WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορούν τα λιπαρά ψάρια, τα κεράσια ή το γάλα να σε βοηθήσουν να κοιμηθείς;


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Σεπτεμβρίου 2023

Μπορούν τα λιπαρά ψάρια, τα κεράσια ή το γάλα να σε βοηθήσουν να κοιμηθείς;
pexels
Σχεδόν ένας στους πέντε ανθρώπους αναφέρει ότι δεν κοιμάται αρκετά κάθε βράδυ.

Υπάρχουν πολλές δημοφιλείς πεποιθήσεις σχετικά με τα τρόφιμα και τα ποτά που βοηθούν τους ανθρώπους να κοιμηθούν καλά τη νύχτα, αλλά πολλές από αυτές δεν βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία. Να τι ξέρουμε.

Χημεία τροφής και ύπνου

Η διατροφή επηρεάζει τα πρότυπα ύπνου επηρεάζοντας την ορμόνη του ύπνου μελατονίνη . Για παράδειγμα, τροφές πλούσιες στο βασικό αμινοξύ τρυπτοφάνη αναφέρονται συνήθως ως βοηθητικές στον ύπνο, καθώς η τρυπτοφάνη βοηθά στην παραγωγή μελατονίνης . Επιπλέον, ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να βοηθήσουν στον ύπνο, όπως η βιταμίνη D , το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος .

Λιπαρά ψάρια

Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσο πιο πολλά λιπαρά ψάρια , όπως ο σολομός ή η ρέγγα, τρώτε τόσο καλύτερα κοιμάστε. Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν υγιή λίπη, όπως ωμέγα-3 έλαια, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τον ύπνο στα παιδιά και εμπλέκονται στην απελευθέρωση σεροτονίνης. Η σεροτονίνη, μια χημική ουσία του εγκεφάλου που συνδέεται με τη διάθεση, ρυθμίζει επίσης τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης.

Κεράσια

Μια σειρά από μελέτες εξέτασαν τη σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης κερασιών, συνήθως σε μορφή ροφήματος, και του ύπνου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κεράσια βελτιώνουν τον ύπνο σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας , πιθανώς λόγω της ικανότητάς τους να αυξάνουν τα επίπεδα μελατονίνης . Επίσης αυτά τα φρούτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου, το οποίο μπορεί επίσης να βελτιώσει τον ύπνο σας.

Jenny.Gr
pexels

Ζεστό γάλα

Έρευνα που διεξήχθη τη δεκαετία του 1970 έδειξε ότι ένα ποτήρι ζεστό γάλα πριν τον ύπνο θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου. Ωστόσο, αυτή η έρευνα διεξήχθη σε μια πολύ μικρή ομάδα και έκτοτε έχει γίνει πολύ λίγη έρευνα. Η κατανάλωση γάλακτος αυξάνει τα επίπεδα μελατονίνης και αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει. Αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό ότι ένα ποτήρι ζεστό γάλα σίγουρα βελτιώνει τον ύπνο.

Επίσης πολλά από τα υπόλοιπα τρόφιμα που πολλοί έχουν ισχυριστεί ότι έχουν οφέλη για τον ύπνο, δεν υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία. Ωστόσο εάν κάποια σας βοηθούν ώστα να κοιμάστε καλά, δεν υπάρχει λόγος να σταματήσετε να τα καταναλώνετε. Αλλά θυμηθείτε και τα άλλα βασικά στοιχεία ενός καλού νυχτερινού ύπνου, όπως η χαλάρωση πριν τον ύπνο και η αποφυγή υπερβολικού μπλε φωτός από τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.