#CityBlogging: Τι να κάνετε αν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας μείνετε στην Αθήνα

Πάντα κάτι γίνεται που αξίζει να το ανακαλύψεις.

Αμαλία Κυπαρίσση
ΑΜΑΛΙΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΗ Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Στο Μουσείο Μπενάκη, στο Κτήριο της Πειραιώς, έως τις 26 Φεβρουαρίου ο Γιάννης Τσαρούχης έχει την τιμητική του. Ανακαλύπτουμε τον ίδιο και το έύρος του έργου του μέσα από χρονολογικές ενότητες, Βλέπουμε πως εξελίχθηκε η ζωγραφική του, ποιές ήταν οι επιρροές του, οι συναναστροφές του, οι γνωριμίες του. “Συναντάμε” προσωπα όπως ο Ιόλας, ο Αλέξης Μινωτής, η Μαρία Κάλλας, ο Μάνος Χατζηδάκις, η Lila de Nobili μέσα απο τα έργα του και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Και αφού θα είστε εδώ κάντε “μια στάση” μέχρι την Κυριακή για να δείτε το έργο ενός από τους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους, αυτό του Χρήστου Μποκόρου. Εδώ το ζητούμενο είναι να λάβει πνευματική ουσία η θνητή ύλη, η ήδη φθαρμένη από τη βιοτική μέριμνα και τη χρήση του χρόνου. Να ορθωθεί νόημα αθανασίας στην παράσταση του εφήμερου, με τη βαθειά πεποίθηση ότι ένα φωτεινό παραπέτασμα στο χάος είναι η ζωγραφική, και «ὂψις ἀδήλων τά φαινόμενα».

Ανηφορίστε για το κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1) για να αναβιώσετε παιδικές μνήμες ή απλώς για να “γνωρίσετε” καλύτερα την Αντιγόνη Μεταξά, γνωστή ως “Θεία Λένα” (έως 12/3). Η πιο σημαντική παιδαγωγός στην Ελλάδα ίδρυσε τον πρώτο μόνιμο θεατρικό οργανισμό για παιδιά στην Αθήνα, γράφοντας και ανεβάζοντας παραστάσεις για παιδιά, έγραψε 53 βιβλία, παρουσίασε τις πρώτες παιδικές εκπομπές στην τηλεόραση ενώ οι περισσότεροι την έμαθαν από τα ερτζιανά εκεί που κάθε Κυριακή αναβίωνε τη “Θεία Λένα”. Φωτογραφικό, ηχητικό υλικό και ένα ντοκιμαντέρ για το έργο και τη ζωή της.

Μετά από τον πολιτιστικό περίπατο σε όλες ή κάποια από τις σημαντικές εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη ώρα για φαγητό ή έστω ένα ποτό.

Χαίρομαι όταν περπατάω στην πόλη και συμμετέχω σε όμορφες εκδηλώσεις ή βλέπω επιχειρηματικές δράσεις που προάγουν την ανάπτυξη, την εντοπιότητα και το ελληνικό στοιχείο. Μια από αυτές είναι και το Yoleni’s Flagship Store. Πριν χρόνια περπατώντας στη Νέα Υόρκη είχα ανακαλύψει το Eataly. Ηλεκτρονικό κατάστημα με ιταλικά προϊόντα που εξελίχθηκε σε concept stores made in Italy. Μαγαζιά στην Ιταλία, την Αμερική αλλά και σε όλον τον κόσμο που προωθούν την ιταλική κουλτούρα και γαστρονομία.

Νομίζω πως αυτή ακριβώς είναι και η φιλοδοξία του YOleni’s. Η προώθηση ελληνικών προϊόντων αλλά και μιας κουλτούρας φαγητού άρρηκτα συνδεδεμένης με τον τόπο μας. Και αυτό γίνεται σε ένα “σκηνικό” που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Το Yoleni’s Flagship Store στην οδό Σόλωνος, στο νούμερο 9, σε ένα τριώροφο κτήριο στεγάζει όλες τις γεύσεις και μυρωδιές της Ελλάδας. Και τις μεταφέρει στον επισκέπτη με έναν μοναδικό τρόπο.

Στο ισόγειο βρίσκεται το καφέ όπου μπορείς να απολαύσεις ελληνικά βότανα και ροφήματα αλλά και ελληνικό γάλα γαϊδούρας, φρέσκους χυμούς γεμάτους βιταμίνες, moctails (κοκτέηλ με ολόφρεσκα συστατικά χωρίς αλκοολ), smoothies, σαντουιτς αλλά και φρεσκοψημένες χειροποίητες πίτες. Ετοιμάζονται σε ειδικό πάγκο μπροστά σου και ψήνονται τη στιγμή που τις παραγγέλνεις, αλμυρές & γλυκές. Στο ισόγειο μπορείς επίσης να φας επιλέγοντας ανάμεσα σε μαγειρευτά, σαλάτες, πατατούλες μπέϊμπι, πιάτα με κρέας φάρμας μπράλου, σούπες, και μια μεγάλη γκάμα παραδοσιακών γλυκών και παγωτών. Στο υπόγειο εδωδιμοπωλείο με πάνω από 2500 αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται το κρεοπωλείο και το εστιατόριο της φάρμας Μπράλου. Διαλέγεις από τη βιτρίνα του κρεοπωλείο το κρέας που επιθυμείς, τον τρόπο θέλεις να το ψήσουν και αυτό έρχεται στο τραπέζι σου ζουμερό και γευστικό. Στο Yoleni’s θα βρεις olive bar, μαθήματα μαγειρικής από τη Ντίνα Νικολάου αλλά και το yolenini για δημιουργική απασχόληση των παιδιών και αξέχαστα παιδικά πάρτι.

Στο Yoleni’s καταλαβαίνεις τι σημαίνει μεράκι και όραμα, ουσιαστική επένδυση στον τόπο και στα προϊόντα του και δημιουργική ανάπτυξη με άξονα την ελληνική κουλτούρα.

Εύχομαι συντόμως να επεκταθεί και σε άλλες γειτονιές, σε άλλες γωνιές της Ελλάδας αλλά και ακόμη παραπέρα.

Και επειδή η Ιταλοί ξέρουν να εξάγουν την εντοπιότητα τους και την κουλτούρα τους ας το κάνουμε και εμείς. Όπως λέει και το τραγούδι «Walk Italian” ας περπατήσουμε στο δρόμο που περπάτησαν εκείνοι πρώτοι…Tags: #CITYBLOGGING
MORE FOR YOU