Μπορούμε να αλλάξουμε τον σύντροφό μας;

Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν ν´αλλάξουν κάτι στο χαρακτήρα του συντρόφου τους. Γίνεται άραγε κάτι τέτοιο;

Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2017 Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2017

Μια χρονιά πέρασε και μια καινούρια καλωσορίσαμε. Όπως σε κάθε αλλαγή, έτσι και εδώ, κάνοντας μια ανασκόπηση, οι περισσότεροι από εμάς εστιαζόμαστε σε στόχους και αλλαγές που θέλουμε απ´την νέα χρονιά. Κάποιοι ίσως θέλουν να αλλάξουν δουλειά και κάποιοι ν´αλλάξουν σπίτι. Κάποιοι να αλλάξουν αυτοκίνητο και κάποιοι να κάνουν εσωτερικές αλλαγές. Υπάρχουν όμως και αρκετοί που θέλουν ν´αλλάξουν κάτι στην συμπεριφορά και τον χαρακτήρα του συντρόφου τους. Γίνεται άραγε κάτι τέτοιο;

Η αλήθεια είναι πως όσον αφορά τις σχέσεις, αρκετοί όταν ρωτηθούν τί εύχονται ή τί θα ήθελαν, αυτό που απαντούν είναι μια αλλαγή που αφορά τον άλλον και όχι τον ίδιο τους τον εαυτό. Να γίνει πιο τρυφερός, πιο βοηθητικός, πιο ήρεμος, να σταματήσει την γκρίνια.

Η παρατήρηση του άλλου είναι πιο εύκολη απ´την αυτοπαρατήρησή μας. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πιο ανώδυνο ν´αναλάβει ο άλλος την ευθύνη και άρα πιο εύκολο, απ´το ν´αναγνωρίσουμε την δική μας ευθύνη σε μια σχέση και ν´αλλάξουμε εμείς. Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, αυτό που δεν μας αρέσει στον άλλον και μας δυσκολεύει, αφορά εμάς και η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει από τον εαυτό μας. Μπορεί να είναι μια αλλαγή στην συμπεριφορά μας, στη στάση μας ή και στον τρόπο σκέψης μας. Αν παραπονιόμαστε συνεχώς για τον άλλον και εμείς μένουμε ίδιοι, η κατάσταση το πιο πιθανόν είναι να παραμείνει ίδια.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο τρόπος που βλέπουν τα πράγματα οι ίδιοι είναι ο σωστός και ο τρόπος που τα βλέπει ο σύντροφός τους λάθος. Μάλιστα περνάνε πολλά χρόνια προσπαθώντας ν´αλλάξουν τα μυαλά του συντρόφου τους.

Πολύ πιθανόν να έχετε ακούσει απ´το στενό σας περιβάλλον αρκετούς να λένε: «θα ήμουν καλύτερος μαζί της αν δεν με προκαλούσε», «θα ήμουν πιο τρυφερή αν δεν μου έσπαγε τα νεύρα», «θα ανοιγόμουν πιο εύκολα αν δεν ήταν επικριτική».

Μπορεί να είναι υπαρκτές κάποιες δυσκολίες αλλά για να αλλάξει κάτι που δεν μας αρέσει πρέπει να ξεκινήσουμε από τον εαυτό μας. Την ευθύνη την έχει ο καθένας μόνο για τον εαυτό του.

Οι σχέσεις μοιάζουν αρκετά με την τραμπάλα. Όταν αλλάζει η θέση του ενός, αλλάζει αυτόματα και η θέση του άλλου. Δεν παίζει καμιά σημασία ποιός θα μετακινηθεί πρώτος, αλλά το αποτέλεσμα.

Αν λοιπόν πιστεύετε ότι δεν παίρνετε απ´την σχέση σας αυτό που σας αξίζει, δοκιμάστε αντί να γκρινιάζετε να αλλάξετε την δική σας συμπεριφορά. Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα. Μη χάνετε χρόνο να αλλάξετε τον άλλον, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να χάσετε πολύτιμο χρόνο και να ματαιωθείτε. Η ζωή που ζείτε είναι αυτή, δεν έχει δεύτερη και αξίζει να περνάτε όμορφα.

Καλή χρονιά!

Ευχαριστούμε την Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906.Tags: ΣΧΕΣΕΙΣ| ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ| ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ
MORE FOR YOU