WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Shiawase: Το ιαπωνικό «μυστικό» που θα σε οδηγήσει πιο κοντά στην πραγματική ευτυχία


JTeam

20 Απριλίου 2024

Shiawase: Το ιαπωνικό «μυστικό» που θα σε οδηγήσει πιο κοντά στην πραγματική ευτυχία
Unsplash/Anastasiia Rozumna
Το «shiawase» είναι μια «γιορτή» της ευτυχίας και της ευημερίας

Όλοι αναζητάμε συνεχώς την ευτυχία. Ο κάθε ένας με διαφορετικό τρόπο και δίνοντάς της έναν διαφορετικό ορισμό. Αλλά, τελικά, τι είναι η ευτυχία; Μήπως δεν είναι τίποτα περισσότερο από το είμαστε ευγνώμονες και χαρούμενοι για το παρόν; Μήπως, τελικά, η ευτυχία μας εξαρτάται από το να ζούμε τη στιγμή;

Όταν εκτιμάμε όλα όσα έχουμε σήμερα, αυτομάτως ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο «τώρα», στο παρόν. Αυτό, ίσως, μας κάνει να κατανοούμε ότι τελικά ένα μεγαλύτερο σπίτι ή μια «καλύτερη» δουλειά, ποτέ δεν θα είναι αρκετά για να έρθουμε πιο κοντά στην ευτυχία. Στην Ιαπωνία, πάντως, ίσως ξέρουν τον τρόπο και ακούει στη λέξη – φιλοσοφία «shiawase».

Η ιαπωνική λέξη «shiawase», σημαίνει καλή τύχη και ευτυχία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και μόνη της σε μια πρόταση, για να δηλώσει κάποιος πως αισθάνεται ευτυχισμένος, και είναι ελαφρώς διαφορετική από την αγγλική λέξη «happiness». Για την ακρίβεια, το «shiawase» είναι κάτι παραπάνω από μια απλή λέξη. Είναι μια φιλοσοφία και μια «γιορτή» της ευτυχίας και της ευημερίας.

Jenny.Gr
Unsplash/Yu Kato

Στην Ιαπωνία, η λέξη «shiawase» παραπέμπει σε μια ενέργεια, μια εμπειρία, μια δράση. Δεν χρησιμοποιείται για να περιγράψει την «καθαρή» ευχαρίστηση, αλλά ένα στοχαστικό συναίσθημα, το οποίο δεν είναι απλώς αισθητό, αλλά συχνά «αυτοπαρατηρούμενο». Και η ετυμολογία αυτής της λέξης, είναι τόσο ξεχωριστή, όσο και η σημασία της. Δημιουργήθηκε περίπου τον 13ο αιώνα, ως συνδυασμός των λέξεων suru (shi) & awaseru (awase). Το «suru», μπορεί να μεταφραστεί στα ελληνικά ως «κάνω», αλλά η σημασία του δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Από την άλλη, το «awaseru» σημαίνει να ενώνεις/προσαρμόζεις κάτι, μαζί με κάτι άλλο.

Σήμερα, για τους Ιάπωνες το «shiawase» είναι ένας τρόπος να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη που αισθάνονται για τη ζωή. Είναι ένας τρόπος για να πουν «τα πράγματα πηγαίνουν καλά» ή να αναγνωρίσουν ότι είναι «ευλογημένοι». Και εκεί, είναι που κρύβεται το δικό τους «μυστικό»: στο ότι δεν αντιλαμβάνονται την ευτυχία ως κατάσταση που βιώνεις, αλλά ως μια δράση που σε οδηγεί κάπου. Μια δράση που θα σε γεμίσει με θετικά συναισθήματα και μια αίσθηση πληρότητας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.