Μπορείς να μπεις στην θέση του άλλου;

Πολλές φορές ασκούμε έντονη κριτική στους άλλους για τις συμπεριφορές τους.

Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013 Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013

Πολλές φορές ασκούμε έντονη κριτική στους άλλους για τις συμπεριφορές τους, χωρίς τις περισσότερες φορές να σκεφτούμε πως ένιωθε ή ποια ήταν τα κίνητρα που τον οδήγησαν να συμπεριφερθεί με τον συγκεκριμένο τρόπο. Πρέπει να θυμόμαστε πως είμαστε διαφορετικοί και πως ο κάθε άνθρωπος σκέφτεται και αντιδρά διαφορετικά στα ερεθίσματα. Πως μπορείτε να καταλάβετε τους άλλους και να τους κατανοήσετε;

Την ώρα μιας διαφωνίας: Κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας με κάποιον δοκιμάστε να αλλάξετε ρόλους. Προτείνετε για λίγα λεπτά να μπει στη θέση τη δική σας και εσείς στη δική του. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορείτε να καταλάβετε ο ένας τον άλλον αλλά και να ξανά δείτε την δική σας άποψη από μια άλλη οπτική.

Επιστροφή του μηνύματος: Μόλις τελειώσει την άποψη του ο συνομιλητής σας, προσπαθήστε να του πείτε αυτό που καταλάβατε. Χρησιμοποιείστε εκφράσεις όπως «Αυτό που καταλαβαίνω ότι λες είναι… Σωστά;». Μόλις, επιβεβαιώσει ότι έχετε κατανοήσει σωστά την άποψη σας, τότε εκφράστε την δική σας και προτείνετε να κάνει και εκείνος το ίδιο.

Προσπαθήστε να κατανοείτε πρώτα καλά και μετά να εκφράσετε την άποψη σας. Για παράδειγμα, όταν διαβάζετε ένα βιβλίο, αναρωτηθείτε τι εννοεί ο συγγραφέας. Εξηγήστε τον σε κάποιον άλλον.

Ακούστε καλά όταν σας μιλάνε οι άλλοι, στην συνέχεια περάστε τα λόγια τους ως βίωμα σας και μετά εκφέρεται την γνώμη σας.

Tags: ΒΙΒΛΙΟ| ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ| ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ| ΑΝΘΡΩΠΟΣ
MORE FOR YOU