WOMEN'S FORUM

"Είμαι εδώ για εσένα": Ματίνα Αγιωργίτη - Οι πρόγονοί μας δεν είναι απλώς ασπρόμαυρες φωτογραφίες


Χριστίνα Κατσαντώνη

3 Απριλίου 2024

"Είμαι εδώ για εσένα": Ματίνα Αγιωργίτη - Οι πρόγονοί μας δεν είναι απλώς ασπρόμαυρες φωτογραφίες
Η ιδρύτρια του The Heritage Muse, Ματίνα Αγιωργίτη, μιλά στο JennyGr, λίγες μέρες πριν την ομιλία της με θέμα τη «διαδοχή και προσωπική εξέλιξη» στο Women's Forum «Είμαι Εδώ Για Εσένα» στις 19 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής

Κλείσε το εισιτήριό σου για το Women's Forum 2024 εδώ.

Στη ζωή της, την ακολουθεί η Ελλάδα, ο πολιτισμός, η τέχνη αλλά και μια φράση του Επίκτητου, που έλεγε ο πατέρας της: “Δεν έχει σημασία τι σου συμβαίνει, αλλά τι θα το κάνεις, πώς θα το επεξεργαστείς”. Η Ματίνα Αγιωργίτη (Matina Agio), ως ιδρύτρια της Heritage Muse -ενός boutique agency συμβούλων που στηρίζει κληρονόμους εμβληματικών περιουσιακών στοιχείων και ιδιοκτήτες πολιτιστικών asset στην Ευρώπη στο προσωπικό τους ταξίδι ως διάδοχοι και θεματοφύλακες- έχει πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση όχι μόνο της υλικής, αλλά κυρίως της άυλης κληρονομιάς, του “δώρου μέσα στο δώρο”. Όπως λέει στο JennyGr λίγες μέρες πριν την ομιλία της "Διαδοχή και προσωπική εξέλιξη" στο Women's Forum 2024 "Είμαι εδώ για εσένα" αυτό το δώρο μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και μπορεί να οδηγήσει στην προσωπική ανάπτυξη και δημιουργία. Αρκεί να κατανοήσουμε ότι η συναισθηματική και ψυχολογική μας κληρονομιά έχει ζωτική σημασία, καθώς οι πρόγονοί μας δεν είναι απλώς παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες...

Γεννηθήκατε στην Ελλάδα, αλλά μεγαλώσατε στον Καναδά, σπουδάσατε στο Παρίσι και στο Λονδίνο, ζήσατε στη Γερμανία κι εγκατασταθήκατε ξανά στην Ελλάδα το 2003. Τι αρχικά σας κράτησε μακριά από την Ελλάδα και τι σας έφερε πίσω;

Η Ελλάδα για μένα είναι μια εσωτερική κατάσταση. Είναι η χώρα της ψυχής μου. Οι γονείς μου έφυγαν από την Ελλάδα λόγω δικτατορίας το 1968, όταν ήμουν τριών ετών, και μετανάστευσαν στο Μόντρεαλ. Μεγάλωσα μέσα σε ένα πολύ ευχάριστο περιβάλλον, σε μια ελληνο-κοινωνία. Κι έτσι δεν ένιωσα ποτέ ότι είχα φύγει. Η Ελλάδα για μένα ήταν το σπίτι μου. Ήταν συγχρόνως ένας τόπος κι ένας πνευματικός προορισμός. Μεγαλώνοντας, οι γονείς μου μου μετέφεραν ανεκτίμητες πτυχές του ελληνικού πολιτισμού. Ο πατέρας μου, μου ενστάλαξε την αγάπη για τη ελληνική φιλοσοφία, ιστορία και μουσική και η μητέρα μου την εκτίμησή της για την αισθητική, και την ελληνική λαογραφία, μεταξύ άλλων. Ωστόσο, η οικογενειακή ζωή μας ήταν συχνά ταραχώδης, καθώς οι γονείς μου είχαν διαφωνίες και υπήρχαν συγκρούσεις. Αυτό έκανε τελικά τη ζωή μέσα στην εστία του σπιτιού δύσκολη, έτσι έφυγα επιλέγοντας ένα είδος οικειοθελούς εξορίας για τον εαυτό μου. Αλλά πάντα έβρισκα την Ελλάδα μπροστά μου, στα μουσεία, στη λογοτεχνία, όλη η Ευρώπη άλλωστε, είναι χτισμένη πάνω στον ελληνισμό. Ποτέ δεν ένιωσα ξένη ή μόνη, όπου κι αν πήγαινα. Αν μπορούσα να πω έναν λόγο για τον οποίο επέστρεψα στην Αθήνα το 2003, θα έλεγα, γιατί είμαι ευγνώμων σε αυτή τη χώρα, που έχει σημαδέψει τη ζωή μου με πολλούς τρόπους και ήθελα να νιώσω χρήσιμη εδώ.

Ματίνα Αγιωργίτη
© Courtesy of Matina Agiorgiti

“Η αξία αυτού που λαμβάνουμε δεν καθορίζεται από το τι είναι, αλλά από τι το κάνουμε”

Μιλήστε μου για τη δουλειά σας. Η έδρα σας είναι στην Ελλάδα, αλλά οι πελάτες σας έρχονται από όλο τον κόσμο;

Αγαπάω βαθιά τη δουλειά μου. Παρέχω εξειδικευμένο coaching σε ιδιοκτήτες διατηρητέων η παραδοσιακών ακινήτων και συλλογών πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλη την Ευρώπη, στο προσωπικό τους ταξίδι ως διάδοχοι, δημιουργοί και υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων. Γνωρίζω πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους είναι και φιλέλληνες. Ίσως είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι καλώς ή κακώς, περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ανήκει σε ιδιώτες. Έχω πάνω από τριάντα χρόνια εμπειρία στη διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς. Για την υποστήριξη των πελατών μου, συνδυάζω μεθοδολογίες coaching και ψυχοθεραπείας. Οι συνεδρίες που κάνω, εξερευνούν το mindset του ιδιοκτήτη, τη δυναμική της οικογένειας, την κληρονομιά, το όραμα, τους στόχους, τα πρακτικά ζητήματα, αλλά και τους ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες, που επηρεάζουν.

Η έννοια της κληρονομιάς δεν συνδέεται μόνο με υλικά αγαθά. Πέρα από σπίτια, έργα τέχνης, κοσμήματα, τι άλλο κληρονομούμε;

Η κληρονομιά περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από την απλή λήψη αντικειμένων ή πλούτου. Επεκτείνεται σε άυλες πτυχές, που κληρονομήσαμε από την οικογένειά μας. Οι γονείς, συχνά άθελά τους, μεταβιβάζουν οικογενειακά πρότυπα συμπεριφοράς, που μπορούν είτε να ενισχύσουν είτε να εμποδίσουν την προσωπική ανάπτυξη. Αυτά τα πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων των συμπεριφορών, των στάσεων, των αξιών και των αντιλήψεων για τον κόσμο, αποτελούν το θεμέλιο αυτού που είναι γνωστό ως «άυλη κληρονομιά».

Αυτού του τύπου η κληρονομιά λαμβάνεται συνειδητά ή ασυνείδητα συνήθως μέχρι την ηλικία των επτά ετών και επηρεάζει βαθιά τη νοοτροπία μας. Η νευροεπιστήμη και η επιγενετική έχουν ρίξει πρόσφατα φως στο πώς αυτά τα πρότυπα μεταδίδονται ακόμη και σε πολλές επόμενες γενιές. Οι πρόγονοί μας έχουν δυναμική στις ζωές μας. Δεν είναι απλώς ασπρόμαυρες φωτογραφίες ή «αυτοί στο χωριό». Υπάρχουν στο DNA μας, αποτυπώνονται στη συλλογική μνήμη της οικογένειάς μας και μας συνοδεύουν διακριτικά στην πορεία της ζωής μας. Μπορεί να είναι μια τεράστια δεξαμενή δυνατοτήτων - αλλά μπορεί επίσης να είναι μια μεγάλη πηγή διαγενεακού τραύματος και προβλημάτων. Επομένως, η αντιμετώπιση και η κατανόηση της συναισθηματικής και ψυχολογικής μας κληρονομιάς είναι ζωτικής σημασίας, καθώς επηρεάζει σημαντικά τη στάση ζωής, τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα πράγματα, μέχρι και την αυτοεκτίμησή μας.

Με ποιο τρόπο, μπορεί να επηρεάσει την προσωπική εξέλιξή μας;

Αυτό που είναι σημαντικό να κατανοήσουμε είναι ότι η άυλη κληρονομιά είναι ένα “πακέτο”, ένα μείγμα. Πρέπει να τακτοποιηθεί. Να ξεχωρίσεις τους πολύτιμους λίθους από τις πέτρες. Η ανάληψη της ευθύνης του είναι μέρος της προσωπικής ανάπτυξής μας. Ωστόσο, δεν είναι η κληρονομιά που λαμβάνουμε που μας καθορίζει, αλλά το πώς τη χειριζόμαστε. Δεν είμαστε υπόλογοι για την αρχική δωρεά, είμαστε όμως αναμφισβήτητα υπεύθυνοι για τις επόμενες ενέργειες και επιλογές μας. Η αξία αυτού που λαμβάνουμε δεν καθορίζεται από το τι είναι, αλλά από τι κάνουμε με αυτό.

Καθοδηγώ τους πελάτες μου να αγκαλιάσουν την κληρονομιά τους με ολιστική οπτική, διαχειριζόμενοι τόσο τις απτές όσο και τις άυλες πτυχές της. Έτσι, δημιουργούμε ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη και διαχείριση των περιουσιακών μας στοιχείων πιο ουσιαστικά, ώστε να ενισχυθούν οι αξίες και να συνεχίσουν να μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.

Έχετε πει πως για σας η κληρονομιά είναι το “δώρο μέσα στο δώρο”. Δηλαδή;

Μερικές φορές οι γονείς μας, μας δίνουν καλά πράγματα με κακή συσκευασία. Για παράδειγμα, ένας καπνιστής γονέας που συμβουλεύει ενάντια στο κάπνισμα στέλνει ένα αντικρουόμενο μήνυμα. Το μήνυμα είναι καλό, αλλά είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό σε ένα ελαττωματικό πακέτο.

Πολύ συχνά, εμμένουμε σε αυτά που έπραξαν ή αμέλησαν οι γονείς μας, στο τι ήταν ή δεν ήταν. Τρέφουμε κρυφά συναισθήματα, κριτική, πικρία ή θυμό απέναντί τους. Μπορούμε να τα ελευθερώσουμε λέγοντας «σε ευχαριστώ που μου έδειξες πώς δεν πρέπει να γίνει», «σε ευχαριστώ για όλα όσα μου έδωσες», «σε ευχαριστώ που με έκανες πιο ανθεκτική», αντί να επιμένουμε στο «ποτέ δεν πήρα αυτό που χρειαζόμουν», «ήταν εφιάλτης να ζήσω μαζί σου» ή «με πλήγωσες». Με αυτό τον τρόπο απελευθερωνόμαστε για να δούμε πραγματικά τα δώρα που μας έδωσαν. Και το πακέτο, ας το πετάξουμε…

Ματίνα Αγιωργίτη

Πείτε μου για την προσωπική σας ιστορία. Πώς η κληρονομιά των γονιών σας, σας βοήθησε να ενώσετε κομμάτια της οικογενειακής ιστορίας και να αλλάξετε τη ζωή σας;

Όπως πολλές οικογένειες, η δική μου είχε το μερίδιό της στα προβλήματα. Αφού πέθαναν οι γονείς μου, βρέθηκα όχι μόνο να διαχειρίζομαι τα υπάρχοντά τους, αλλά και να σκέφτομαι βαθιά ποιοι ήταν, τα κίνητρά τους και τον αντίκτυπό τους σε μένα. Αυτή η ενδοσκόπηση ήταν ειλικρινής, απαλλαγμένη από κριτική διάθεση ή την επιθυμία να αποδοθούν ευθύνες. Εκτίμησα την τεράστια, σημαντική, αξία που μου είχαν προσφέρει και ουσιαστικά έγινα ο επιμελητής της οικογενειακής μου ιστορίας.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, αγκάλιασα την κληρονομιά μου κι ένιωσα ευγνωμοσύνη. Είδα με άλλη οπτική τις ενέργειές τους και τις επαναπροσδιόρισα με τους δικούς μου όρους, δημιουργώντας μια νέα ενδυναμωτική αφήγηση, που μου έδωσε καινούργια κατεύθυνση στη ζωή. Κοιτάζοντας πίσω, δεν θα άλλαζα τίποτα, καθώς συνειδητοποιώ ότι είμαι αυτή που είμαι σήμερα, τόσο λόγω των χαρισμάτων τους, όσο και λόγω των λαθών τους.

Ποιο είναι το πιο δυνατό κληρονομικό στοιχείο, που εσείς κληρονομήσατε;

Δυνατό κληρονομικό στοιχείο είναι μια φράση που θα σου πει ο πατέρας σου, όπως μου είπε εμένα, μια οικογενειακή ιδέα. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που μου δημιούργησε ο πατέρας μου, μου έλεγε πάντα, αναφερόμενος στον Επίκτητο: δεν έχει σημασία τι σου συμβαίνει, αυτό που έχει σημασία είναι τι θα το κάνεις, πώς θα το επεξεργαστείς. Εκεί είναι η ελευθερία σου.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να πω ότι όποια και αν είναι η κληρονομιά μας, όποιο και να είναι το “πακέτο”, να το συνειδητοποιήσουμε και να το αποδεχτούμε, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να το εξελίξουμε και να εξελιχθούμε, να συν-δημιουργήσουμε με αυτό.

Here For You

Women's Forum 2024: Είμαι Εδώ για Εσένα

Μια μέρα για μας, για κάθε μία από μας. Για να μοιραστούμε τα όνειρα και τις ανησυχίες μας και να διευρύνουμε τις σκέψεις και τις προοπτικές μας. Μέσα από επτά διαφορετικές θεματικές, 9 διαφορετικούς ομιλητές, αλληλεπιδράσεις και Q&As, μαθαίνουμε, μοιραζόμαστε εμπειρίες, εμπνεόμαστε, επικοινωνούμε, αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας, κατανοούμε τη φύση, τις δυνάμεις και τις αδυναμίες μας. Κορυφαίες προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους μοιράζονται προσωπικά βιώματα και οράματα, δίνουν απαντήσεις σε θέματα που μας απασχολούν, προτείνουν τρόπους, “εργαλεία”, τεχνικές και ανασύρουν ιστορικά παραδείγματα, που θα μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε την καθημερινότητα με μια άλλη οπτική, καθώς και να βρούμε ισορροπία ανάμεσα στις πολλαπλές προκλήσεις και στις προσωπικές ανάγκες μας.

Μάθε περισσότερα για το Women's Forum 2024: Είμαι Εδώ για Εσένα εδώ και κλείσε το εισιτήριό σου εδώ

Λίγα λόγια για τη Ματίνα Αγιωργίτη

Είναι η ιδρύτρια της Heritance Muse – ενός boutique agency συμβούλων που στηρίζει κληρονόμους εμβληματικών περιουσιακών στοιχείων και ιδιοκτήτες πολιτιστικών asset στην Ευρώπη, στο προσωπικό τους ταξίδι ως θεματοφύλακες και υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων.

Αξιοποιώντας πάνω από τριάντα χρόνια εμπειρίας στο heritage management σε συνδυασμό με τη μεθοδολογία personal coaching, βοηθά τους πελάτες της να αποκτήσουν μια βαθύτερη οπτική για τις ατομικές προκλήσεις, τα διλήμματα και τα συστημικά οικογενειακά θέματα που επηρεάζουν τη ζωή και την περιουσία τους.
Στην Ελλάδα, η Ματίνα είναι σύμβουλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διατηρητέων Κτιρίων/ Μνημείων και διαχειρίζεται την ιστορική κατοικία και συλλογή της οικογένειάς της.