Ταξίδι στις τοπικές γεύσεις της Ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας

Αυτές οι εικόνες θα σας ανοίξουν την όρεξη.

Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017 Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017
http://www.discovergreece.com

Η αγροτική και αστική κουζίνα κάθε περιοχής είναι ένα μικρό, αλλά σημαντικό κομμάτι στο παζλ που συμπληρώνει τον γαστρονομικό χάρτη της χώρας. Το φυσικό περιβάλλον, δηλαδή ο ίδιος ο τόπος, ήταν αυτό που καθόρισε τι θα τρώνε οι άνθρωποί του. Επηρεασμένες από πολλούς και διαφορετικούς πολιτισμούς, οι ελληνικές τοπικές κουζίνες είναι εποχικές και λιτές κατ’ ανάγκη.

Οι γαστρονομικές επιρροές στην ελληνική κουζίνα

Η ελληνική κουζίνα, ένα μωσαϊκό γεύσεων και απολαύσεων μέσα από το οποίο αφηγείται ταυτόχρονα την ιστορία της: Από την Τουρκοκρατία κρατήσαμε τα μπαχαρικά, σημαντική προίκα που μας άφησαν οι γείτονες μαζί με τα πιο γνωστά τους φαγητά, όπως το ιμάμ μπαϊλντί, τον μπακλαβά (γλυκό με ξηρούς καρπούς ανάμεσα σε λεπτά φύλλα, λουσμένα με σιρόπι μελιού) και πολλά άλλα.

Στις τοπικές κουζίνες του Βορρά θα απολαύσετε γεύσεις από την ποντιακή κουζίνα με εμβληματικά φαγητά, όπως τον τανωμένο σορβά (θρεπτική σούπα με πλιγούρι και γιαούρτι), τα πιροσκί και τα πισία (μικρά πιτάκια με λογιών-λογιών γεμίσεις). Είναι μια κουζίνα που τιμά τις χαμένες πατρίδες, όπως και αυτή της Σμύρνης, εις μνήμην ενός πολιτισμού που πέθανε νωρίς.

Με την άτακτη φυγή του ελληνικού λαού από τη Μικρά Ασία, αλλά και αργότερα από την Κωνσταντινούπολη κληρονομήσαμε το συνταγολόγιο της παλατιανής κουζίνας της, μυρωδικά και μπαχάρια, τους πιο νόστιμους κεφτέδες και τα σουτζουκάκια, το ατζέμ πιλάφι, τα ντολμαδάκια. Τα περισσότερα από αυτά θα τα γευτείτε στην Αθήνα σε γραφικές ταβέρνες του Παλαιού Φαλήρου, της Νέας Ιωνίας, αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, στο αντάμωμα των πολιτισμών, των Εβραϊκών επιρροών, της εγγύτητας στα Βαλκάνια, θα συναντήσετε κρυμμένες συνταγές. Πρόκειται για μια πόλη, που την κρατούν ζωντανή τα αρώματά της.                  

Τοπικές κουζίνες: Μακεδονία 
Όλη η περιοχή της Μακεδονίας είναι ουσιωδώς νόστιμη. Οπωρώνες με δέντρα φορτωμένα, τα ξακουστά κεράσια Βοδενών Εδέσσης, ο πολύτιμος κρόκος Κοζάνης, τα μεγαλειώδη κρασιά της Νάουσας, τα μαγικά μανιτάρια Γρεβενών, τα γλυκά της Βέροιας, τα δυναμωτικά όσπρια της Καστοριάς, οι πιπεριές και τα φασόλια της Φλώρινας και οι παραμυθένιοι βιότοποι γύρω από τον υδάτινο καθρέφτη, που σχηματίζουν οι λίμνες των Πρεσπών. 

Απολαύστε κυνήγι, αλλαντικά από μικρές οικοτεχνίες και εξαιρετικές σούπες οσπρίων, πίνοντας μαυροτράγανο και ξινόμαυρο, δυο θεσπέσιες ποικιλίες ερυθρού, που αποδίδουν σε ποιότητα εξαίσια κρασιά. Το καλοκαίρι, στις δαντελωτές ακτές της Χαλκιδικής με τον θαλάσσιο πλούτο και τα πεύκα, που φτάνουν στη θάλασσα, υποκύψτε στη διακριτική πολυτέλεια και την εντατική φροντίδα των λαμπερών ξενοδοχειακών μονάδων. Γευτείτε την αίγλη της σύγχρονης τοπικής κουζίνας με πρώτες ύλες, που ακόμη αναπνέουν.

9 photos

Διαβάστε τη συνέχεια  Discovergreece.com.

Θάσος:Το Σμαραγδένιο Νησί του Θρακικού Πελάγους

Λέσβος:Πλατανόφυλλο καταμεσής του Πελάγους

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέαTags: ΤΑΞΙΔΙ| ΔΙΑΚΟΠΕΣ| ΕΛΛΑΔΑ| ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ| ΓΕΥΣΕΙΣ| ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ
MORE FOR YOU