συγκεκριμένη μελέτη οι ερευνητές έδωσαν στους εθελοντές μια διατροφή που περιλάμβανε 12 γραμμάρια άλατος την ημέρα. Αυτό είναι περίπου η διπλάσια ποσότητα συνίσταται από τις διατροφικές οδηγίες των ΗΠΑ. Μετά από αρκετές εβδομάδες οι ερευνητές μείωσαν την ποσότητα σε 9 γραμμάρια και στο τέλος της μελέτης οι εθελοντές έφτασαν να τρώνε 6 γραμμάρια άλατος ημερησίως. Τι συνέβη κατά τη διάρκεια της μελέτης; Καταρχάς οι εθελοντές που έπιναν περισσότερο νερό μείωσαν το αλάτι. Επίσης εκείνοι διαμαρτυρήθηκαν ότι πεινούσαν περισσότερο είχαν και μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού στο φαγητό τους. Οι επιστήμονες απόρησαν αφού το μόνο που είχα αλλάξει στις διατροφικές τους συνήθειες ήταν η ποσότητα αλατιού.

Όμως η παραπάνω μελέτη δεν είναι η μοναδική, αφού το 2015 Βρετανοί και Κινέζοι ερευνητές ανέφεραν ότι το λίπος του σώματος αυξάνεται σταδιακά σε όσους ακολουθούν μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι. Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι, αν και δεν γνωρίζουν τους λόγους, όσοι καταναλώνουν ένα γραμμάριο επιπλέον αλάτι κάθε μέρα έχουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας κατά 26%. Αλλά υπάρχουν και άλλες πολλές μελέτες που δείχνουν ότι το αλάτι μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που το σώμα καίει το λίπος και να οδηγήσει σε αύξηση παχυσαρκίας. Η μέχρι τώρα εξήγηση είναι ότι το συγκεκριμένο ορυκτό βελτιώνει τη γεύση και αυτό κατά πάσα πιθανότητα δελεάζει τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο.

Αν και οι παραπάνω μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ αλατιού και αυξημένης πρόσληψη τροφής και της παχυσαρκίας, ωστόσο χρειάζεται περισσότερη έρευνα ώστε να γίνουν κατανοητοί πλήρως οι λόγοι αλλά και για να βγουν επιστημονικά αποδεδειγμένα συμπεράσματα. Εξάλλου ο έλεγχος της όρεξης είναι μια πολύ πιο περίπλοκη διαδικασία από αυτή που φανταζόμαστε.

Τέλος για την προστασία από τη υψηλή αρτηριακή πίεση οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ συνιστούν να καταναλώνουμε λιγότερο από 2.300 mg νατρίου ανά ημέρα. Αυτό είναι περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Σύμφωνα όμως με την American Heart Association, οι περισσότεροι ενήλικες καταναλώνουν το 4 γραμμάρια κάθε μέρα.

Από την Τζουλιάννα Καρνέζη, Διαιτολόγος, RD, BSc, University of Hertfordshire

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Tags: ΥΓΕΙΑ| ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ| ΑΛΑΤΙ| ΑΛΜΥΡΑ| ΠΕΙΝΑ| ΟΡΕΞΗ| ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ| ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ| ΔΙΨΑ| ΑΥΞΗΣΗ ΚΙΛΩΝ




MORE FOR YOU