WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η μία συνήθεια που μπορείς να υιοθετήσεις για να βελτιώσεις τη διατροφή σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Απριλίου 2023

Η μία συνήθεια που μπορείς να υιοθετήσεις για να βελτιώσεις τη διατροφή σου
pexels
Η αλλαγή του πώς και του τι τρώμε μπορεί να είναι δύσκολη. Πραγματικά δύσκολη. Αλλά η βελτίωση της διατροφής δεν είναι αδύνατη, ειδικά όταν επικεντρωνόμαστε σε μικρές τροποποιήσεις που μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές.

Η υιοθέτηση μιας νέας συνήθειας είναι συχνά δύσκολη επειδή έχουμε μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Έτσι λοιπόν αυτό που είναι πιο χρήσιμο είναι να προσδιορίσετε έναν ή δύο νέους μικρούς στόχους που έχουν νόημα και είναι προσιτοί. Η αλλαγή μιας διατροφικής συνήθειας πρέπει να είναι ρεαλιστική και εφικτή για να αποφευχθεί η υπερβολή και να ενθαρρύνεται η συμμόρφωση.

Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να αρχίσετε να βελτιώνετε η διατροφή σας, ξεκινήστε βάζοντας περισσότερα φυτά στο πιάτο σας. Ένα από τα προβλήματα στη δυτική διατροφή είναι η αξιοσημείωτη έλλειψη φυτικών ινών. Και από την άλλη μεριά η μοναδική συνήθεια από την οποία θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε όλοι είναι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών.

Και ενώ συνιστάται στους ενήλικες να λαμβάνουν περίπου 25 έως 35 γραμμάρια ινών από ολόκληρα τρόφιμα ημερησίως, εκτιμάται ότι το 97 τοις εκατό των ανθρώπων δεν πληρούν πραγματικά αυτές τις συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις.

Ποια είναι όμως τα οφέλη των φυτικών ινών που τις κάνουν τόσο σημαντικές;

Υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου

Οι φυτικές ίνες προάγουν την κανονικότητα του εντέρου και τροφοδοτούν τα φιλικά βακτήρια, αναστέλλοντας έτσι τα επιβλαβή παθογόνα στο έντερο. Έτσι λοιπόν για τη βέλτιστη υγεία του πεπτικού συστήματος είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε μια μεγάλη ποικιλία φυτικών τροφών στη διατροφή σας. Σκεφτείτε όλα τα φιλικά βακτήρια στο έντερό σας ως ένα οικοσύστημα που ευδοκιμεί από τη βιοποικιλότητα. Τα διαφορετικά βακτήρια απαιτούν μοναδικούς τύπους φυτικών ενώσεων για να ευδοκιμήσουν, γι' αυτό η διατροφική ποικιλία είναι απαραίτητη.

Πράγματι, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε τουλάχιστον 30 διαφορετικούς τύπους φυτικών τροφών την εβδομάδα έχουν σημαντικά μεγαλύτερη ποικιλομορφία στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου τους, σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε λιγότερες από 10 φυτικές τροφές την εβδομάδα, σύμφωνα με μια μελέτη στο mSystems .

Είναι υγιεινές για την καρδιά

Σήμα κατατεθέν της μεσογειακής δίαιτας και της δίαιτας DASH που είναι υγιεινή για την καρδιά, είναι τα φυτά. Όχι μόνο οι φυτικές τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα όπως το κάλιο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά οι περισσότερες φυτικές τροφές είναι επίσης πολύ χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά, ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στην υψηλή χοληστερόλη και τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

Τα φυτικά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως τα σμέουρα, η βρώμη και τα φασόλια υποστηρίζουν επίσης μια υγιή καρδιά βοηθώντας στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης στο αίμα.

Jenny.Gr
pexels

Διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο

Η κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να έχει θετική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυτό συμβαίνει επειδή δημιουργούν ένα είδος πλέγματος στο γαστρεντερικό μας σύστημα που βοηθά στην επιβράδυνση της πρόσληψης ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματός μας.

Η λήψη 35 γραμμαρίων διαιτητικών ινών ημερησίως είναι ένας καλός στόχος για άτομα που έχουν διαγνωστεί με προδιαβήτη, διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Αν και σχεδόν όλοι μας θα ωφεληθούμε από τις περισσότερες φυτικές ίνες, είτε έχουμε διαγνωστεί με διαβήτη είτε όχι. .

Τέλος να θυμάστε πως τα φρούτα και τα λαχανικά δεν είναι οι μόνες πηγές με φυτικές ίνες. Η αύξηση της πρόσληψης ξηρών καρπών, σπόρων, οσπρίων και δημητριακών ολικής αλέσεως θα βάλει επίσης περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας. Και φυσικά η ποικιλία είναι αυτή που αποτρέπει την πλήξη και κάνει τα γεύματα νόστιμα ευχάριστα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.