Ο life coach εξηγεί το λόγο που οι άνθρωποι ζηλεύουν

Γιατί εκδηλώνεται η ζήλια;

Δημήτρης Τσέλιος
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΕΛΙΟΣ Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017
Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017

Αρχικά ας ξεκινήσουμε από μία διαπίστωση. Η ζήλια αποτελεί έναν ισχυρό πυλώνα άγνοιας του εαυτού μας. Ένας άνθρωπος που ζηλεύει, σημαίνει ότι κατά βάθος, δεν γνωρίζει τον εαυτό του. Και ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει τον εαυτό του, δεν μπορεί και να αγαπήσει τον εαυτό του, αλλά και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να αγαπήσει αληθινά και κανέναν άλλον άνθρωπο.

Η ζήλια και η κτητικότητα με την οποία εκφράζεται, στην ουσία καταστρέφει μία σχέση. Απομακρύνει τον άλλον από κοντά σου, διότι δεν σέβεσαι τα όρια, την ελευθερία του, δεν σέβεσαι τον ίδιο τον άνθρωπο.

Ένας άνθρωπος που έχει βαδίσει στα μονοπάτια της αυτογνωσίας και έχει γνωρίσει τον εαυτό του, ξέρει πολύ καλά τι αξίζει, έχει υψηλή αυτοεκτίμηση και δεν έχει καμία ανάγκη να πάρει την αναγνώριση από έναν άλλον άνθρωπο, προκειμένου να αναγνωριστεί η αξία του. Ο άνθρωπος που γνωρίζει τον εαυτό του, δεν ζηλεύει.

Γιατί εκδηλώνεται όμως η ζήλια; Γιατί πολύ απλά δεν εμπιστευόμαστε τον ίδιο μας τον εαυτό. Και όταν δεν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, φυσικά και δεν μπορείς να εμπιστευτείς και τους άλλους. Το αίτιο δεν είναι ποτέ ο άλλος. Το αίτιο έχει να κάνει αποκλειστικά με σένα.

Αν είσαι δύσπιστος με τον εαυτό σου, τότε θα προβάλεις αυτή τη δυσπιστία και στους συντρόφους σου. Ότι καταπιέζουμε μέσα μας, το προβάλουμε στους άλλους ανθρώπους.

Καλό είναι λοιπόν να κατανοήσουμε ότι αντί να ψάχνουμε προς τα έξω για να επιλύσουμε το θέμα της ζήλιας μας, καλό θα ήταν να στραφούμε προς τα μέσα. Ο άνθρωπος που εκφράζουμε την ζήλια αποτελεί την αφορμή. Το αίτιο βρίσκεται πάντα μέσα μας.

Από τον Δημήτρη Τσέλιο, Σύμβουλος αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης & Συνεργάτης - Εισηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο τμήμα Life Coaching και Συμβουλευτική. Life Coaching by Dimitris Tselios

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 Tags: ΣΧΕΣΕΙΣ| ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ| ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ| ΖΗΛΙΑ| ΚΤΗΤΙΚΟΣ
MORE FOR YOU