Ενισχυμένη μνήμη: μπορούμε να θυμόμαστε τα πάντα;

Αμερικανοί ερευνητές εφάρμοσαν μία πρωτοποριακή μέθοδο σε 25 ασθενείς με επιληψία, προκαλώντας εγκεφαλική διέγερση μέσω ηλεκτρισμού

Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2018 Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2018

Κατά πόσο είναι δυνατή η διέγερση ή και η ενίσχυση της ανθρώπινης μνήμης; Θα μπορούσαμε ποτέ όλοι οι κοινοί θνητοί να αποκτήσουμε τις εξαιρετικές μνημονικές ικανότητες που φέρεται πως είχαν ο Δάντης, ο Μότσαρτ ή ο Αϊνστάιν; Πάντως σίγουρα θα το θέλαμε. Τουλάχιστον οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένων, μάλιστα, και των ειδικών.

Παρότι ακόμα δεν υπάρχει ακόμα χάπι που να μας καθιστά τέρατα μνήμης, υπάρχουν κάποιοι που ακολουθούν πολλά υποσχόμενες ερευνητικές οδούς, αξιοποιώντας, για παράδειγμα, τον ηλεκτρισμό. Ορίζοντας ως βάση της μελέτης τους το γεγονός ότι τα νευρικά κύτταρα του ανθρώπινου εγκεφάλου ανταλλάσσουν ηλεκτρικά σήματα, μια ομάδα νευρολόγων από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και το πανεπιστήμιο Τόμας Τζέφερσον πραγματοποίησαν πρόσφατα ακόμα ένα σημαντικό βήμα.

Οι αμερικανοί ερευνητές υπέβαλαν στη διαδικασία της «εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης» (DBS – Deep Brain Stimulation) 25 ανθρώπους που πάσχουν από επιληψία. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε επιληπτικούς όχι γιατί αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα μνήμης αλλά διότι επρόκειτο να υποβληθούν ούτως ή άλλως στη διαδικασία της εγκεφαλικής διέγερσης.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέαTags: ΜΝΗΜΗ| ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΝΗΜΗΣ| ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΝΗΜΗ
MORE FOR YOU