Τα νοστιμότερα street foods του κόσμου

<p><strong>Το κολατσιό "στο χέρι" σε διαφορετικές κουλτούρες.</strong></p> <p>Στους δρόμους της Τουρκίας είναι συνηθισμένο το θέαμα των πλανόδιων πωλητών με κοκορέτσι, κεμπάπ και ντονέρ.</p>

Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011 Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011

Το κολατσιό "στο χέρι" σε διαφορετικές κουλτούρες.

Στους δρόμους της Τουρκίας είναι συνηθισμένο το θέαμα των πλανόδιων πωλητών με κοκορέτσι, κεμπάπ και ντονέρ. Αν όμως πρέπει να επιλέξετε μία λιχουδιά της γειτονικής χώρας που δεν θα βρείτε εύκολα στην Ελλάδα, αυτό είναι το σιμίτ. Πρόκειται για ένα τραγανό κουλούρι πιο σκουρόχρωμο και με περισσότερο σουσάμι από το Θεσσαλονίκης. Θα το βρείτε παντού στην Τουρκία, τα πιο φημισμένα σιμίτ όμως τα έχει το Simit Sarayi στο Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Μπορεί στην Ελλάδα η ρέγκα να μη θεωρείται ψάρι της υψηλής κοινωνίας αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ υγιεινό και νόστιμο ψάρι που τελευταία έχει . Η τηγανητή ρέγκα στα σουηδικά λέγεται Nystekt Strömming, που είναι και το όνομα της πιο γνωστής καντίνας στη Σουηδία που πουλάει αυτό το ντόπιο παραδοσιακό έδεσμα   Πολλοί γνώστες θα σας αποτρέψουν να δοκιμάστε οποιοδήποτε φαγητό του δρόμου στην Κίνα λόγω καθαριότητας (ή καλύτερα έλλειψης αυτής). Μία εξαίρεση μπορεί να γίνει για τις feipaag, τις τάρτες αυγού που μπορείτε να βρείτε στο Χονγκ Κονγκ. Οι συγκεκριμένες τάρτες ήταν η αγαπημένη λιχουδιά του τελευταίου Βρετανού κυβερνήτη Κρις Πάτεν. Αν είστε τυχεροί και τις προλάβετε λίγα λεπτά αφού έχουν βγει από τον φούρνο ετοιμαστείτε για μια πρωτόγνωρη γαστρονομική εμπειρία. Το πιο σίγουρο μέρος για τάρτες αυγού είναι το Tai Cheong Bakery 35 Lydhurst Terrace, καθώς και στο Saint Honore Cake Shop στον τερματικό 2, Επίπεδο 3, Μαγαζί 117. Αν και το φαλάφελ είναι κατ’ εξοχήν Μεσανατολικό φαγητό (λέγεται ότι ξεκίνησε από την Αίγυπτο), παρουσιάζει μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με πολλούς το καλύτερο μέρος να απολαύσει κανείς ένα φαλάφελ στην Ευρώπη είναι το Παρίσι και ακόμα πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Marais του Παρισιού. Όλοι γνωρίζουν τα hot dog της Νέας Υόρκης, όμως, όσο αφορά το street food, η αμερικάνικη αυτή μεγαλούπολη έχει κάτι εξίσου ενδιαφέρον να επιδείξει. Το λοξ εντ μπέγκελ φτιάχνεται από ψωμάκι τύπου bagel, τυρί κρέμα και καπνιστό σολομό. Ο τρόπος παρασκευής του είναι πολύ απλός, το μπέγκελ κόβεται στη μέση και αλείφεται με τυρί κρέμα (και στα δύο μισά), ύστερα προσθέτονται ροδέλες κρεμμυδιών, λεπτές φέτες τομάτας, αλατοπίπερο και τέλος, πάνω από όλα αυτά φέτες καπνιστού σολομού αρκετού για να καλυφτεί όλη η επιφάνεια του μπέγκελ. Τα καλύτερα λοξ εντ μπέγκελς θα τα βρείτε στο Ess-A-Bagel και στο Brooklyn Bagel & Coffee Company.   Είναι από τα πιο «αγγλικά» πιάτα που υπάρχουν. Ο μπακαλιάρος με την κρούστα του και πατάτες τηγανητές στη λαδόκολλα αποτελούν φετίχ για οποιονδήποτε επισκέπτεται το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν είναι τυαχαία ένα από τα αγαπημένα φαγητά της Αγγλικής εργατικής και μεσαίας τάξης, αφού είναι ταυτόχρονα και νόστιμο και φτηνό. Για την ολοκληρωμένη εμπειρία προσθέστε όσο παραπάνω ξίδι μπορείτε. Το καλύτερο μέρος για να απολαύσετε το βρετανικό Street food σύμφωνα και με τους Sunday Times είναι το The Townhead Café στο Biggar της Σκοτίας στην 185 High Street. Δείτε περισσότερα στο www.thea.gr





MORE FOR YOU