Αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι το φούσκωμα που νιώθετε δεν είναι φυσιολογικό

Και ενώ οι περισσότεροι το αποδίδουν σε κάτι που φάγανε, υπάρχει περίπτωση να οφείλεται σε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Τζουλιάννα Καρνέζη
ΤΖΟΥΛΙΑΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου 2017
Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου 2017
Klaraslife

Πάνω από το 30% των ανθρώπων παραπονιούνται ότι νιώθουν συχνά φούσκωμα. Και ενώ οι περισσότεροι το αποδίδουν σε κάτι που φάγανε, υπάρχει περίπτωση να μην είναι κάτι φυσιολογικό και να οφείλεται σε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Εάν παρατηρήσετε κάποια από τα παρακάτω σημάδια μαζί με το φούσκωμα, καλό είναι να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Απώλεια βάρους

Περίπου το 1% του πληθυσμού έχει κοιλιοκάκη, κατάσταση στην οποία το σώμα σας έχει αυτοάνοση αντίδραση στη γλουτένη. Αλλά είναι υπολογίζεται ότι μέχρι και το 83% των Αμερικανών με κοιλιοκάκη είτε δεν έχει διαγνωστεί είτε έχει λάθος πληροφόρηση για τους τρόπους αντιμετώπισής της. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι διάρροια και η απώλεια βάρους, ενώ περίπου το ήμισυ του συνόλου των ενηλίκων με κοιλιοκάκη έχουν κάποια σημάδια που δεν σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της αναιμίας, δερματικά εξανθήματα, πονοκεφάλους, και αρχές οστεοπόρωσης στάδιο.

Τι να κάνετε: Επισκεφτείτε έναν γαστρεντερολόγο, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει να κάνετε εξέταση αίματος, ώστε να δει αν έχετε ή όχι κοιλιοκάκη. Αν τελικά έχετε κοιλιοκάκη, η θεραπεία είναι αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Διαβάστε εδώ: Πότε να δώσετε στο παιδί σας μια διατροφή χωρίς γλουτένη

Έντονες κοιλιακές κράμπες

Οι συγκεκριμένοι πόνοι είναι συχνοί αφού συνοδεύουν την έμμηνο ρύση, όμως αν τους εντοπίζετε στην κάτω αριστερή πλευρά της κοιλιάς, μπορεί να έχετε εκκολπωματίτιδα, μια κατάσταση στην οποία αναπτύσσονται μικρές σακούλες στο έντερο. Παρόλο που είναι μια φλεγμονή που εμφανίζεται σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, πλέον παρατηρείται αύξηση των περιπτώσεων σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών.

Τι να κάνετε: Συνήθως ο γιατρός συστήνει να κάνετε εξετάσεις αίματος, ούρων και κόπρανων για να αποκλείσετε άλλες πηγές μόλυνσης και εάν η εκκολπωματίτιδα εξακολουθεί να είναι ο πιο πιθανός ένοχος, πιθανότατα θα κάνετε αξονική τομογραφία. Η θεραπεία είναι αντιβιοτικά. Θα πρέπει επίσης να ακολουθήσετε υγρή διατροφή για μερικές ημέρες, ενώ το έντερο σας θεραπεύεται. Αφού ξεπεράσετε το πρόβλημα, μπορείτε να αποφύγετε τις υποτροπές καταναλώνοντας περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας.

Ήπιος πυελικός πόνος

Σχεδόν το 5% του συνόλου των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία (18-44) έχουν βιώσει φλεγμονώδης νόσο της πυέλου (PID) σύμφωνα με την  CDC, μία κατάσταση στην οποία ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, όπως χλαμύδια ή γονόρροια ταξιδεύει από τον κόλπο μέσα στις σάλπιγγες ή τη μήτρα.  Και προκαλεί πυρετό, ρίγη και - εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία - στειρότητα. Αλλά στα αρχικά στάδια, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο ήπια, όπως ο ήπιος πυελικός πόνος, η ακανόνιστη αιμορραγία ή η δυσκολία κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Τι να κάνετε: Επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας, ο οποίος θα σας κάνει τις κατάλληλες εξετάσεις για να διαπιστώσει που οφείλονται τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Διάρροια με αίμα

Όταν το φούσκωμα συνοδεύεται από συχνό κοιλιακό πόνο και αίμα στα κόπρανα, τότε μπορεί να αποτελεί σημάδι μιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα. Το 40% των ασθενών εμφανίζουν επίσης συμπτώματα, όπως προβλήματα όρασης, δερματικά εξανθήματα και κόπωση.

Τι πρέπει να κάνετε: Ο  γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό για τη νόσο του Crohn ή την ελκώδη κολίτιδα, ο οποίος θα εκτελέσει μια σειρά από εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων αίματος, για να αναζητήσει τη φλεγμονή. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές νέες αποτελεσματικές θεραπείες, όπως αντιφλεγμονώδη φάρμακα που μειώνουν τα συμτώματα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

 Tags: ΥΓΕΙΑ| ΔΙΑΤΡΟΦΗ| ΓΛΟΥΤΕΝΗ| ΦΟΥΣΚΩΜΑ| ΔΙΑΡΡΟΙΑ| ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ| ΦΛΕΓΜΟΝΗ| ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ| ΔΙΑΙΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ| ΝΟΣΟΣ CROHN| ΚΟΙΛΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ| ΕΛΚΩΔΗΣ ΚΟΛΙΤΙΔΑ
MORE FOR YOU