Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε κοιλιοκάκη

Μην αγνοήσετε τα παρακάτω συμπτώματα.

Τζουλιάννα Καρνέζη
ΤΖΟΥΛΙΑΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2017
Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2017
Κlaraslife

Όταν κάποιος πάσχει από κοιλιοκάκη ο οργανισμός του δεν μπορεί να ανεχτεί τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και τη βρώμη. Η αντίδραση του οργανισμού είναι η παραγωγή αντισωμάτων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου. Η κοιλιοκάκη είναι μια κληρονομική πάθηση και επειδή η βλάβη προκαλείται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα.

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε κοιλιοκάκη

Τα συμπτώματα της νόσου διαφέρουν συχνά από περίπτωση σε περίπτωση και ανάλογα με την ηλικία. Στα βρέφη παρατηρούνται διάρροια, δύσοσμες κενώσεις και απώλεια βάρους ή στασιμότητα στην ανάπτυξη. Στα παιδιά εκτός από τα προαναφερθέντα, παρατηρούνται επίσης ναυτία, εμετοί, αναιμία, στοματικές άφθες και ανορεξία. Και στους ενήλικες στο αρχικό στάδιο παρατηρείται αίσθημα αδιαθεσίας, κόπωσης και στη συνέχεια εμφανίζουν έντονες γαστρεντερικές ενοχλήσεις, αναιμία, οστεοπόρωση και νευρικές διαταραχές.

Διαβάστε εδώ: Τι θα σας συμβεί αν αποφεύγετε τη γλουτένη

Η διατροφή είναι η κύρια θεραπεία για την κοιλιοκάκη, γιατί βοηθάει στη μείωση των συμπτωμάτων. Άρα αν διαγνωστείτε με κοιλιοκάκη δεν πρέπει να καταναλώνετε γλουτένη. Μια δίαιτα ελεύθερης γλουτένης επιλύει το κοιλιακό άλγος και το φούσκωμα σε μια συντριπτική πλειοψηφία έως και 97 με 100 τοις εκατό των ατόμων με κοιλιοκάκη. Επιπλέον, η νόσος μπορεί να επιβραδύνει την ταχύτητα με την οποία τα τρόφιμα πηγαίνουν από το στομάχι στο έντερο, για αυτό και οι ασθενείς μπορεί να νιώθουν δυσφορία, η οποία προκαλεί ναυτία ή έμετο. Μια μελέτη έδειξε, ότι όσοι είχαν κοιλιοκάκη χρειάστηκαν οι διπλάσιες ώρες για να ταξιδέψουν τα τρόφιμα από το στόμα στο παχύ έντερο, σε σύγκριση με εκείνους που ήταν υγιείς. Όμως, μετά από μια δίαιτα ελεύθερης γλουτένης η ταχύτητα διέλευσης της τροφής αυξήθηκε κατά 2½ ώρες, δηλαδή με ρυθμό παρόμοιο με εκείνους που δεν είχαν κοιλιοκάκη.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι η δίαιτα ελεύθερης γλουτένης ευνοεί τα άτομα με κοιλιοκάκη, όμως σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η κατανάλωση της δεν έχει κανένα θετικό αντίκτυπο στην υγεία ή στο βάρος σας. Όσοι έχετε διαγνωστεί με το συγκεκριμένο αυτοάνοσο νόσημα καλό είναι να επισκεφτείτε ένα διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει σχετικά με τη δίαιτα που πρέπει να ακολουθείτε, ώστε να μειωθούν τα συμπτώματα και ταυτόχρονα να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέαTags: ΥΓΕΙΑ| ΔΙΑΤΡΟΦΗ| ΓΛΟΥΤΕΝΗ| ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ| ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ| ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ| ΔΙΑΙΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ
MORE FOR YOU