WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μυκοπρωτεΐνη: Τι είναι και πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωσή της


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Δεκεμβρίου 2023

Μυκοπρωτεΐνη: Τι είναι και πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωσή της
pexels
Τι είναι η μυκοπρωτεΐνη και είναι ασφαλής η κατανάλωσή της;

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1983, το Quorn είναι το εμπορικό σήμα που δόθηκε σε ένα υποκατάστατο κρέατος που ονομάζεται μυκοπρωτεΐνη . Αυτή η φυτική πρωτεΐνη προέρχεται από έναν φυσικό μικρομύκητα που ονομάζεται Fusarium Venenatum. Ο μύκητας ζυμώνεται, με παρόμοιο τρόπο όπως η μπύρα ή το γιαούρτι, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη της μυκοπρωτεΐνης.

Η μυκοπρωτεΐνη είναι το κύριο συστατικό σε πολλά προϊόντα απομίμησης κρέατος και υποκατάστατων ζωικού κρέατος. Όμως δεν περιέχουν όλα τα προϊόντα απομίμησης κρέατος μυκοπρωτεΐνη. Για παράδειγμα κάποια άλλα δημοφιλή υποκατάστατα περιλαμβάνουν σόγια, πρωτεΐνη μπιζελιού, γλουτένη και άλλα συστατικά.

Πώς παρασκευάζεται η μυκοπρωτεΐνη;

Για την παραγωγή μυκοπρωτεϊνών χρησιμοποιείται μια τεχνική που ονομάζεται ζύμωση. Στη ζύμωση, τα αβλαβή βακτήρια αλλάζουν τη μορφή μιας τροφής με την πάροδο του χρόνου. Η μπύρα, το γιαούρτι, το ψωμί με προζύμι και άλλα τρόφιμα παρασκευάζονται με ζύμωση.

Οι εταιρείες τροφίμων παράγουν μυκοπρωτεΐνη χρησιμοποιώντας μεγάλες δεξαμενές που ονομάζονται ζυμωτήρες. Ο μύκητας αναπτύσσεται πρώτα μέσα στους ζυμωτήρες. Οι παραγωγοί τροφίμων προσθέτουν συγκεκριμένες ποσότητες νερού, ζάχαρης και άλλων χημικών ουσιών για να τον βοηθήσουν να αναπτυχθεί περισσότερο.

Οι χημικές ουσίες αντιδρούν με τον μύκητα για να δημιουργήσουν αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία όλων των πρωτεϊνών. Τα αμινοξέα του μύκητα συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μυκοπρωτεΐνη. Η παρασκευή μιας παρτίδας μυκοπρωτεΐνης μπορεί να διαρκέσει περίπου 5 εβδομάδες.

Οφέλη της μυκοπρωτεΐνης για την υγεία

Μια πλήρης πρωτεΐνη

Η μυκοπρωτεΐνη είναι μια πλήρης πρωτεΐνη που παρέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται από τους ενήλικες. Το σώμα σας μπορεί να παράγει μερικές πρωτεΐνες μόνο του με ορισμένα αμινοξέα. Τα υπόλοιπα πρέπει να προέρχονται από τα τρόφιμα που τρώτε. Αυτά ονομάζονται απαραίτητα αμινοξέα.

Η κατανάλωση μυκοπρωτεΐνης είναι ένας εύκολος τρόπος για να πάρετε πρωτεΐνη από τη διατροφή σας, γιατί έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα σας.

Μπορεί να εξισορροπήσει τα επίπεδα χοληστερόλης

Μια μικρή αλλά ενδιαφέρουσα δοκιμή 8 εβδομάδων που πραγματοποιήθηκε σε δύο ομάδες ατόμων με υψηλή χοληστερόλη ανέφερε θετικά ευρήματα. Μια ομάδα τράφηκε με μπισκότα που περιείχαν μυκοπρωτεΐνη και η ομάδα ελέγχου έφαγε μπισκότα χωρίς μυκοπρωτεΐνη. Μέχρι το τέλος των οκτώ εβδομάδων όσοι είχαν καταναλώσει τα μπισκότα που περιείχαν μυκοπρωτεΐνη είχαν μειωμένα επίπεδα ολικής και χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (συχνά αναφερόμενη ως «κακή») χοληστερόλης. Ωστόσο, δεν έχουν υπάρξει περαιτέρω δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με αυτό το θέμα, επομένως δεν είναι δυνατό να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης μυκοπρωτεΐνης για αυτόν τον σκοπό.

Jenny.Gr
pexels

Είναι ένα ευέλικτο υποκατάστατο κρέατος

Η μυκοπρωτεΐνηείναι ένα ευέλικτο υποκατάστατο του κρέατος και διατίθεται σε διάφορες μορφές, όπως κιμά, κοτολέτες και μπιφτέκια. Αυτά τα προϊόντα χωρίς κρέας θεωρούνται χρήσιμα ως απάντηση στην αυξανόμενη παγκόσμια ανάγκη για πρωτεΐνη.

Καλή πηγή φυτικών ινών

Ανάλογα με το προϊόν μυκοπρωτεΐνης που θα επιλέξετε, η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες θα κυμαίνεται από περίπου 5 γρ.-10 γρ. ανά 100 γρ., καθιστώντας τη μυκοπρωτεΐνη μια χρήσιμη πηγή φυτικών ινών.

Είναι η μυκοπρωτεΐνη ασφαλής για όλους;

Αν και γενικά αναγνωρίζεται ως ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, κάποιοι έχουν αναφέρει ανεπιθύμητα συμπτώματ σε τρόφιμα που περιέχουν μυκοπρωτεΐνη. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν γαστρεντερικά συμπτώματα όπως διάρροια ή αντιδράσεις αλλεργικού τύπου, όπως κνίδωση και αναφυλαξία.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Quorn , οι αλλεργικές αντιδράσεις παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές και η μυκοπρωτεΐνη δεν ταξινομείται ως αλλεργιογόνο, αλλά αναγνωρίζεται ότι έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Όσοι έχουν ήδη ευαισθησία σε μύκητες, όπως τα μανιτάρια, μπορεί να διαπιστώσουν ότι είναι ευαίσθητοι στη μυκοπρωτεΐνη και θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις τροφές που την περιέχουν. Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν ανησυχείτε για αλλεργίες. Τα προϊόντα μυκοπρωτεΐνης μπορεί επίσης να περιέχουν άλλα αλλεργιογόνα όπως αυγό, γάλα και γλουτένη, αυτά θα αναγράφονται στις ετικέτες.

Τέλος το ότι ένα τρόφιμο είναι φυτικής προέλευσης δεν σημαίνει ότι είναι υγιεινό. Πολλά προϊόντα μυκοπρωτεΐνης επεξεργάζονται με υψηλές ποσότητες νατρίου, λίπους και άλλων συστατικών, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και άλλα προβλήματα υγείας. Ωστόσο η μυκοπρωτεΐνη μπορεί να είναι ένα μέρος μιας συνολικής υγιεινής διατροφής.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.