WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 φράσεις που λένε κάθε μέρα οι Δανοί και είναι από τους πιο ευτυχισμένους λαούς στον κόσμο


JTeam

25 Απριλίου 2024

3 φράσεις που λένε κάθε μέρα οι Δανοί και είναι από τους πιο ευτυχισμένους λαούς στον κόσμο
Unsplash
Οι κάτοικοι της Δανίας χρησιμοποιούν αυτές τις φράσεις συνεχώς στην καθημερινότητά τους

Η Δανία αποτελεί μία από τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με τις έρευνες που γίνονται κάθε χρόνο εντός και εκτός Ευρώπης. Αυτός ο σκανδιναβικός λαός έχει βρει το μυστικό για να είναι πάντα χαρούμενος και να έχει τη ζωή του σε μια τάξη.

Κι ενώ έχουν γραφτεί βιβλία και βιβλία για τον τρόπο ζωής και τον τρόπο σκέψης των Δανών, ο CEO του Ινστιτούτου Έρευνας για την Ευτυχία αποκαλύπτει τις 3 φράσεις που λένε οι Δανοί συνεχώς στην καθημερινότητά τους, οι οποίες μαρτυρούν πολλά για τη στάση τους για τη ζωή. Μετά από αμέτρητες ερωτήσεις που έχει λάβει σχετικά με το πώς γίνεται οι Δανοί να είναι τόσο χαρούμενοι, αποφάσισε να μας δώσει μια γεύση από το πώς προσεγγίζουν τη ζωή και πώς διαχειρίζονται τις αναποδιές που θα παρουσιαστούν στο διάβα τους.

Οι Δανοί έχουν πιάσει το νόημα της ζωής κι όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που θέλουν να επισκεφτούν τη Δανία και να δουν με τα μάτια τους τον τρόπο που ζουν και συμπεριφέρονται οι ντόπιοι. Ακόμα, κι αν δεν θέλεις να την επισκεφτείς, όμως, μπορείς να μάθεις από εκεί που βρίσκεται τις ατάκες που χρησιμοποιούν πολύ συχνά.

Jenny.Gr
Unsplash

Αυτές οι φράσεις δεν λείπουν από το καθημερινό λεξιλόγιο των ανθρώπων στη Δανία

1.Δεν υπάρχει κακός καιρός - μόνο κακά ρούχα

Αυτή είναι μια παλιά δανέζικη έκφραση, που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της, ωστόσο κανείς δε γνωρίζει την προέλευσή της. Η Δανία τις περισσότερες ημέρες του χρόνου έχει βροχή. Αν, λοιπόν, οι κάτοικοι επέλεγαν να βγαίνουν έξω μόνο τις ηλιόλουστες ημέρες, αυτό θα γινόταν σπάνια και έτσι θα άφησαν τη ζωή να περνάει μπροστά από τα μάτια τους.

Έτσι, συμφώνησαν πως δεν υπάρχει κακός καιρός, αλλά κακά ρούχα, με την έννοια ότι δεν ταιριάζουν στις καιρικές συνθήκες. Οι Δανοί πιστεύουν ακράδαντα πως μπορούν να απολαύσουν κάθε μέρα, αρκεί να είναι κατάλληλα ντυμένοι. Μπορεί, λοιπόν, ο ηλιόλουστος καιρός να αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, όμως η Δανία, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Σκανδιναβίας, έχουν μάθει να ζουν και να πορεύονται έτσι. Άλλωστε, όπως λέει μια άλλη παροιμία «ο κακός καιρός φαίνεται πάντα χειρότερος από το παράθυρο».

2.Έφτασε η εποχή για «Hygge»

Στα δανέζικα το «hygge» σημαίνει άνετη και ζεστή ατμόσφαιρα. Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιούν πολύ στη Δανία τις πολύ κρύες και σκοτεινές ημέρες του χειμώνα, όταν το φως διαρκεί μόλις λίγες ώρες και έτσι μαζεύονται στα σπίτια και απολαμβάνουν τη θαλπωρή, τη ζεστασιά και την όμορφη παρέα.

Αυτές οι συναντήσεις λαμβάνουν χώρα συνήθως τις Παρασκευές και πρόκειται για ένα γεγονός που περιμένουν πώς και πώς καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Και εννοείται ότι κάθε Δευτέρα θα σχολιάσουν πως πέρασαν τόσο σε αυτή τη μάζωξη όσο και το Σαββατοκύριακο. Η αλήθεια είναι πως τον βαρύ χειμώνα το «hygge» αποτελεί μέσο επιβίωσης και τονώνει την ψυχολογία των Δανών.

3. Δεν έχει σημασία

«Pyt med det», δηλαδή «δεν έχει σημασία» ή «μην ανησυχείς γι’ αυτό» είναι μια φράση που λέγεται πολύ συχνά μεταξύ των κατοίκων της Δανίας. Μπορεί να πρόκειται για απλές λέξεις, όμως το νόημα είναι βαθύτερο και μεγάλο, διότι σε απαλλάσσει από οποιαδήποτε ευθύνη, προκαλώντας σου ανακούφιση, την ίδια στιγμή που υπάρχει κατανόηση και αποδοχή. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος, για να μην στενοχωριέσαι για μικρά πράγματα, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα σε έξι μήνες από σήμερα ούτε που θα θυμάσαι.

Όποια κι αν είναι η αναποδιά που συμβαίνει, δεν θα αλλάξει τη ζωή σου, συνεπώς σκέψου θετικά, σταμάτα να γκρινιάζεις και πές ένα «δεν έχει σημασία» που να βγαίνει από τα βάθη της καρδιάς σου. Το ότι οι Δανοί είναι ευτυχισμένοι, δε σημαίνει ότι δεν έχουν δυσάρεστες στιγμές, ωστόσο έχουν μάθει να δίνουν στο καθετί την αξία που του αρμόζει. Συνεπώς, μην επηρεάζεσαι από την αρνητικότητα και προχώρα μπροστά με το βλέμμα στραμμένο στον ήλιο - που εδώ στην Ελλάδα υπάρχει σε αφθονία.

Αφού διάβασες για τις φράσεις που λένε οι Δανοί, είναι ώρα να μάθεις και τις αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια. Εξερεύνησε τον μαγικό κόσμο των άστρων από το JennyGr και μάθε τις προβλέψεις για όλα τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.