WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Ζυμώστε γιατί χανόμαστε!


15 Σεπτεμβρίου 2014

Ένας τίτλος που μπορεί να σας ξενίσει όμως έχει μια αρκετά ενδιαφέρουσα εξήγηση. 

Οι ειδικοί τονίζουν διαρκώς τη σημασία που έχουν τα ενδιαφέροντα στη ζωή ενός ανθρώπου. Η μουσική, η ζωγραφική, η άθληση, το θέατρο, η ζαχαροπλαστική και γενικότερα κάθε είδος δημιουργικής απασχόλησης έχει νόημα στην ψυχολογία και την ψυχική ηρεμία ενός ατόμου. Ο λόγος είναι πως ζούμε σε μία ανταγωνιστική κοινωνία όπου τα πράγματα αλλάζουν με ταχύτητα φωτός. Οι πληροφορίες είναι πολλές και κανένας δεν μπορεί να μιλήσει για σταθερές. Συνεπώς, είναι σημαντικό να επιλέγει ο καθένας πράγματα από τα οποία να αντλεί ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Είναι αρκετά δύσκολο και άδικο να επενδύει κανείς όλο του το είναι σ΄ένα μόνο πράγμα. Ακριβώς, γι΄αυτό επενδύστε τον ελεύθερό σας χρόνο σε κάποια δραστηριότητα. 

Οι δραστηριότητες και γενικότερα ότι ενισχύει τη δημιουργικότητά σας σάς χαλαρώνει και σας φτιάχνει τη διάθεση. Στο παρών κείμενο θα μιλήσουμε για τις ευεργετικές ιδιότητες της μαγειρικής αλλά και της ζαχαροπλαστικής. Η μαγειρική όπως φαντάζεστε έχει και δημιουργικό χαρακτήρα εκτός των άλλων. Συγκεντρώνεστε σ΄αυτό που κάνετε και αφήνετε τη φαντασία σας ελεύθερη. Έχει παρατηρηθεί τώρα πως το ζύμωμα του ψωμιού βοηθάει στην ψυχική εκτόνωση αλλά και στην ψυχική διάθεση.

Ίσως, να υπάρχει μια πιο βαθιά σύνδεση από όσο αντιλαμβανόμαστε. Αυτό έρχεται να επιβεβαιωθεί από μία "μόδα" που επικρατεί τον τελευταίο χρόνο στο Λονδίνο αλλά και σ΄άλλα μέρη ανά τον κόσμο. Η ζαχαροπλαστική συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με την κατάθλιψη. Ο λόγος για την Ιρλανδή Μάριαν Κιζ, βραβευμένη μυθιστοριογράφο και συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής, η οποία υποφέρει από κατάθλιψη. Η Κιζ λοιπόν γράφει στο νέο βιβλίο της (“Saved by cake”, εκδ. Plume): «Μερικές φορές αντιμετωπίζω το εξής δίλημμα: να αυτοκτονήσω ή να φτιάξω μια ντουζίνα cupcakes. Επιλέγω να φτιάξω cupcakes και αναβάλλω την αυτοκτονία για αύριο». Μη σας ακούγεται υπερβολικό γιατί υπάρχει μία ακόμα καλλιτέχνιδα, η Εμα Τόμας, γνωστή στη Βρετανία αφενός ως η blogger Miss Cakehead, αφετέρου ως η δημιουργός των "καταθλιπτικών" cupcakes. Πρόκειται για τα “Depressed Cake Shop”, μια αλυσίδα από pop-up stores (καταστήματα με σύντομη διάρκεια ζωής), τα οποία πωλούν αποκλειστικά γλυκά γκρι χρώματος – μια εικαστική αναφορά στην κατάθλιψη. Η απήχηση τους ήταν εντυπωσιακή αφού υπάρχουν παρόμοια καταστήματα στην Αμερική, στην Australia και την Malaysia ενώ το εντυπωσιακό για μας είναι πως τα έσοδα των πωλήσεων δόθηκαν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που στηρίζουν τους ψυχικά ασθενείς. 

Ψάχνοντας το θέμα ανακαλύψαμε πως υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες ανά τη Βρετανία προωθούν αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε «αρτοποιο-θεραπεία»: το αρτοποιείο Better Health Bakery προσφέρει επαγγελματική κατάρτιση σε άτομα με ψυχικές διαταραχές και οι συνεργάτες ψυχικής υγείας του νοσοκομείου Yeatman Hospital οργανώνουν θεραπευτικές συνεδρίες αρτοποιΐας για ηλικιωμένους ασθενείς με άνοια. Oι δράσεις είναι πολλές που γίνονται και ο καθένας μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες.

Πάντως, και στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά κέντρα δημιουργικής απασχόλησης που χρησιμοποιούν τη μαγειρική ή τη ζαχαροπλαστική ως εργαλείο μάθησης αλλά και ως μέσο εκμάθησης κοινωνικών δεξιοτήτων και όχι μόνο. 

Συνεπώς, εντάξτε τη μαγειρική ή τη ζαχαροπλαστική στην καθημερινότητά σας. Βάλτε και τα παιδιά σ΄αυτό περνώντας ποιοτικό χρόνο μαζί τους τα Σαββατοκύριακο. Είναι πολύ σημαντικό για εκείνα αλλά και για σας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.