Γιατί δεν κάνετε εκτρώσεις στη Σάμο;

Στη Σάμο δεν γίνονται διακοπές κύησης επειδή οι αναισθησιολόγοι επικαλούνται λόγους συνείδησης. Η Λίλα Σταμπούλογλου γράφει την άποψή της.

Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017 Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017

Θα μπορούσε να γίνει σενάριο δραματικής ταινίας. Ενα κορίτσι από φτωχή οικογένεια, νησιώτισσα, μένει έγκυος χωρίς να το θέλει. Αποφασίζει να διακόψει την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και πάει στο νοσοκομείο του νησιού, αλλά εκεί μαθαίνει ότι οι αναισθησιολόγοι αρνούνται να κάνουν εκτρώσεις. Θέμα ηθικής συνείδησης της λένε. Και σ’ εκείνο το σημείο, θα ξεκινούσε το δράμα, που ο σεναριογράφος θα μπορούσε να φτάσει όπου ήθελε: απ’ το να ψάχνει η φτωχή κοπέλα λεφτά για να ταξιδέψει και να κάνει την επέμβαση σε ιδιωτική κλινική, μέχρι να καταλήγει στο κρεβάτι κάποιου γιατρού-χασάπη που την πετσοκόβει.

 

Ενας σεναριογράφος λογικά, θα τοποθετούσε το σενάριο σε ένα νησί της δεκαετίας του ’50. Φαντάζομαι ότι δεν θα σκεφτόταν με τίποτα να το τοποθετήσει στη Σάμο του 2017! Ετυχε να το ακούσω στο ραδιόφωνο, οι αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου «Αγιος Παντελεήμονας» της Σάμου (τρεις γυναίκες) αρνούνται να χορηγήσουν αναισθησία σε περιπτώσεις διακοπής κύησης. Για την απόφασή τους επικαλούνται το άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 (κώδικας ιατρικής δεοντολογίας), σύμφωνα με τον οποίο «ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στις διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της». Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώTags: ΕΓΚΥΟΣ| ΚΟΙΝΩΝΙΑ| ΕΚΤΡΩΣΗ| ΣΑΜΟΣ| ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΥΗΣΗΣ| ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΙ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
MORE FOR YOU