Οι τσούχτρες μάς ήλθαν ξανά: τι πρέπει να ξέρουμε

Γιατί επανεμφανίστηκαν στις θάλασσές μας -και όχι μόνο- τα ενοχλητικά και ενίοτε επικίνδυνα ζελατινοειδή, όπως είναι η επιστημονική ονομασία τους.

Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017 Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017

Τα τελευταία χρόνια τα θαλασσινά νερά όλου του πλανήτη είναι γεμάτα με πλαγκτόν και διάφορα ζελατινοειδή πλάσματα που έτσι και σε ακουμπήσουν μπορεί να αρχίσει το κάψιμο, η φαγούρα και ο πόνος. Τι κάνουμε, λοιπόν, αν μάς τσιμπήσει μέδουσα ενώ κολυμπάμε; Σάς θυμίζω το θρυλικό επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «Φιλαράκια». Η Μόνικα βγαίνει πονεμένη από τη θάλασσα και ο Τσάντλερ της λέει ότι πρέπει να ουρήσει το σημείο όπου την άγγιξε η μέδουσα. Κάπως έτσι, τα ούρα έγιναν το γιατροσόφι της μόδας στις παραλίες, μαζί με το λεμόνι, το ξύδι και τον πάγο, την κόκα κόλα και το αλκοόλ. Σωστό ή λάθος.

 

Αλλά ας πάρουμε, τα πράγματα με τη σειρά. Τα τελευταία χρόνια, στις ελληνικές θάλασσες παρατηρείται επίσης, μια πραγματική επέλαση ζελατινοειδών. Μήπως πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε μαζί τους; Ήρθαν για να μείνουν ή είναι παροδικό το φαινόμενο; Πόσο επικίνδυνα είναι αυτά τα πλάσματα; Και σε τι οφείλεται η παρουσία τους; Υπάρχουν κάποιες πιο «ευαίσθητες» περιοχές φέτος; Σε ποιες ελληνικές παραλίες αναμένεται να εμφανιστούν; Και τι κάνουμε αν μας τσιμπήσουν; Για όλα αυτά απευθυνθήκαμε στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Η ερευνήτρια βιολόγος-ωκεανογράφος Δρ. Τάνια Ζερβουδάκη απάντησε στις ερωτήσεις μας. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ. 



Tags: ΘΑΛΑΣΣΑ| ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ| ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2017| ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ| ΤΣΟΥΧΤΡΕΣ| ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΣΙΜΠΙΜΑ ΤΣΟΥΧΤΡΑΣ




MORE FOR YOU