WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έκανα την κετογονική δίαιτα και ήρθα αντιμέτωπη με αυτές τις παρενέργειες


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Αυγούστου 2018

black-coffee-breakfast-cake-709833.jpg

Έχω γράψει σε προηγούμενο άρθρο ότι ακολούθησα την κετογονική δίαιτα για ένα μήνα και όλα όσα μου συνέβησαν. Σήμερα λοιπόν θα αναλύσω τις παρενέργειες που είχα κατά διάρκεια της συγκεκριμένης διατροφής.

Πριν όμως ξεκινήσω θα εξηγήσω, για όσους δεν γνωρίζουν, τι είναι η κετογονική δίαιτα. Είναι ένα σχήμα διατροφής το οποίο βασίζεται στην κατανάλωση υψηλού ποσοστού λιπιδίων και χαμηλού ποσοστού υδατανθράκων, με αποτέλεσμα την παραγωγή κετόνων στον οργανισμό, μία κατάσταση γνωστή και ως κέτωση, κατά την οποία ο οργανισμός δεν έχει αρκετή γλυκόζη και στρέφεται στη χρήση κετόνων. Η κετογονική δίαιτα αναπτύχθηκε στο νοσοκομείο John Hopkins το 1920 ως θεραπεία για την επιληψία.

Τι είναι οι κετόνες

Η παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό βασίζεται στη γλυκόζη, που προέρχεται από τους υδατάνθρακες. Εάν δεν καταναλώνουμε αρκετή ποσότητα υδατανθράκων το σώμα εξαντλεί τα αποθέματα γλυκόζης και αναζητάει εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Και αυτές είναι οι αποθήκες του λίπους. Μέσω του μεταβολισμού το λίπος μετατρέπεται σε κετόνες, μόρια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας.

Διαβάστε εδώ: Αποφάσισα να κάνω τη διαλειμματική νηστεία και δείτε τι μου συνέβη

Τι περιέχει μια κετογονική δίαιτα

Η κετογινική δίαιτα έχει ως σκοπό να ξεκλειδώσει τις αποθήκες του λίπους. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση υδατανθράκων και πρωτεϊνών και να δοθεί έμφαση στην κατανάλωση λιπαρών τροφίμων. Άρα κάποιος που ακολουθεί τη συγκεκριμένη δίαιτα μπορεί να καταναλώσει έλαια, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, ταχίνι, λιπαρά ψάρια, λαχανικά, φρούτα χωρίς πολλά σάκχαρα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και γενικά ό,τι περιέχει λιπαρά. Τα απαγορευμένα της κετογονικής δίαιτας είναι τα γλυκά, το ψωμί, το ρύζι, τα μακαρόνια, τα αμυλούχα λαχανικά και πολλά όσπρια και φρούτα. Σε αντίθεση με άλλες δίαιτες που είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες, η κετογονική περιορίζει και τις θερμίδες.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που είχα όσο έκανα την κετογονονική δίαιτα.

Ένιωθα ότι ήμουν άρρωστη

Τις πρώτες μέρες που ακολουθούσα την κετογονική δίαιτα είχα κάποια δυσάρεστα συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, κόπωση, μυϊκούς πόνους, ναυτία και διάρροια. Προφανώς ο οργανισμός μου προσπαθούσε να προσαρμοστεί στις διατροφικές αλλαγές.  Ευτυχώς μετά από μια εβδομάδα ένιωθα πολύ καλύτερα.

Ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα που είχα ήταν η δυσάρεστη αναπνοή

Η κακοσμία προκαλείται από ένα είδος κετόνης που είναι υποπροϊόν του μεταβολισμού του λίπους. Κατά τη διάρκεια της κετογονικής δίαιτας τα επίπεδα της συγκεκριμένης κετόνης είναι αυξημένα με αποτέλεσμα ο οργανισμός να προσπαθεί να απαλλαγεί μέσω της εκπνοής. Η δυσάρεστη αναπνοή υποχώρησε μετά από λίγες εβδομάδες.

Προβλήματα στην πέψη

Όταν αλλάζουμε τις διατροφικές συνήθειες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε πεπτικά προβλήματα. Αυτό ισχύει και στην κετογονική δίαιτα με αποτέλεσμα να έρθω αντιμέτωπη με τη δυσκοιλιότητα. Η πιο πιθανή εξήγηση γι αυτό είναι ότι δεν κατανάλωνα αρκετές φυτικές ίνες και δεν έπινα αρκετά υγρά. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να έχουν και διάρροια, αλλά αυτό είναι λιγότερο συχνό. Με το που αύξησα την πρόσληψη νερού, βελτιώθηκε και λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Διαβάστε εδώ: Οι καλύτερες συμβουλές για να βελτιώσετε την πέψη σας

Είχα κράμπες στα πόδια

Η κέτωση προκαλεί μείωση του βάρους του νερού του σώματος και γι αυτό ξαφνικά είχα κράμπες στα πόδια μου. Παρόλα αυτά δεν είναι κανόνας ότι όλοι όσοι ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη δίαιτα θα έχουν μυϊκές κράμπες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.