WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Burnout vs. Κατάθλιψη: Οι ειδικοί εξηγούν τις βασικές διαφορές


JTeam

2 Ιουνίου 2023

Burnout vs. Κατάθλιψη: Οι ειδικοί εξηγούν τις βασικές διαφορές
Οι βασικές διαφορές δύο καταστάσεων που είναι ταυτόχρονα τόσο ίδιες και διαφορετικές

Όλοι έχουμε ζοριστεί κάποια στιγμή στη ζωή μας. Έχουμε νιώσει θλίψη, εξάντληση, εκνευρισμό, μόνα τους ή όλα μαζί και, στο τέλος της ημέρας, αυτά τα συναισθήματα μπορεί να φεύγουν. Σ’ αυτήν την περίπτωση, την επομένη επανερχόμαστε στα φυσιολογικά μας, είμαστε ήρεμοι και χαμογελαστοί. Τι γίνεται, όμως, όταν αυτή η κακή διάθεση παραμένει εκεί; Θέλουμε να φύγει, προσπαθούμε, ενδεχομένως, αλλά μοιάζει λες και θα κρατήσει για πάντα.

Το πρόβλημα είναι όταν αυτό που βιώνουμε, ταιριάζει περισσότερο στη δεύτερη περίπτωση. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει πρόβλημα, ξέρουμε ότι κάπως πρέπει να το διαχειριστούμε, όμως δεν ξέρουμε πώς. Κι επειδή πολλές φορές η κατάθλιψη και το burnout μοιάζουν, χρειαζόμαστε έναν οδηγό για να ξεκαθαρίσουμε κάπως τα πράγματα.

Αν αναρωτιέσαι και, πριν συμβουλευτείς έναν ειδικό ψυχικής υγείας (πράγμα απαραίτητο), θέλεις να κατανοήσεις καλύτερα τι συμβαίνει, δες παρακάτω τις βασικές διαφορές κατάθλιψης και burnout, σύμφωνα με ψυχολόγους.

Τι είναι το burnout;

Πρόκειται για μία σταδιακή απώλεια ενέργειας, η οποία πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια μεγάλης περιόδου στρες. «Για να το θέσουμε απλά, το burnout είναι η εξάντληση», λέει στο POPSUGAR η Bridgit Dengel Gaspard. «Αισθάνεσαι κομμάτια και δεν έχεις κουράγιο για τίποτα, πέρα από το να βγάλεις τη μέρα και, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, δεν μπορείς καν να σηκωθείς από το κρεβάτι». Κι ενώ έχουμε συνδέσει το burnout με τον φόρτο εργασίας μας, επειδή χτίζεται μέρα με τη μέρα, το αναγνωρίζουμε όταν έχουμε φτάσει στο όριό μας – τότε είναι που μπορεί να νιώσουμε και αδύναμοι, ψυχικά και σωματικά.

Τα συμπτώματα του burnout

  • Θυμός ή θλίψη
  • Κούραση ή έλλειψη ενέργειας
  • Απελπισία και αίσθηση πως είσαι αβοήθητος
  • Συναισθηματικό κενό
  • Αϋπνία ή τεράστια υπνηλία
  • Ανικανότητα συγκέντρωσης
  • Αδυναμία συγκέντρωσης
  • Αναποφασιστικότητα
  • Εκνευρισμός
  • Αλλαγές στην όρεξη
  • Κυνική συμπεριφορά
  • Αποσύνδεση από την πραγματικότητα
  • Έλλειψη κινήτρου
  • Σωματικές επιπτώσεις όπως στομαχικά προβλήματα, συμπτώματα κρυολογήματος, πονοκέφαλοι, τρίξιμο δοντιών

Αν πιστεύεις πως έχεις πάθει burnout, μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις:

  1. Νιώθω χρόνια κούραση;
  2. Δυσκολεύομαι να χαρώ τη δουλειά ή τα χόμπι μου;
  3. Νιώθω λες και βρίσκομαι διαρκώς υπό πίεση;
  4. Κάνω ένα βήμα πίσω στην κοινωνική μου ζωή;
  5. Δυσκολεύομαι να κοιμηθώ;

Αν απάντησες θετικά στις περισσότερες, τότε ναι, μάλλον έχεις burnout.

Burnout vs. Κατάθλιψη

Μπορεί η κατάθλιψη και το burnout να έχουν αρκετά κοινά συμπτώματα, ανάμεσά τους η έλλειψη ενδιαφέροντος για πράγματα που κάποτε σου άρεσαν, οι αλλαγές στην όρεξη και οι διαταραχές στον ύπνο, όμως η ρίζα του προβλήματος διαφέρει σημαντικά.
Αν η αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος, ένα διάλειμμα και, γενικότερα, η αφαίρεση του στρες από τη ζωή σου, σε κάνει να νιώθεις καλά, αμέσως, τότε, πιθανότατα, δεν έχεις κατάθλιψη. Η κατάθλιψη δεν θα φύγει από τη μία μέρα στην άλλη, αν απλώς αποφασίσεις να αλλάξεις ζωή. Κι όταν είναι κλινική, χρειάζεται βοήθεια – κι η χρήση φαρμάκων για την θεραπεία της ψυχικής υγείας έχει πάψει από καιρό να αποτελεί ταμπού.

Το βασικό είναι να αποφύγεις την αυτοδιάγνωση. Μίλα με ειδικούς, εμπιστεύσου την επιστήμη και μην αφήνεις το σκοτάδι να σε τρώει.


Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.