Γιατί η Sofia Coppola έγραψε ιστορία στις Κάννες;

Αφροδίτη ΣακκάΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΑΚΚA Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Γιατί η Sofia Coppola έγραψε ιστορία στις Κάννες;

Η Sofia Coppola πήρε το βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη στο 70ό φεστιβάλ Καννών, για την ταινία της, The Beguiled, ένα φεμινιστικό remake της ταινίας του Clint Eastwood το 1971. Η Coppola είναι η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία του φεστιβάλ που κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο. Η πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε ως Καλύτερη Σκηνοθέτης ήταν η Yuliya Solntseva για την ταινία The Chronicle of Flaming Years, το 1961.

Η Coppola, δεν βρισκόταν στην απονομή για να παραλάβει το βραβείο της, ωστόσο, είχε βιντεοσκοπήσει έναν ευχαριστήριο λόγο, όπου είπε πως ευχαριστεί "τον πατέρα μου, που με δίδαξε για το γράψιμο και τη σκηνοθεσία και που μοιράστηκε την αγάπη του για το σινεμά, και τη μητέρα μου που με υποστήριξε στο να γίνω καλλιτέχνιδα". Ευχαρίστησε επίσης τη σκηνοθέτιδα Jane Campion "που αποτελεί role model και υποστηρίζει τις γυναίκες σκηνοθέτιδες." Η Campion είναι ακόμη η μοναδική γυναίκα στην ιστορία του φεστιβάλ Καννών, εδώ και 70 χρόνια, που έχει πάρει το βραβείο Palme d'Or, τη μεγαλύτερη τιμή στις Κάννες, για την ταινία της, The Piano, το 1993. Ένα βραβείο το οποίο επίσης, μοιράστηκε με τον Chen Kaige, τον άντρα σκηνοθέτη του Farewell, My Concubine.

Τη φετινή χρονιά, το φεστιβάλ συμπεριέλαβε τρεις γυναίκες σκηνοθέτιδες στο lineup -μπορεί να μην ακούγεται και πάρα πολύ, αλλά σύμφωνα με τη The Guardian, μέχρι και το 2012, οι Κάννες δεν είχαν ούτε μία γυναίκα σκηνοθέτη στον διαγωνισμό.

Το γεγονός πως η Coppola δεν παρευρέθηκε στην απονομή, δεν εμπόδισε το cast του Beguiled να τιμήσουν τη σκηνοθέτιδά τους. Η Elle Fanning ανέβασε μια φωτογραφία στο Instagram, μαζί με τη Sofia Coppola όπου της δίνει συγχαρητήρια, ενώ η Kirsten Dunst ανέβασε ένα screenshot από την ανακοίνωση της νίκης της Coppola. 

 

Gallery: Δείτε ακόμη όλες τις καλύτερες εμφανίσεις του φεστιβάλ Καννών 2017

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ GALLERY
35 photos
 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

More for you

 
 

Don't Miss