Η Αγιουβέρδα αποκαλύπτει την γυμναστική που σας ταιριάζει

Γυμναστείτε αναλόγως το dosha που ανήκετε.

Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012 Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012

Γυμναστείτε αναλόγως το dosha που ανήκετε.

Σύμφωνα με το site www.anamaveda.com “η Αγιουρβέδα είναι βασισμένη στα τρία doshas ( dosha -ντόσα σημαίνει ‘λάθος’ που οδηγεί σε δυσαρμονία), τα οποία είναι αόρατες δυνάμεις της φύσης. Τα τρία doshas είναι Vata – Βάτα, Pitta – Πίτα και Kapha – Κάφα. Το Vata προέρχεται από τον αέρα και τον αιθέρα, το Pitta προέρχεται από την φωτιά και το νερό, το Kapha προέρχεται από το νερό και τη γη. Τα doshas συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας στο σώμα. Όταν ένας άνθρωπος αρρωσταίνει, το πρώτο πράγμα που διαταράσσεται είναι τα doshas, η βασική δομή των στοιχείων του σώματος. Η αναλογία των τριών αυτών στοιχείων στο σώμα καθορίζει και τον τύπο κάθε ανθρώπου, δηλαδή τη φύση του. Στην αγιουρβέδα ο καθορισμός του τύπου κάθε ανθρώπου αποτελεί προϋπόθεση για την επιλογή της θεραπείας που θα ακολουθηθεί.” Η Αγιουβέρδα όμως μπορεί επίσης να καθοδηγήσει το άτομο σχετικά με το ποια άσκηση του ταιριάζει. Το σημαντικό εδώ σύμφωνα με την Αγιουβέρδα είναι πως συνήθως νιώθουμε έλξη για την μορφή άσκησης την οποία το σώμα μας χρειάζεται λιγότερο.| Έτσι π.χ. εάν έχετε περισσότερα Pitta χαρακτηριστικά σημαίνει πως είσαστε ήδη πολύ ανταγωνιστικοί και ευερέθιστοι, οπότε χρειάζεστε κάτι που θα ηρεμήσει αυτή την ένταση και θα δημιουργήσει ηρεμία.

Ποιος τύπος άσκησης σας ταιριάζει:

1. VATA Σας ελκύει: Το τρέξιμο και η cardio άσκηση Τι πρέπει να ακολουθήσετε : Barre, Pilates,τονωτική yoga, ασκήσεις ενδυνάμωσης Οι άνθρωποι Vata είναι συνεχώς στο τρέξιμο, δεν τρώνε πολύ και δεν έχουν πολύ αντοχή, έτσι αυτό που σας ταιριάζει είναι μια ρουτίνα που δεν έχει ένταση και θα σας γειώσει.

2. PITTA Σας ελκύει: Τα ανταγωνιστικά sports, το τρίαθλον Τι πρέπει να ακολουθήσετε: Ποδηλασία, τρέξιμο, κολύμβηση και yoga Οι άνθρωποι Pitta είναι σαν τη φωτιά και πολύ ανταγωνιστικοί που μπορεί να γυμναστούν κυριολεκτικά μέχρι λιποθυμίας. Για αυτό εάν ανήκετε σε αυτό το στοιχείο θα πρέπει να κάνετε κάτι το οποίο θα χαμηλώσει λίγο την ένταση και θα το απολαμβάνετε την ίδια ώρα.

3. KAPHA Σας ελκύει: Τα βάρη και η τονωτική yoga Τι πρέπει να ακολουθήσετε: Ασκήσεις cardio, hot yoga ή Bikram Τα βάρη μπορούν να κάνουν τους γήινους Kaphas να αισθάνονται βαρύτεροι, αντί για ελαφρότεροι. Αυτό που χρειάζεστε είναι κίνηση και λίγο ιδρώτα. Οι Kaphas χρειάζονται λίγη φωτιά για αυτό η hot yoga η σάουνα μετά την άσκηση είναι ιδανικά. Όπως και το να γυμνάζονται παρέα με κάποιον φίλος τους ώστε να τους παρακινεί να θέλουν να γυμναστούν.

Πηγή: www.wellandgoodnyc.comTags: ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ| YOGA| ΣΩΜΑ| ΤΡΕΞΙΜΟ
MORE FOR YOU