WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το μπάρμπεκιου αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου - Δες εδώ πώς να τον μειώσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Ιουλίου 2023

Το μπάρμπεκιου αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου - Δες εδώ πώς να τον μειώσεις
pexels
Εδώ είναι μερικές συμβουλές που μπορούν να σας κρατήσουν πιο υγιείς για τα επόμενα χρόνια.

Το UCLA Jonsson Comprehensive Cancer Center , προειδοποιεί ότι η κατανάλωση κρέατος μαγειρεμένου σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Μπορεί να μην είναι αυτό που θέλατε να ακούσετε όταν σχεδιάζετε ένα καλοκαιρινό μπάρμπεκιου, αλλά υπάρχουν συμβουλές για πιο υγιεινό ψήσιμο στη σχάρα.

Ποιος είναι ο κίνδυνος καρκίνου;

Το ψήσιμο του κρέατος στη σχάρα σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να παράγει καρκινογόνες χημικές ουσίες γνωστές ως ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs) και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs). Η παρατεταμένη έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες – που παράγονται επίσης από τα καυσαέρια των οχημάτων, διαβρωτικά και άλλους ρύπους – μπορεί να βλάψει το DNA, το οποίο με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εξελιχθεί σε όγκους.

Jenny.Gr
pexels

Η μακροχρόνια έκθεση σε HCA και PAH έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος. Ειδικά με τους PAH, οι οποίοι παράγονται από τον καπνό του μαγειρέματος και εναποτίθενται στο κρέας, το δυναμικό έκθεσης είναι διπλό: από την επαφή λόγω κατάποσης και μέσω της εισπνοής του καπνού.

Συμβουλές για πιο υγιεινό ψήσιμο στη σχάρα

  • Μην ψήνετε το κρέας σε απευθείας φωτιά.

  • Εάν το κρέας πρέπει να ψηθεί στη σχάρα, να το αναποδογυρίζετε συχνά για να μειώσετε την έκθεση στις καρκινογόνες ουσίες.

  • Εάν το κρέας έχει καμένα μέρη, κόψτε τα πριν το σερβίρετε.

  • Σερβίρετε το κρέας με φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικά που εξουδετερώνουν τις επιδράσεις των χημικών ουσιών που προκαλούν καρκίνο.

  • Ομοίως, σκεφτείτε να μαρινάρετε το κρέας σε μαρινάδα με βάση τα εσπεριδοειδή πριν το ψήσετε. Το κρέας θα απορροφήσει τα εσπεριδοειδή και τα αντιοξειδωτικά θα αντισταθμίσουν τις χημικές επιδράσεις των καρκινογόνων παραγόντων.

Τέλος φυσικά και δεν λέω να μην κάνετε μπάρμπεκιου, αλλά θα ήταν καλό να μαγειρεύετε το κρέας με τρόπο που να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.