Νόσος του Crohn: ποια είναι τα συμπτώματα και τι πρέπει να τρώμε

Ιδιαίτερα ευαίσθητες στη νόσο είναι οι γυναίκες και τα άτομα από 16 έως 30 ετών.

Τζουλιάννα Καρνέζη
ΤΖΟΥΛΙΑΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017
www.instagram.com/laurafruitfairy

Μπορεί να μη το γνωρίζετε αλλά επιδημιολογικές μελέτες από το εξωτερικό αναφέρουν ότι περίπου το 0,1% του πληθυσμού της Ελλάδας πάσχουν από τη νόσο του Crohn.

Τι είναι όμως η νόσος του Crohn;

Είναι μία φλεγμονώδης νόσος (αυτοάνοσος), η οποία προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου και των άλλων χιτώνων του τοιχώματος του εντέρου και μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Η ακριβής διαδικασία που προκαλεί τη φλεγμονή και τον ερεθισμό είναι άγνωστη. Η νόσος του Crohn επηρεάζει συχνά το κατώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί οπουδήποτε, από το στόμα μέχρι τον πρωκτό. Ανοσοκύτταρα συσσωρεύονται στα έντερα, προκαλώντας συμπτώματα όπως, κοιλιακός πόνος, διάρροια, πρωκτική αιμορραγία, απώλεια βάρους, πυρετό και κόπωση.

Τα βασικά συμπτώματα της νόσου είναι:

  • Κοιλιακός άλγος
  • Δυσκοιλιότητα
  • Διάρροια
  • Άφθες
  • Αρθρίτιδα
  • Κόπωση
  • Εμετό
  • Υποθρεψία
  • Απώλεια βάρους
  • Αναιμία
  • Φλεγμονή του ήπατος
  • Δερματικό εξάνθημα

Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφή στη νόσου του Crohn;

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα τρόφιμα δεν προκαλούν νόσο του Crohn και καμία ειδική δίαιτα δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική. Ωστόσο, ορισμένες τροφές μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις των συμπτωμάτων της νόσου. Μερικές τροφές και ροφήματα που μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα είναι τα αλκοολούχα ποτά, τα αναψυκτικά, ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα, τα τηγανιτά, το κόκκινο κρέας, τα ωμά λαχανικά και φρούτα, τα καυτερά, τα προϊόντα ολικής άλεσης και τα γαλακτοκομικά εφόσον έχετε και δυσανεξία στη λακτόζη.

Όπως ανέφερα και προηγουμένως δεν υπάρχει κάποια διατροφή που να θεραπεύει ή να ανακουφίζει τη νόσο, ωστόσο αν γνωρίσετε ποιες τροφές σας ενοχλούν μπορείτε να αποφύγετε τα ενοχλητικά συμπτώματα. Τέλος πρέπει να γνωρίζετε ότι τα άτομα που πάσχουν από νόσο του Crohn έχουν ανάγκη από μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, επαρκής σε θερμίδες και με σωστή αναλογία πρωτεινών, λιπών και υδατανθράκων, ώστε να αποφευχθεί η έλλειψη των βιταμινών και ο κίνδυνος οστεοπόρωσης. Εάν έχετε νόσο του Crohn, συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο ο οποίος μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας για να αναπτύξει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Tags: ΥΓΕΙΑ| ΔΙΑΤΡΟΦΗ| ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ| ΕΝΤΕΡΟ| ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ| ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ CROHN| ΦΛΕΓΜΟΝΗ| ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ




MORE FOR YOU