Για τους περισσότερους από εμάς το να ζητήσουμε συγγνώμη δεν είναι κάτι που μας έρχεται φυσικά. Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη λέξη απαιτεί από εμάς να παραδεχτούμε ότι έχουμε κάνει κάτι λάθος - κάτι που δεν είναι ποτέ εύκολο, ανεξάρτητα. Αλλά μαθαίνοντας πώς να ζητάμε συγγνώμη μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ τη ζωή μας και τη σχέση μας με τους ανθρώπους.
Οι άνθρωποι έχουν μια τάση να δικαιολογούνται, αντί να ζητάνε συγγνώμη. Για παράδειγμα εάν ξεχάσουμε να κάνουμε κάτι, συνήθως λέμε «Λυπάμαι που ξέχασα να ποτίσω τα φυτά σου ενώ ήσουν μακριά, αλλά τα παιδιά μου ήταν άρρωστα και ξεχάστηκα εντελώς». Όμως μια συγγνώμη διαφέρει από το λυπάμαι.
Είστε έτοιμοι να μάθετε πώς θα ζητάτε συγγνώμη, ανάλογα με τον ποιον έχετε αδικήσει;
Από το σύντροφό σας.
Πολλοί από εμάς (αθέλητα) θεωρούμε ότι η σχέση μας είναι δεδομένη, έτσι όταν η ζωή γίνεται υπερβολικά αγχωτική, δημιουργούνται εντάσεις ανάμεσα στο ζευγάρι. Εάν πείτε κάτι που στεναχώρησε το σύντροφό σας μη το αφήσετε να περάσει γιατί δεν θα ξεχαστεί, αντ αυτού δείξτε πως καταλάβατε το λάθος σας και ζητήστε του συγγνώμη.
Διαβάστε εδώ: Γιατί το σεξ πρέπει να έχει πρωταρχική θέση στη ζωή μας
Από τους γονείς
Το να ζητάτε συγγνώμη από τους γονείς σας μπορεί να είναι δύσκολο. Αυτό που ξεκινάει ως συγγνώμη μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε μια συζήτηση χωρίς τέλος, όπου τίποτα δεν επιλύεται. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να εστιάσετε στο τρέχον θέμα και να αναλάβετε την πλήρη ευθύνη για τα λάθη σας.
Από το παιδί σας
Ζητώντας συγνώμη στο παιδί σας του δείχνετε ότι είστε επιρρεπείς σε λάθη και ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Ο τρόπος που θα πείτε τη συγγνώμη θα πρέπει να είναι κατάλληλο για την ηλικία και απλός, δίνοντας έμφαση ότι δεν πρόκειται να επαναλάβετε την ίδια συμπεριφορά στο μέλλον. Μετά τη συγγνώμη, δώστε στο παιδί σας χρόνο να κάνει ερωτήσεις και να σας πείτε πώς νιώθει σχετικά με την κατάσταση.
Από το φίλο σας
Ανάλογα με την κατάσταση, ζητήστε συγγνώμη από το φίλο σας μόλις είναι έτοιμος να σας μιλήσει. Αναλάβετε την πλήρη ευθύνη, υπογραμμίστε πόσο πολύ εκτιμάτε τη φιλί σας και πείτε ου ότι θα κάνετε ό, τι χρειάζεται για να σας συγχωρέσει.
Από το αφεντικό σας
Εάν ζητήσετε συγγνώμη από το αφεντικό σας πρέπει να είναι σύντομο και χωρίς συναισθηματισμούς. Αναλάβετε την πλήρη ευθύνη για το λάθος σας και σημειώστε πώς σκοπεύετε να αποφύγετε να το επαναλάβετε στο μέλλον. Αυτή η στρατηγική υποδεικνύει στο προϊστάμενό σας ότι το λάθος που κάνατε δεν επρόκειτο να επαναληφθεί.
Το πρόσωπο που έχετε στεναχωρήσει ίσως δεν είναι έτοιμο να σας μιλήσει αμέσως, οπότε προτού ξεκινήσετε να τους λέτε το πόσο άσκημα νιώθετε, ρωτήστε το αν είναι έτοιμο να συζητήσει μαζί σας. Με αυτό τον τρόπο του δίνετε τη δύναμη λήψης αποφάσεων, η οποία μειώνει την άμυνα και νιώθει πιο έτοιμο να ακούσει τη συγγνώμη σας.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.