WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 πράγματα που κάνεις και φθείρουν το μυαλό σου, σύμφωνα με νευροεπιστήμονα


JTeam

24 Ιανουαρίου 2024

3 πράγματα που κάνεις και φθείρουν το μυαλό σου, σύμφωνα με νευροεπιστήμονα
Unsplash/ Anthony Tran
H ανάπτυξη των λάθος συνηθειών μπορεί να κάνει πιο δύσκολη αυτή την πρόκληση

Η διατήρηση ενός υγιούς μυαλού είναι ίσως μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της όσο το δυνατόν πιο αργής και υγιούς γήρανσης. Πολλές φορές, όμως, η ανάπτυξη των λάθος συνηθειών μπορεί να κάνει πιο δύσκολη αυτή την πρόκληση. Και η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες συμβουλές για το πώς να διατηρήσεις υγιές το μυαλό σου.

Πάντως, σύμφωνα με την Έμιλι ΜακΝτόναλτ, σύμβουλο νευροεπιστημών και ερευνήτρια, αυτά τα 3 πράγματα μπορεί να φθείρουν το μυαλό σου.

  • Παρακολουθείς τρομακτικές εκπομπές/ταινίες

Περίπου το 10% του πληθυσμού απολαμβάνει τις αντιδράσεις και τα συναισθήματα που του προκαλούν οι ταινίες τρόμου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ψυχαγωγία μέσα από την παρακολούθηση τρομακτικού περιεχομένου, μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση μάχης ή φυγής. Η αδρεναλίνη, με τη σειρά της, ενισχύει την εγρήγορση του οργανισμού, επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό και «στέλνει» το αίμα από τον πυρήνα στους μυς. Ωστόσο, η παρακολούθηση τρομακτικών περιεχομένων μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης, τα οποία με τη σειρά τους διαταράσσουν τον ύπνο και κατ’ επέκταση την υγεία του μυαλού.

  • Ακούς λυπητερά τραγούδια, ακόμα κι όταν δεν είσαι λυπημένος

Η ακρόαση μουσικής ενεργοποιεί τη νευροπλαστικότητα και την ικανότητα του εγκεφάλου να επανασυνδέεται, σημειώνει η Έμιλι ΜακΝτόναλτ. Όταν η μουσική που ακούς ή οι στίχοι που τραγουδάς δεν ευθυγραμμίζονται με όσα αισθάνεσαι πραγματικά, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μηρυκασμό και με σειρά του να σου δημιουργήσει μια «εμμονή» με τις αρνητικές σκέψεις. Αντιθέτως, η χαρούμενη και αισιόδοξη μουσική μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, την ποιότητα ζωής και την αυτοεκτίμησή σου.

  • Είσαι σκληρός με εσένα και τους άλλους

Όταν κρίνεις σκληρά εσένα ή τους άλλους, συνήθως χρησιμοποιείς μη ρεαλιστικές βάσεις συγκρίσεις, δηλαδή δεν λαμβάνεις ως σημείο αναφοράς τους δικούς σου στόχους και προθέσεις. Αυτή η αρνητικότητα, δεν επηρεάζει αρνητικά μόνο την ψυχική σου υγεία, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει και τη σωματική σου υγεία (αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και δυσχεραίνοντας την ανάρρωση από ασθένειες).

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.