Για τα γενέθλια του Οδυσσέα Ελύτη

“Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει, με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις” Οδυσσέας Ελύτης.

Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012 Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012

Ο νομπελίστας Οδυσσέας Ελύτης κλείνει σήμερα 101 χρόνια από τη γέννησή του.

Σήμερα, 2 Νοεμβρίου, γιορτάζουμε τα 101 γενέθλια του Έλληνα ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη. Η Google αφιέρωσε το σημερινό της doodle στον Έλληνα νομπελίστα, την ελιά, το αμπέλι και το καράβι, με αφορμή το απόφθεγμά του: “Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει, με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.”

Εμείς θα αφιερώσουμε αυτή τη μέρα στον Ελύτη, στους ερωτευμένους, στην αγάπη και στον έρωτα με απόσπασμα από το κορυφαίο ερωτικό ποίημα, «Το Μονόγραμμα».

«Είναι νωρίς ακόμη μέσα στον κόσμο αυτόν αγάπη μου να μιλώ για σένα και για μένα. Είναι νωρίς ακόμη μες στον κόσμο αυτόν, μ' ακούς; Είμ' εγώ, μ' ακούς; Σ' αγαπάω, μ' ακούς; Πού μ' αφήνεις, που πας, μ' ακούς; Θα 'ρθει μέρα, μ' ακούς; για μας, μ' ακούς; Πουθενά δεν πάω, μ' ακούς; Ή κανείς ή κι οι δύο μαζί, μ' ακούς; το λουλούδι αυτό της καταιγίδας και μ' ακούς; Της αγάπης μια για πάντα το κόψαμε και δεν γίνεται ν' ανθίσει αλλιώς, μ' ακούς; Σ' άλλη γη, σ’ άλλο αστέρι, μ' ακούς; δεν υπάρχει το χώμα δεν υπάρχει ο αέρας που αγγίξαμε, ο ίδιος, μ' ακούς; και κανείς δεν κατάφερε από τόσον χειμώνα κι από τόσους βοριάδες, μ' ακούς; Νά τινάξει λουλούδι, μόνο εμείς, μ' ακούς;»


MORE FOR YOU