WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί μας αρέσουν τα τεστ προσωπικότητας


23 Ιουλίου 2018

rawpixel-236143-unsplash.jpg

Πόσες φορές έχουμε μπει στον πειρασμό να κάνουμε κάποιο τεστ που αποκαλύπτει στοιχεία του χαρακτήρα μας;

Τεστ προσωπικότητας σε περιοδικά ή ακόμη και online που αποκαλύπτουν ορισμένα χαρακτηριστικά μας. "Θα μπορούσες να γίνεις ηγέτης;", "Μάθε ποιο τραγούδι ταιριάζει με την προσωπικότητά σου", "Πόσο καλός φίλος είσαι;" και πολλά ακόμα τεστ που έχουν σκοπό να μας βοηθήσουν να μάθουμε κάτι παραπάνω για τον εαυτό μας.

Αυτός λοιπόν είναι και ένας από τους πιο βασικούς λόγους που επιλέγουμε να κάνουμε τα τεστ αυτά. Μας βοηθούν με κάποιο τρόπο να συμπληρώσουμε στοιχεία για την εικόνα του εαυτού μας. Γνωρίζουμε πως τα περισσότερα απ΄τα τεστ αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τα τεστ που χρησιμοποιούν οι ψυχολόγοι, κι όμως επιλέγουμε να μπούμε στη διαδικασία αυτή για να μάθουμε κάτι παραπάνω για το "ποιοι είμαστε". Αναζητούμε στοιχεία για να σχηματίσουμε την εικόνα μας. Τα τεστ αυτά μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες που αισθανόμαστε ότι είναι χρήσιμες ή θεωρούμε πιο ακριβείς από ό, τι οι γνώσεις που έχουμε αποκτήσει στη διάρκεια της ζωής μας.

Ακόμα, μπορούν να φανούν ιδιαίτερα βοηθητικές σε μία περίοδο που για διάφορους λόγους έχουμε χάσει την αυτοπεποίθησή μας. Χρειαζόμαστε κάτι που θα μας δώσει το κίνητρο και την ώθηση να προσπαθήσουμε και πάλι πιστεύοντας στις δυνατότητές μας. Την ανατροφοδότηση αυτή περιμένουμε να πάρουμε απ΄τα τεστ αυτά. Θέλουμε να μας επιβεβαιώσουν κάτι.

Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι προτιμούν να λαμβάνουν ανατροφοδότηση που επιβεβαιώνει την ταυτότητά τους από ό,τι μία ανατροφοδότηση που δεν το κάνει. Διαλέγοντας ένα τεστ προσωπικότητας και επιλέγοντας προσεκτικά τις απαντήσεις, συνήθως μπορούμε να κάνουμε το τεστ μας δώσει πληροφορίες για τον εαυτό μας που ταιριάζει με αυτό που ήδη σκεφτόμαστε γι' αυτόν. Παίρνοντας αυτές τις πληροφορίες πίσω, αισθανόμαστε καλά και αυτό είναι κάτι που μας βοηθάει.

Διαβάστε εδώ: Τι λάθη κάνουν τα ζευγάρια και μαλώνουν για τα οικονομικά

Επίσης, πολλές φορές τα τεστ μας βοηθούν να δικαιολογήσουμε τη συμπεριφορά μας. Όταν σκεφτόμαστε ότι η συμπεριφορά μας είναι λιγότερο από αυτή που θα έπρεπε να είναι, τα τεστ προσωπικότητας μπορεί να καθησυχάσουν τη συνείδησή μας και να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι οι ενέργειές μας οφείλονται σε ορισμένα χαρακτηριστικά που διαθέτουμε. Ενώ εμείς συχνά αναφέρουμε την κατάσταση ως μία αιτία για τις δικές μας αδυναμίες, μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε την προσωπικότητά μας ως δικαιολογίες για ορισμένες συμπεριφορές. Αν πιστεύουμε ότι τα τεστ προσωπικότητας, μας δίνουν έγκυρες πληροφορίες για τους εαυτούς μας, πιθανόν να μπορούμε να αποκτάμε μόνο περισσότερες δικαιολογίες για επιβλαβείς ή αμφίβολες συμπεριφορές που δεν θέλουμε να ελέγχουμε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.