Γιατί βγάζουμε selfies

Η φωτογραφική μανία της εποχής.

Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017 Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017
www.visualhellas.gr

Selfies μια τάση που έγινε μανία. Όλοι πλέον βγάζουμε selfies ακόμα και εκείνοι που κάποτε τις χλεύαζαν, ακόμα και όσοι ήταν απόλυτοι, έχουν συμμετάσχει έστω μια φορά σε αυτό το είδος φωτογράφισης. Κι όμως θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι η λήψη των selfies εξηγείται με βάση τη ψυχολογία. Γιατί όμως μας αρέσει τόσο πολύ να βγάζουμε selfies;  

Καταρχάς αν ψάξουμε λίγο πιο βαθιά στην ανθρώπινη ψυχολογία, θα καταλάβουμε ότι πολλοί έχουμε χτίσει μια εικόνα, όχι με βάση πώς βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας, αλλά πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Γι αυτό και μας αρέσει να βγάζουμε selfies, όπου δίνουμε σε φίλους τη δυνατότητα να μας βλέπουν και να μας σχολιάζουν.

Πολλοί άνθρωποι ζουν μέσω του διαδικτύου και θέλουν να δημοσιεύουν τη κάθε τους κίνηση. Φωτογραφίζονται, ενώ βρίσκονται στην πόλη, στις διακοπές, όταν τρώνε, όταν είναι χαρούμενοι ή  δυστυχισμένοι, όταν βγαίνουν έξω με κάποιον, όταν βλέπουν κάτι όμορφο ή περίεργο. Και μερικές φορές, ακόμη και όταν δεν κάνουν τίποτα, φωτογραφίζονται για να περάσει η ώρα και με σκοπό να βάλουν τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο, ώστε να μπορούν να τις δούνε οι φίλοι τους και να τις σχολιάσουν. 

Οι ψυχολόγοι αναφέρουν ότι οι selfies αποτελούν ένα είδος εξερεύνησης, που μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς και με αυτοπεποίθηση, κάνοντας μας να πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο διατηρούμε τον έλεγχο. Υποστηρίζουν επίσης ότι φωτογραφίζοντας τον εαυτό μας βοηθάει με έναν τρόπο να διαμορφώσουμε την ταυτότητα μας, γι αυτό και έχει μεγάλη επίδραση στους νέους. 

Επίσης, οι selfies είναι ένα είδος εξερεύνησης και βλέπουμε κατά πόσο έχουμε απήχηση στους υπόλοιπους ανθρώπους. Μπορεί να θεωρηθούν ναρκισσιστικές, επειδή έχουν σχεδιαστεί για να εντυπωσιάσουν ένα φανταστικό κοινό, όμως δίνουν ταυτόχρονα την ευκαιρία σε εκείνους που τις βγάζουν, να συνδεθούν με άλλους και να ανήκουν κάπου. Τέλος, το σίγουρο είναι, ότι όταν βγάζουμε μια selfie, έχουμε έντονη τη ανάγκη για προσωπική ικανοποίηση και αναζητάμε τον θαυμασμό.

Σίγουρα η λύση δεν είναι να αποφεύγετε τη τεχνολογία, αλλά να έχετε επίγνωση των βλαβερών συνεπειών, που κρύβει η υπερβολική χρήση της. Ρωτήστε λοιπόν, το εαυτό σας, αν θέλετε να μοιράζεστε μέρη της ζωής σας με τους φίλους σας, ή αν αυτό που πραγματικά ψάχνετε είναι να έχετε θαυμαστές. Στην πρώτη περίπτωση, το κάνετε για τον εαυτό σας, αλλά αν επικρατεί η δεύτερη πλευρά, τότε αυτό σημαίνει, ότι το κάνετε για τους άλλους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 Tags: ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
MORE FOR YOU