Αυτή είναι η άσκηση που μπορεί να αντιστρέψει τη διαδικασία της γήρανσης

Τζουλιάννα Καρνέζη Τζουλιάννα Καρνέζη Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Αυτή είναι η άσκηση που μπορεί να αντιστρέψει τη διαδικασία της γήρανσης

Πολλοί από εσάς είτε έχετε δοκιμάσει είτε απλά έχετε ακούσει για τη διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (ΗΙΙΤ). Μέχρι στιγμής θεωρείται από τις καλύτερες μορφές άσκησης για γρήγορη απώλεια λίπους. Οι ειδικοί έχουν αποδείξει ότι η συγκεκριμένη προπόνηση αυξάνει το μεταβολισμό, χτίζει μυϊκή μάζα, μειώνει το λίπος και βελτιώνει την αερόβια ικανότητα. Και τώρα έρχεται μια νέα μελέτη για να μας αποκαλύψει ακόμη ένα σημαντικό όφελος: Η ΗΙΙΤ μπορεί να αντιστρέψει τη διαδικασία της γήρανσης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Metabolism και αναφέρει ότι οι επιστήμονες μελέτησαν δυο ομάδες ανθρώπων. Στην πρώτη ομάδα συμμετείχαν νέοι ηλικίας 18 μέχρι 30 ετών και στη δεύτερη ομάδα συμμετείχαν ηλικιωμένοι από 60 μέχρι 80 ετών. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, όπου η κάθε μια ακολούθησε διάφορες ασκήσεις για 12 εβδομάδες. Η μια ομάδα έκανε διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης, μια άλλη επικεντρώθηκε σε ασκήσεις αντίστασης και η τελευταία ομάδα έκανε ποδήλατο με ασκήσεις ενδυνάμωσης. Στο τέλος των 12 εβδομάδων, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν βελτιωμένη φυσική κατάσταση. Ωστόσο εκείνοι που συμμετείχαν στην ΗΙΙΤ, είχαν περισσότερα οφέλη. Συγκεκριμένα ο επιστημονικός συνεργάτη και συγγραφέας της μελέτης Dr. Sreekumaran Nair, επισήμανε ότι παρατηρήθηκε μεγαλύτερο όφελος σε κυτταρικό επίπεδο. Οι νεότεροι εθελοντές είχαν κατά 40% αυξημένη μιτοχονδριακή ικανότητα, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είχαν ακόμη πιο μεγάλη αύξηση, που άγγιζε το 70%.

Να επισημάνουμε ότι τα μιτοχόνδρια είναι οργανίδια που παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό και την αεροβική ικανότητα και τείνουν να εκφυλίζονται καθώς μεγαλώνουμε. Έτσι η διατήρηση τους σε καλή κατάσταση μπορεί να αντιστρέψει τη διαδικασία της γήρανσης.

Επίσης η μελέτη έδειξε ότι η HIIT βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη, που σημαίνει ότι μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και αύξησε την παραγωγή πρωτεϊνών με αποτέλεσμα την οικοδόμηση της μυϊκής μάζας.

Τέλος, οι ερευνητές επισήμαναν ότι τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης μπορεί να βοηθήσουν στη δημιουργία στοχευμένων φαρμάκων για την καθυστέρηση της γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο. 

More for you

Don't Miss