Μικρή απόδραση

Τζουλιάννα Καρνέζη
ΤΖΟΥΛΙΑΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011
Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011

Οι Σπέτσες είναι πάλι στη μόδα.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν οι Αθηναίοι ανακαλύπτουν τη γοητεία και τη νοσταλγική κομψότητα του νησιού μέχρι σήμερα, οι Σπέτσες παραμένουν ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα ελληνικά νησιά.  

Σημείωστε τα hot spots: Ντάπια - Κέντρο Ο καφές μαζί με ένα αμυγδαλωτό στη Ντάπια είναι εκ των ων ουκ άνευ στις Σπέτσες: όλοι θα περάσουν από εδώ! Η Ντάπια ήταν φρούριο και προμαχώνας του λιμανιού. Εδώ συναντιόντουσαν και έπαιρναν τις αποφάσεις τους οι αρχές του νησιού το 19ο αιώνα και εδώ, κατά την εποχή της Ελληνικής επανάστασης. Περιοχή Αγίου Νικολάου Η παραθαλάσσια διαδρομή από τη Ντάπια προς τον Άγιο Νικόλαο είναι ίσως ο ομορφότερος περίπατος της πόλης. Πάνω στον παραλιακό δρόμο θα δείτε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά μεγάλα και καλοδιατηρημένα αρχοντόσπιτα των Σπετσών, ενώ, μετά τη στροφή της παραλίας του Αγίου Μάμα, θα βρείτε μπροστά σας τον ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου όπου αξίζει να κάνετε μια στάση. Παλιό Λιμάνι Το πιο δημοφιλές σημείο της πόλης, ειδικά τη νύχτα καθώς συγκεντρώνει τα περισσότερα μπαρ του νησιού, είναι αναμφίβολα και η πιο κοσμοπολίτικη περιοχή της προκυμαίας. Το παλιό λιμάνι βρίσκεται στον όρμο της Μπάλτιζας, όπου θα δείτε κάθε είδους σκάφη – από μικρά αλιευτικά έως πολυτελή γιοτ και ταχύπλοα – αγκυροβολημένα στα ήρεμα νερά, μπροστά από τα πολλά νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια. Προς Κουνουπίτσα Η Κουνουπίτσα ήταν παλιά η γειτονιά όπου έμεναν οι ψαράδες, γι' αυτό τα παλιά σπίτια εδώ είναι πιο λαϊκά και απλοϊκά. Υπάρχουν μικρές παραλίες κάτω από τα ξενοδοχεία και τις ψαροταβέρνες και στο τέλος του οικισμού, μέσα σε ένα πευκόφυτο άλσος 1000 στρεμμάτων, υψώνεται η θρυλική Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή, η οποία λειτούργησε ως τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Χρήσιμα tips:
  • Από τις 19:30 έως τις 02:30 δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων στον παραλιακό δρόμο της πόλης (προσοχή, γιατί η τροχαία κόβει κλήσεις!).
  • Μπορείτε να μείνετε χτισμένο το 1914 από τον Σπετσιώτη ευεργέτη Σωτήριο Ανάργυρο σε στυλ Côte d'Azur, το ιστορικό ξενοδοχείο Ποσειδώνιο ήταν για δεκαετίες σύμβολο κοσμοπολιτισμού στον ευρύτερο Αργοσαρωνικό. Σήμερα ξαναλειτουργεί πολυτελές και άψογα αναστηλωμένο και η διαμονή εδώ είναι ένα ταξίδι στις Σπέτσες άλλων εποχών.
  • Για ελληνική δημιουργική κουζίνα να πάτε στην όμορφη βεράντα με θέα το Σαρωνικό Aneton on the Verandah, Poseidonion Grand Hotel, (τηλ. 22980-74553) Δίνεται έμφαση στα ντόπια προϊόντα και η επιμέλεια είναι του γνωστού σεφ του Αθηναϊκού Άνετον, Βασίλη Καλλίδη.
  • Για πολύ καλό Ιταλικό φαγητό πηγαίνετε στο Il Padrino Restaurant (τηλ. 22980 73331) στο Παλιό λιμάνι και στο Spetses Souvlaki του Γιάννη Μωράκη για κάτι πιο γρήγορο.
  • Εδώ και τρία χρόνια το The Closet είναι ένα από τα κομψότερα και πιο «ψαγμένα» μαγαζιά του νησιού, με επιλεγμένα ρούχα και είδη για το σπίτι από όλο τον κόσμο που διαλέγει η Χριστίνα Ιωαννίδη. Βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ωρολογίου.
  • Μη φύγετε από τις Σπέτσες χωρίς να δοκιμάσετε τα διάσημα αμυγδαλωτά τους. Τα κορυφαία θα τα βρείτε στον «Πολίτη» (έχει και ωραίους εργολάβους) στη Ντάπια και στον Καρδιασμένο.
Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο: www.thea.gr    

MORE FOR YOU