WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υποκατάστατα γάλακτος: Είναι κατάλληλα για τα παιδιά;


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Ιανουαρίου 2024

Υποκατάστατα γάλακτος: Είναι κατάλληλα για τα παιδιά;
pexels
Ποια υποκατάστατα γάλακτος είναι κατάλληλα για παιδιά;

Υπάρχει ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός υποκατάστατων γάλακτος που διατίθενται στο εμπόριο. Ενώ αυτά τα υποκατάστατα παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά για παιδιά και έφηβους που δεν μπορούν να καταναλώσουν πρωτεΐνη αγελαδινού γάλακτος, υπάρχει επίσης αυξανόμενο ενδιαφέρον για εναλλακτικές λύσεις γάλακτος για άτομα χωρίς αλλεργίες ή δυσανεξίες. Είναι όμως κατάλληλα για την παιδική ηλικία;

Τα τρία βασικά στοιχεία για παιδιά που πίνουν υποκατάστατα γάλακτος είναι:

  • Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η συνολική διατροφική πρόσληψη του παιδιού – οι γονείς/διαιτολόγοι θα πρέπει να εξετάσουν εάν το παιδί λαμβάνει αρκετά μακροθρεπτικά συστατικά (ενέργεια, λίπος, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες) από την υπόλοιπη διατροφή του.

  • Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και τα μικροθρεπτικά συστατικά. Το αγελαδινό γάλα περιέχει πρωτεΐνη, λίπος, ενέργεια, ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιώδιο. Είναι σημαντικό όταν επιλέγετε μια εναλλακτική λύση γάλακτος να αναζητάτε μια που να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στο διατροφικό προφίλ του αγελαδινού γάλακτος, ειδικά εάν η διατροφή του παιδιού είναι περιορισμένη.

  • Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ανάπτυξη – ορισμένες εναλλακτικές λύσεις γάλακτος είναι χαμηλότερες σε θερμίδες και, επομένως, μπορεί να μην είναι η προτιμώμενη επιλογή για ένα παιδί που έχει θέματα με την ανάπτυξή του.

Τα υποκατάστατα γάλακτος μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μαγείρεμα ή να αναμειχθούν με το φαγητό από την ηλικία των έξι μηνών, αλλά ο θηλασμός / η φόρμουλα θα πρέπει να είναι το κύριο ρόφημα μέχρι την ηλικία τουλάχιστον των 12 μηνών και περιστασιακά μέχρι την ηλικία των δύο ετών, ανάλογα με την ανάπτυξη και τους διατροφικούς περιορισμούς.

Διαθέσιμα υποκατάστατα γάλακτος

Γάλα σόγιας

Το γάλα με βάση τη σόγια είναι μια καλή εναλλακτική για το αγελαδινό γάλα και διατίθενται και σε ποικιλίες χωρίς ζάχαρη. Επίσης ορισμένα γάλατα σόγιας είναι εμπλουτισμένα με ιώδιο και, αν είναι δυνατόν, οι γονείς θα ήταν καλό να επιλέγουν ένα εμπλουτισμένο με ιώδιο γάλα σόγιας. Μερικά παιδιά με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, μπορεί να έχουν επίσης αλλεργία στο γάλα σόγιας και, επομένως, σε περίπτωση πρώτης έκθεσης, θα πρέπει να χορηγείται με προσοχή.

Γάλα βρώμης

Το γάλα βρώμης έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από το γάλα σόγιας, επομένως, εάν οι γονείς επιλέξουν αυτό ως εναλλακτικό γάλα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ώστε να διασφαλιστεί η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης στην υπόλοιπη διατροφή του παιδιού.

Γάλα αρακά

Το γάλα αρακά γενικά έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από άλλα υποκατάστατα γάλακτος. Είναι χαμηλότερο σε θερμίδες από τα γάλατα βρώμης και σόγιας και κάποιες ποικιλίες περιέχουν ιώδιο, ασβέστιο και βιταμίνη Β12.

Jenny.Gr
pexels

Γάλα καρύδας

Το γάλα καρύδας δεν είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για το μικρό παιδί, γιατί είναι γενικά χαμηλότερο σε πρωτεΐνη από άλλα υποκατάστατα γάλακτος και ορισμένες από τις ποικιλίες χωρίς ζάχαρη είναι πολύ χαμηλές σε θερμίδες. Εάν ένας γονέας επιλέξει το γάλα καρύδας ως εναλλακτική, θα ήταν καλό να δοθεί προσοχή για να διασφαλιστεί ότι το υπόλοιπο της διατροφής είναι καλά ισορροπημένο.

Γάλα με ξηρούς καρπούς

Τα γάλατα ξηρών καρπών είναι γενικά χαμηλής περιεκτικότητας σε ενέργεια και πρωτεΐνη, καθιστώντας τα ακατάλληλα για μικρά παιδιά. Επίσης πολλά γάλατα ξηρών καρπών δεν είναι εμπλουτισμένα με ιώδιο.

Γάλα κάνναβης

Το γάλα κάνναβης είναι χαμηλό σε ενέργεια και πρωτεΐνες και, ως εκ τούτου, δεν θα ήταν ιδανική εναλλακτική για τα παιδιά. Τα γάλατα κάνναβης έχουν επίσης χαμηλά επίπεδα άλλων μικροθρεπτικών συστατικών και δεν περιέχουν ιώδιο.

Γενικά το γάλατα σόγιας και βρώμης περιέχουν τα καλύτερα επίπεδα πρωτεΐνης και ενέργειας και είναι πιο κοντά με το αγελαδινό γάλα. Το γάλα αρακά είναι επίσης μια καλή επιλογή λόγω των υψηλών επιπέδων πρωτεΐνης και της προσθήκης ιωδίου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή ώστε να μην υπάρχουν ανησυχίες για την ανάπτυξη του παιδιού.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.