CELEBRITIES

O Brad Pitt πιστεύει ότι πάσχει από προσωπαγνωσία - Τι είναι η «τύφλωση προσώπου»;


JTeam

7 Ιουλίου 2022

O Brad Pitt πιστεύει ότι πάσχει από προσωπαγνωσία - Τι είναι η «τύφλωση προσώπου»;
Photo credits: Getty/Ideal Image
Ο Brad Pitt βρήκε τον τέλειο τρόπο να αποφεύγει τους ανεπιθύμητους συγγενείς και φίλους με τακτ

Φανταστείτε να μην μπορείτε να αναγνωρίσετε τα πρόσωπα των ανθρώπων που γνωρίζετε ή των ανθρώπων που θα έπρεπε να γνωρίζετε αν τους έχετε συναντήσει τουλάχιστον μερικές φορές. Φανταστείτε να μην αναγνωρίζετε καν τον δικό σας σύζυγο σε μια φωτογραφία — ή τον εαυτό σας στον καθρέφτη.

Αυτή είναι μια ανησυχητική πραγματικότητα για τα άτομα που διαγιγνώσκονται με προσοπαγνωσία, μια νευρολογική διαταραχή επίσης γνωστή ως τύφλωση προσώπου.

Ο 58χρονος Brad Pitt είπε σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο GQ ότι πιστεύει ότι πάσχει από προπαγνωσία - και ο ηθοποιός ανησυχεί ότι η διαταραχή έχει κάνει τους άλλους να πιστεύουν ότι είναι "απόμακρος, απρόσιτος και αυτοαπορροφημένος", καθώς δεν μπορεί να αναγνωρίσει τους ανθρώπους που γνωρίζει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επισήμως διάγνωση.

«Κανείς δεν με πιστεύει! Θέλω να γνωρίσω κάποιον άλλον με αυτή την πάθηση», είπε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πιτ αναφέρει ότι πάσχει από προσωπαγνωσία, καθώς το ίδιο είχε υποστηρίξει και στο Esquire το 2013.

Τι είναι η προσωπαγνωσία

Η προσωπαγνωσία ή αλλιώς "τύφλωση του προσώπου" αποτελεί διαταραχή του εγκεφάλου κατά την οποία παρατηρείται αδυναμία αναγνώρισης προσώπων. Διακρίνονται δύο τύποι προσωπαγνωσίας, η επίκτητη και η συγγενής (αναπτυξιακή).

Η επίκτητη προσωπαγνωσία είναι αποτέλεσμα βλάβης στον ινιακό-κροταφικό λοβό και συναντάται πιο συχνά στους ενήλικες. Στη συγγενή προσωπαγνωσία, ο ασθενής δεν αναπτύσσει επαρκώς την ικανότητα να αναγνωρίζει πρόσωπα. Αρχικά ο όρος αναφερόταν σε περιπτώσεις έπειτα από οξεία εγκεφαλική βλάβη. Παρόλα αυτά, η συγγενής ή η αναπτυξιακή μορφή της διαταραχής, μπορεί να επηρεάσει το 2,5% του πληθυσμού.

Η περιοχή του εγκεφάλου η οποία συνδέεται με τη διαταραχή της προσωπαγνωσίας είναι η ατρακτοειδής έλικα η οποία σχετίζεται με την οπτική επεξεργασία των αντικειμένων. Δεν έχει βρεθεί κάποια θεραπεία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.

TAGS