WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Σύμφωνα με ερευνητές του Χάρβαρντ αυτός είναι ο Νο.1 τρόπος για να ακούγεστε πιο έξυπνοι σε μια συζήτηση


JTeam

16 Ιουνίου 2023

Σύμφωνα με ερευνητές του Χάρβαρντ αυτός είναι ο Νο.1 τρόπος για να ακούγεστε πιο έξυπνοι σε μια συζήτηση
Τι απέδειξε νέο πείραμα σχετικά με τις πρώτες εντυπώσεις και τις πρώτες συζητήσεις

Αν ένα πράγμα είναι σίγουρο στη ζωή μας, είναι πως διαρκώς θα χρειαστεί να συναναστραφούμε με άτομα, έστω και λίγο, τα οποία βλέπουμε για πρώτη φορά. Είτε πηγαίνουμε σε μια συνέντευξη για μια νέα δουλειά, είτε έχουμε έναν νέο συνεργάτη, είτε κοινωνικοποιούμαστε -οι πρώτες γνωριμίες είναι ιδιαίτερα καθοριστικές. Γι' αυτό και οι ερευνητές του Χάρβαρντ θέλησαν να τις μελετήσουν και να δώσουν συμβουλές για το πως μπορούμε να τις κάνουμε καλύτερες.

H Joan Liban συγγραφέας και επικεφαλής της έρευνας, πήρε συνεντεύξεις από δεκάδες ανθρώπους, και μελέτησε τις πρώτες επαφές που είχε μαζί τους. Στη συνέχεια μίλησε με ψυχολόγους για να μελετήσουν περαιτέρω πως θα μπορούσαν αυτές οι πρώτες συζητήσεις να είναι πιο αποτελεσματικές και καλύτερες.

Τότε οι ειδικοί κατέληξαν στις εξής συμβουλές:

  • Αρχικά, η Νο.1 συμβουλή που δίνουν, είναι να ζητάμε περισσότερες συμβουλές. Τα άτομα που είναι πρόθυμα να ζητήσουν συμβουλές έδιναν καλύτερη εντύπωση, ενώ παράλληλα θεωρήθηκε πως ήταν και πιο έξυπνοι. Αρκετοί ήταν εκείνοι μάλιστα, που χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη τακτική και ως κολακευτική.

Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές μοιράστηκαν τρεις ακόμη συμβουλές:

  • Μη διστάζετε να κάνετε ερωτήσεις

Οι άνθρωποι συνηθίζουν να νιώθουν πιο οικεία όταν το άτομο που είχαν απέναντι τους, τους έκανε περισσότερες ερωτήσεις, αφού έτσι δείχνει ενδιαφέρον αλλά και κατανόηση. Το κλειδί είναι να κάνουμε follow-up ερωτήσεις, που σχετίζονται με όσα λέει ο συνομιλητής, καθώς κάτι τέτοιο δείχνει ότι όντως ακούμε και ενδιαφερόμαστε. Έτσι γινόμαστε όχι μόνο πιο συμπαθητικοί, αλλά και πιο επιθυμητοί.

  • Διώξτε το φόβο της πρώτης γνωριμίας με αυτοπεποίθηση

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια όταν θέλουμε να πλησιάσουμε κάποιον είναι το άγχος, που συνήθως μας εμποδίζει να κάνουμε το πρώτο βήμα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε μια σημαντική επαγγελματική επαφή, μια νέα ευκαιρία ή ακόμη και έναν ερωτικό σύντροφο. Ωστόσο οι έρευνες δείχνουν ότι ο φόβος είναι πλασματικός. Σε μία μελέτη, δόθηκε εντολή σε στελέχη να ζητήσουν συμβουλές από κάποιον με τον οποίο είχαν χάσει επαφές πριν χρόνια και όλοι ένιωσαν άγχος και νευρικότητα, πριν καν μιλήσουν μαζί του. Όταν, όμως, μίλησαν αμέσως μετά, όχι μόνο ανέφεραν ότι πήραν εξαιρετικές συμβουλές, αλλά το 90% από αυτούς δήλωσε ότι η εμπειρία ήταν ευχάριστη και διασκεδαστική.

  • Τέλος μη το παρακάνετε με την οικειότητα

Το να θεωρήσετε ότι έχετε κάνει μια στενή επαφή από την πρώτη στιγμή, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Αντιθέτως κρατήστε υγιείς αποστάσεις, δείξτε ευγένεια, αλλά και προσοχή στο πόσο κοντά θα θελήσετε να έρθετε με το άλλο πρόσωπο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.