WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Fire Cider: Τι πραγματικά ισχύει για το ρόφημα που διαφημίζεται ως «υπερόπλο» κατά των ιώσεων


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Φεβρουαρίου 2024

Fire Cider: Τι πραγματικά ισχύει για το ρόφημα που διαφημίζεται ως «υπερόπλο» κατά των ιώσεων
pexels
Αυτό το πικάντικο ρόφημα μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, αναστατώνοντας το στομάχι σας και προκαλώντας επώδυνη παλινδρόμηση οξέος

Προσπαθείτε να αποφύγετε ένα κρυολόγημα; Οι γκουρού ευεξίας του TikTok ορκίζονται στο μηλίτη φωτιά ή Fire Cider (γνωστό και ως Master Tonic), ένα πικάντικο ρόφημα από λαχανικά, βότανα και άλλα μπαχαρικά, που πολλοί λένε ότι έχει προληπτικές ιδιότητες, με την ικανότητα να κρατά μακριά το κρυολόγημα και να ενισχύει το ανοσοποιητικό. Αλλά λειτουργεί πραγματικά;

Τι είναι το Fire Cider

Το Fire Cider είναι ένα πικάντικο σπιτικό ρόφημα που σύμφωνα με του υποστηιρρκτές τους, συγκεντρώνει μια ποικιλία από φυσικά συστατικά που λέγεται ότι έχουν ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού. Οι υποστηρικτές του μηλίτη ισχυρίζονται επίσης ότι όταν όλα αυτά τα υγιεινά συστατικά ενωθούν, δημιουργούν ένα σούπερ ρόφημα - ένα μέγα-υγιεινό ποτό που μπορεί να σας αποτρέψει από το να αρρωστήσετε.

Στη δεκαετία του 1970, μια Αμερικανίδα βοτανολόγος ονόματι Rosemary Gladstar επινόησε τον όρο «fire cider» και δημοσίευσε μια συνταγή που απαιτούσε:

  • Ωμό μηλόξυδο

  • Σκόρδο

  • Τζίντζερ

  • Μέλι

  • Ρίζα χρένο

  • Κρεμμύδι

  • Πιπέρι καγιέν

Από τότε, το διαδίκτυο έχει δει δεκάδες DIY συνταγές, μερικές φορές προσθέτοντας συστατικά όπως:

  • Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού

  • Πιπεριές Jalapeño ή habanero

  • Δενδρολίβανο

  • Κουρκουμά

Για να φτιάξετε το Fire Cider, συνδυάζετε όλα τα υλικά, εκτός από το μέλι, σε ένα γυάλινο βάζο και το αφήνετε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για ένα μήνα. Στη συνέχεια φιλτράρετε το υγρό και προσθέτετε μέλι για να το γλυκάνετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Ακούγεται ενδιαφέρον, σωστά; Μη βιάζεστε να το φτιάξετε…

Υπάρχουν οφέλη από το Fire Cider;

Οι άνθρωποι που υμνούν Fire Cider λένε ότι μπορεί να οικοδομήσει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει στην αποφυγή της ασθένειας. Όμως δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι λειτουργεί πραγματικά - ή ότι όλα αυτά που ισχυρίζονται κάποιοι. Απλώς δεν υπάρχει κάποιος επιστημονικός και πραγματικός λόγος πίσω από τη λήψη του.

Είναι σημαντικό, εδώ να προσθέσω πως ενώ όλα τα συστατικά του Fire Cider είναι υγιεινά, κανένα από αυτά δεν έχει την αποδεδειγμένη δύναμη να θεραπεύσει ή να αποτρέψει ασθένειες. Με άλλα λόγια, αυτή είναι μια από αυτές τις σπιτικές «θεραπείες» που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μύθος.

Μπορεί να καθαρίσει για λίγο τα ιγμόρειά σας;

Τα πικάντικα φαγητά μπορούν να κάνουν τη μύτη σας να τρέχει, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε τυχόν παρατεταμένη συμφόρηση όταν αναρρώνετε από ένα κρυολόγημα. Αλλά οι γιατροί δεν συνιστούν την κατανάλωση πικάντικων τροφών μέχρι να φτάσετε στο τελευταίο σκέλος μιας ασθένειας. Όταν ήδη παλεύετε με συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα και γρίπη, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι μια ακόμα πιο ρινική καταρροή.

Το Fire Cider έχει πολλές πολύ πικάντικη γεύση, γιατί περιέχει σκόρδο, τζίντζερ, χρένο και πιπέρι καγιέν. Αλλά η επίδρασή του στα ιγμόρειά σας θα είναι ακόμα στιγμιαία. Δεν πρόκειται να δείτε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Τα συστατικά του είναι υγιεινά, αλλά…

Όλα τα μεμονωμένα συστατικά του Fire Cider θεωρούνται γενικά υγιεινά και το καθένα έχει τα δικά του οφέλη για την υγεία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κατά κάποιο τρόπο περισσότερα υγιεινά όταν τα βάζετε όλα μαζί. Με απλά λόγια δεν υπάρχει μεγαλύτερο όφελος για την υγεία όταν προσθέτουμε αυτά τα προϊόντα μαζί.

Επιπλέον λόγω του τρόπου παρασκευής του, στην πραγματικότητα δεν αποκομίζετε όλα τα οφέλη των περισσότερων από τα συστατικά του. Και αυτό γιατί μοιάζει με χυμό. Όταν δηλαδή στραγγίζετε τα στερεά, χάνετε πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε αυτά, όπως τις πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά.

Άρα επειδή πίνετε μόνο τον χυμό, ο Fire Cider δεν έχει πραγματικά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β ή βιταμίνη C ή οτιδήποτε από αυτά που θα χρειαστείτε για μια ισχυρή ενίσχυσης του ανοσοποιητικού. Θα έχετε περισσότερα οφέλη από αυτά τα συστατικά εάν τα καταναλώνετε μόνα τους, παρά με καθημερινές δόσεις του Fire Cider.

Παραλλαγές του Fire Cider χρησιμοποιήθηκαν για εκατοντάδες χρόνια πριν η Rosemary Gladstone επινοήσει τον όρο και δημοσιεύσει τη συνταγή της. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, διάφοροι πολιτισμοί έχουν στραφεί σε φυτικά τονωτικά για την προώθηση της γενικής ευημερίας.

Αλλά αυτές τις μέρες, πολλοί άνθρωποι στρέφονται επίσης στον Fire Cider επειδή πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει να χάσουν βάρος – κυρίως λόγω της πεποίθησης ότι το μηλόξυδο μπορεί να περιορίσει την όρεξή σας και να βοηθήσει το σώμα σας να κάψει λίπος. Όμως δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι μπορεί να το κάνει αυτό.

Οι μόδες για τα τρόφιμα όπως αυτή επιστρέφουν πάντα ανανεωμένες και τροποποιημένες για να φαίνονται πιο συναρπαστικές, αλλά η ουσία είναι ότι το Fire Cider δεν κάνει τίποτα πραγματικά για εσάς.

Κίνδυνοι από την κατανάλωση του Fire Cider

Εκτός από το ότι δεν προσφέρει τίποτα, το Fire Cider μπορεί ωστόσο να δημιουργήσει κάποια προσωρινή και δυσάρεστη βλάβη, χάρη στον συνδυασμό όλων αυτών των πικάντικων, όξινων συστατικών.

Ειλικρινά, το Fire Cider πιθανότατα θα προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό. Εάν για παράδειγμα έχετε προβλήματα υγείας, όπως παλινδρόμηση οξέος ή δυσπεψία, αυτός ο συνδυασμός συστατικών είναι πιθανό να χειροτερέψει τα συμπτώματα.

Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν:

  • Δυσπεψία : Τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να επιβαρύνουν το στομάχι σας, ιδιαίτερα αν έχετε ευαίσθητο πεπτικό σύστημα.

  • Διάρροια : Σκεφτείτε ότι οτιδήποτε καίγεται κατά την είσοδο έχει τη δυνατότητα να καεί και κατά την έξοδο.

  • Παλινδρόμηση οξέος : Μερικοί άνθρωποι ορκίζονται ότι το μηλόξυδο βοηθά στην ηρεμία της παλινδρόμησης οξέος. Όμως είναι πολύ όξινο και μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει την παλινδρόμηση (ή να επιδεινώσει την υπάρχουσα).
  • Διάβρωση των δοντιών : Η τακτική κατανάλωση τροφών και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ μπορεί να προκαλέσει φθορά του προστατευτικού εξωτερικού στρώματος των δοντιών σας (σμάλτο). Και μόλις φύγει, δεν μπορεί να αντικατασταθεί.

Λοιπόν, είναι εντάξει να πίνετε Fire Cider; Γενικά αυτή είναι μια από αυτές τις τάσεις «ευεξίας» στο διαδίκτυο που αξίζει να παραλείψετε. Αλλά αν θέλετε οπωσδήποτε να πιείτε να πιείτε Fire Cider συνιστώ να μειώσετε το επίπεδο των συστατικών του αραιώνοντάς το με νερό ή με λίγο γάλα. Αυτό μπορεί να ανακουφίσει το αίσθημα καψίματος που μπορεί να προκαλέσουν τα πικάντικα τρόφιμα. Ωστόσο, δεν είναι πολύ καλή ιδέα να το πίνετε.

Και φυσικά το Fire Cider δεν έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει ή θεραπεύει ασθένειες, επομένως μην βασίζεστε σε αυτό για να δώσετε στο σώμα σας οποιοδήποτε είδος πραγματικής ενίσχυσης της ανοσίας. Για να το πετύχετε αυτό είναι καλό να ακολουθείτε μια πιο ολιστική προσέγγιση για την ευεξία σας.

Και εάν είστε ήδη άρρωστοι, παραλείψτε τις πρόχειρες λεγόμενες θεραπείες και στραφείτε σε αξιόπιστες συμβουλές για την καταπολέμηση του κρυολογήματος και της γρίπης, όπως ξεκούραση, ενυδάτωση και επίσκεψη στο γιατρό σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.