Τελικά υπάρχει γυναικεία φιλία;

Μια σχέση που έχει αμφισβητηθεί πολλάκις.

Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017 Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017

Λένε ότι η ανδρική φιλία είναι πιο δυνατή από τη γυναικεία  και επίσης πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τελικά η φιλία είναι ανδρικό προνόμιο; Για βγάλουμε συμπεράσματα πρέπει να δούμε τα πράγματα πιο ξεκάθαρα.

Οι κοινωνίες ήταν για χιλιάδες χρόνια πατριαρχικές και συντηρητικές, έτσι ώστε στην κορυφή να βρίσκεται ο άνδρας. Εκείνος ήταν που έδινε τις εντολές και μοίραζε τους ρόλους, ενώ ήταν και ο αρχηγός της οικογένειας. Έτσι λοιπόν η ανεκτικότητα των γυναικών στις εντολές των ανδρών δημιούργησε συγκρούσεις στις γυναικείες σχέσεις, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την ανάπτυξη φιλίας μεταξύ τους. Μήπως όμως ακόμα και σήμερα τα κορίτσια  μεγαλώνουν με αυτό το μοτίβο; Αρκεί να σκεφτείτε τα παιδικά παραμύθια, όπως τη Χιονάτη, τη Σταχτοπούτα, στα οποία οι αθώες κοπέλες απειλούνται από τις κακές γυναίκες και έρχεται ο όμορφος πρίγκιπας να τις σώσει.  Το ανησυχητικό είναι ότι τα στερεότυπα μπορούν να επηρεάσουν συμπεριφορές και να δημιουργήσουν στάσεις και απόψεις άρρηκτες συνδεδεμένες που να διαρκούν για χρόνια. Όπως ότι οι γυναίκες δεν είναι καλές στην οδήγηση, δεν έχουν ηγετικές ικανότητες και φυσικά ότι η γυναικεία φιλία είναι απλά ένας μύθος.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απαισιόδοξα όσο ακούγονται, αφού η κοινωνία αλλάζει. Γυναίκες εδραιώνονται σε υψηλόβαθμες θέσεις, είναι ανεξάρτητες και οι οικογένειες πλέον δεν είναι πατριαρχικές. Σε μια περίοδο κρίσης, και δεν εννοούμε οικονομικής, αλλά κρίση συνείδησης, επιστρέφει η ανάγκη για θηλυκές συμμαχίες. Οι γυναίκες έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι ενωμένες είναι πιο δυνατές και ότι εκείνο τελικά που τις χωρίζει, είναι και που τις ενώνει: η δοτικότητα και η υπερβολική διαθεσιμότητα να βοηθήσουν τους πάντες.

Εξάλλου οι μελέτες έχουν δείξει ότι στη σημερινή εποχή οι γυναικείες φιλίες διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο αφού πλέον είμαστε σε μια χρονική στιγμή που το συνειδητοποιούμε. Επίσης, έρευνες που γίνονται κατά καιρούς μας δικαιώνουν, αφού συμπεραίνουν ότι οι γυναίκες τείνουν να δημιουργούν πιο δυνατές και ουσιαστικές φιλίες από τους άνδρες, οι οποίοι θεωρούν φίλους αυτούς που βγαίνουν και πίνουν μπύρες. Με απλά λόγια φυσικά και μπορεί να υπάρξει φιλία μεταξύ γυναικών και μάλιστα αληθινή και μακροχρόνια. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέαTags: ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ| ΦΙΛΙΑ| ΓΥΝΑΙΚΑ
MORE FOR YOU