WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

O λόγος που η στεναχώρια διαρκεί 240 φορές περισσότερο από άλλα συναισθήματα


31 Ιουλίου 2018

asdrubal-luna-485688-unsplash.jpg

Μπορούμε να πούμε πλέον με σιγουριά πως το σώμα μας είναι ο εκφραστής της ψυχικής μας κατάστασης. Η θλίψη, η ντροπή, ο φόβος, η μελαγχολία επιδρούν με αρνητικό τρόπο στο σώμα μας, εμφανίζοντας πολλές φορές δυσάρεστα σωματικά συμπτώματα. Όμως υπάρχει ένα συναίσθημα που διαρκεί πολύ περισσότερο από άλλα συναισθήματα. Και αυτό είναι η στεναχώρια.

Διαβάστε εδώ: Εσύ πόσο συχνά κάνεις τον απολογισμό σου;

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leuven, στο Βέλγιο, πραγματοποίησαν μια μελέτη και έδειξαν πως η στεναχώρια διαρκεί 240 φορές περισσότερο από τα υπόλοιπα συναισθήματα. Μάλιστα για την ακρίβεια η στεναχώρια διαρκεί 120 ώρες, ενώ το συναίσθημα της ντροπής 30 λεπτά και αυτό του φόβου 40 λεπτά. Το δεύτερο σε διάρκεια συναίσθημα είναι δυστυχώς το μίσος που διαρκεί 60 ώρες και η χαρά έχει διάρκεια μόλις 35 ώρες.

Διαβάστε εδώ: Πώς θα γίνετε ευτυχισμένοι μέσα σε ένα λεπτό

Γιατί όμως το συγκεκριμένο συναίσθημα διαρκεί τόσο πολύ; Οι επιστήμονες πιστεύουν πως ο λόγος είναι επειδή συνήθως σχετίζεται με δυσάρεστα γεγονότα, όπως μια αρρώστια, ένα διαζύγιο, τα οποία έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη ψυχική μας υγεία και επομένως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να τα διαχειριστούμε. Από την άλλη μεριά τα συναισθήματα που διαρκούν λιγότερο προκαλούνται από τυπικά γεγονότα, τα οποία δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που προσπάθησε να καταγράψει τη διάρκεια των συναισθημάτων αλλά και να εξηγήσει το λόγο αυτή της διάρκειας. Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Motivation and Emotion.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.