Μικρά μυστικά για την αγορά τροφίμων τη Σαρακοστή

Xρήσιμες συμβουλές για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστής

Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι καταναλωτές κατά την αγορά σαρακοστιανών εδεσμάτων ενώ ήδη ο ΕΦΕΤ έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους στην αγορά. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των καταναλωτών, παραθέτονται ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστής :

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

Στην αγορά απαντώνται είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα. Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε :

- Την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.

- Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.

- Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.

- Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.

- Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης. Για τα αποψυγμένα αλιεύματα πρέπει να γνωρίζουμε ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Tags: ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ| ΦΑΓΗΤΟ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ




MORE FOR YOU