Γιατί ζήτησαν από τον DiCaprio να επιστρέψει ένα Όσκαρ

Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Γιατί ζήτησαν από τον DiCaprio να επιστρέψει ένα Όσκαρ

Σε ένα οικονομικό σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών μόλις κατέσχεσε ένα από τα Όσκαρ του Leo, όχι αυτό που είχε κερδίσει το 2016 για την ταινία The Revenant, αλλά εκείνο που είχε προμηθευτεί από μια ύποπτη, όπως αποδείχθηκε, εταιρεία παραγωγής. 

Ο Leo είχε στην κατοχή του το αυθεντικό αγαλματίδιο που κέρδισε ο Μarlon Brando το 1954 για την ταινία το Λιμάνι της Αγωνίας, του Ηλία Καζάν. Η ταινία έχει χαρακτηριστεί μία από τις καλύτερες όλων των εποχών και χάρισε στον Brando το πρώτο του Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. Το Όσκαρ του Brando ο DiCaprio έλαβε ως δώρο για τα 38α γενέθλιά του, από την εταιρεία Red Granite Pictures, μια εταιρεία που χρηματοδότησε ταινίες όπως Ο Ηλίθιος και ο Πανηλίθιος αλλά και την ταινία Ο Λύκος της Wall Street, στην οποία ο Leo πρωταγωνιστεί. Η εταιρεία όμως φέρεται να ξέπλενε χρήματα ενός Μαλαισιανού κρατικού ταμείου και εμπλέκεται σε ένα παγκόσμιο οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς. 

Το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, κάνει έρευνα για δεκάδες εκατομμύρια δολλάρια που διακινήθηκαν από την Red Granite και πολλές ακόμα εταιρείες παραγωγής που χρηματοδοτούσε η Μαλαισιανή 1MDB, ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο που ιδρύθηκε από τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ το 2009 προκειμένου να επιτύχει οικονομική ανάπτυξη στη χώρα του. Το σκάνδαλο ξέσπασε το 2016, όταν το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακάλυψε ότι το εν λόγω ταμείο είχε λεηλατηθεί και το χρήμα είχε ξεπλυθεί. 

Αποτέλεσμα να αναζητούν σήμερα διάφορα δώρα που η εταιρεία είχε κάνει σε χολιγουντιανούς σταρ, όπως διαμάντια (στην Miranda Kerr), έργα τέχνης και ναι, ένα Όσκαρ. Παρότι ο DiCaprio, δεν πρωταγωνίστησε σε ταινία της εν λόγω εταιρείας, έλαβε όχι μόνο χρηματοδότηση από αυτήν, αλλά και το συγκεκριμένο Όσκαρ, ο DiCaprio και ακόμα έναν πίνακα του Picasso που είχε αγορασετεί γαι 3,28 εκατομμύρια ευρώ, μια φωτογραφία της Diane Arbus που αγοράστηκε προς $750,000 και ένα κολάζ του Jean-Michel Basquiat που αγοράστηκε προς $9,191,040.

'Ολα τα παραπάνω κατασχέθηκαν στο πλαίσιο της οικονομικής έρευνας. 

Το δεύτερο τεράστιο ερώτημα είναι πως το Όσκαρ κατέληξε στα χέρια της εταιρείας παραγωγής. Αφενός η Αμερικανική Ακαδημία απαγορεύει την αγοραπωλησία των Όσκαρ, αφετέρου το Όσκαρ του Brando δεν είχε ποτέ πωληθεί, αλλά είχε χαθεί όσο ακόμη ο Brando ζούσε και μάλιστα ο ηθοποιός έψαχνε παντού να το βρει. 

More for you

 
 

Don't Miss