WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διαβητικό "burnout": Το εκπληκτικό κόλπο για να το διώξετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Αυγούστου 2023

Διαβητικό "burnout": Το εκπληκτικό κόλπο για να το διώξετε
pexels
Πώς να διαχειριστείτε το «burnout» του σακχαρώδη διαβήτη

Από τότε που διαγνωστήκατε με διαβήτη, κάνετε το καλύτερο δυνατό για να διαχειριστείτε την κατάστασή σας. Τρώτε ισορροπημένα, παίρνετε το φάρμακό σας όπως σας έχει συνταγογραφηθεί, επισκέπτεστε τους γιατρούς σας και ελέγχετε τακτικά το σάκχαρό σα. Όμως κάτι δεν πάει καλά.

Μετά από όλο τον χρόνο και την ενέργεια που αφιερώσατε για να παραμείνετε υγιείς, νιώθετε μια συναισθηματική κόπωση και απογοήτευση, σε σημείο που απλά δεν μπορείτε να διατηρήσετε ισορροπημένο το σάκχαρό σας. Είναι επίσημο: έχετε διαβητικό «burnout»

Αν έχετε νιώσει έτσι, δεν είστε μόνοι. Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη έχουν περιόδους εξουθένωσης. Και παρόλο που μπορεί να μην το αντέχετε αυτή τη στιγμή, το να γίνετε πιο δραστήριοι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να νιώσει καλύτερα. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει αμέσως το άγχος, να βελτιώσει τη διάθεση και να τονώσει την ενέργειά σας. Και μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για να ανακτήσετε ξανά κίνητρο.

Δείτε τα οφέλη της άσκησης στο διαβητικό «burnout»

Εάν αισθάνεστε πεσμένοι εξαιτίας του διαβήτη, το να είστε δραστήριοι μπορεί να φτιάξει τη διάθεσή σας και να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα σωματικά. Οι άμεσες επιπτώσεις της σωματικής δραστηριότητας περιλαμβάνουν:

Βελτιωμένη ευεξία – Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει την ψυχική και συναισθηματική ευεξία. Έχει βρεθεί ότι βοηθά στη μείωση των συναισθημάτων του άγχους.

Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα - Εάν ελέγξετε το σάκχαρό σας πριν και μετά την άσκηση, πιθανότατα θα δείτε ότι το σάκχαρό σας έχει μειωθεί μετά τη δραστηριότητα. Προσέξτε όμως ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει πέσει πολύ χαμηλά.

Βελτιωμένη αρτηριακή πίεση – Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση μαζί με διαβήτη, η δραστηριότητα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τον διαβήτη σας. Θα διαπιστώσετε ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί:

  • Να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα – Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να διευκολύνει τα κύτταρα σας να απορροφήσουν το σάκχαρο στο αίμα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρειάζεστε λιγότερη ινσουλίνη. Αυτό ονομάζεται ευαισθησία στην ινσουλίνη και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

  • Να βοηθήσει στη διαχείρισης του βάρους – Η τακτική σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο αύξησης βάρους, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας σε υγιές επίπεδο και μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

  • Μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών του διαβήτη – Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών του διαβήτη όπως καρδιακές παθήσεις , εγκεφαλικό επεισόδιο ή νευρική βλάβη .

Με όλα αυτά τα οφέλη, είναι σαφές ότι είναι πολύ σημαντικό να είστε ενεργοί. Αλλά μπορεί να αναρωτιέστε, «Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να είμαι ενεργός;»

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να είστε σωματικά δραστήριοι. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να πηγαίνετε στο γυμναστήριο. Μπορείτε να είστε ενεργοί οπουδήποτε —ακόμα και στο σπίτι— και με ελάχιστο έως καθόλου εξοπλισμό. Απλώς κάντε αυτό που σας φαίνεται καλό και σας ευχαριστεί.

Jenny.Gr
pexels

Αν και δεν υπάρχει «καλύτερη» δραστηριότητα, υπάρχουν συστάσεις για το πόση σωματική δραστηριότητα χρειάζεστε. Οι ενήλικες θα ήταν καλό να επιδιώκουν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης σωματικής δραστηριότητας. Ένα παράδειγμα είναι το γρήγορο περπάτημα που κάνει την καρδιά σας να χτυπά λίγο πιο γρήγορα από το συνηθισμένο και σας κάνει να ιδρώνετε. Επίσης σε δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, προσθέστε δραστηριότητες που δουλεύουν τις κύριες μυϊκές σας ομάδες όπως τα πόδια, οι ώμοι και η πλάτη σας. Εάν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ήσασταν σωματικά δραστήριοι, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε αργά.

Ψάχνετε για ιδέες; Δοκιμάστε μερικές από αυτές τις καθημερινές δραστηριότητες για να κινηθείτε:

  • Περπάτημα βιαστικό

  • Χορός

  • Αθλήματα

  • Δουλειές του σπιτιού

  • Ποδήλατο

  • Κηπουρική και εργασία στην αυλή

  • Γιόγκα

Ακόμη και η γρήγορη κίνηση ενώ κάνετε τις δουλειές του σπιτιού μπορεί να προσφέρει άμεσα οφέλη και να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον διαβήτη σας. Βρείτε κάτι που σας αρέσει και κινηθείτε. Θα βρείτε ξανά το χαμένο σας κίνητρο για να αντιμετωπίσετε τον διαβήτη σε χρόνο μηδέν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.