Φωτογραφίζοντας τον Barack Obama - Ένα σπάνιο λεύκωμα από τα 8 χρόνια προεδρίας του

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Φωτογραφίζοντας τον Barack Obama - Ένα σπάνιο λεύκωμα από τα 8 χρόνια προεδρίας του

Ο Barack Obama είναι αναμβισβήτητα, ο πιο επικοινωνιακός Πρόεδρος στην ιστορία. Στυλάτος, χαλαρός, με χιούμορ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος. Ο επίσημος φωτογράφος του Λευκού Οίκου, ο Pete Souza, ο οποίος κάλυψε τα οκτώ χρόνια προεδρίας του Obama, πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο Obama: An Intimate Portrait.

Ο Pete Souza στο σημείωμά του, εξηγεί πώς οι Obama, τον έβαλαν κυριολεκτικά στην οικογένειά τους, δείχνοντάς τους απόλυτη εμπιστοσύνη και δίνοντάς τους μια τέτοια άνευ προηγουμένου πρόσβαση ακόμα και σε μερικές από τις πιο προσωπικές τους στιγμές. 

Ο Souza, ο οποίος έγινε η σκιά του, ξεκίνησε να συνεργάζεται με τον Obama, την προηγούμενη της ορκωμοσίας του ως γερουσιαστής. Από τότε και για τα επόμενα χρόνια ήταν η σκιά του. 

Ο Souza, είναι από τους πιο πιστούς ανθρώπους του Προέδρου και μάλιστα αποφάσισε να τον ακολουθήσει όταν ακόμα ο Obama ήταν γερουσιαστή. Τί τον τράβηξε σε αυτόν; Το ότι δεν είχε καταγωγή από καμία διάσημη πολιτική οικογένεια. 

 «Ο πατέρας του ήταν από την Κένυα, τη μητέρα του από το Κάνσας. Το όνομά του ήταν  Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα. Αλλά είχε ένα χάρισμα. Τον φαντάστηκα να γίνεται Πρόεδρος των ΗΠΑ στο Οβάλ Γραφείο». Έτσι λοιπόν τον προσέγγισε, γνωρίστηκαν και αρχίσε να ακολουθεί τον Obama στα ταξίδια εντός αλλά και εκτός Αμερικής, ενώ κάλυψε την προεκλογική του εκστρατεία το 2007. Στις αρχές του 2009, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον γραμματέα Τύπου, Robert Gibbs, ο οποίος του προσέφερε τη θέση του επικεφαλής φωτογράφου του Λευκού Οίκου. «Θυμάμαι να λέω στον Gibbs ότι για να κάνω τη δουλειά μου σωστά, έπρεπε να έχω πρόσβαση. Πρόσβαση σε όλα. Ήθελα να καραγράφω όχι μόνο τα σπουδαία γεγονότα αλλά και την καθημερινότητά του, τα μικρά πράγματα. Η δουλειά μου ήταν να είμαι ο παρατηρητής, όχι ο συμμετέχων. Ήταν μία σκληρή δουλειά. Μία δουλειά 24 ώρες το εικοσιτετράωρο επί 7 ημέρες την εβδομάδα».

Και όπως είναι φυσικό σε τέτοιες περιπτώσεις, μαζί με την συνεργασία ήρθε και η φιλία. «Στην πορεία γίναμε φίλοι. Πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού περνούσαμε τόσο χρόνο μαζί; Παίξαμε ατέλειωτα παιχνίδια με χαρτιά σε μακρινές πτήσεις. Έμαθε τις συνήθειές και τα χόμπι μου και εγώ έμαθα αυτό που τον ενθάρρυνε, αυτό που τον τρέλαινε, τι τον ησύχαζε, τι ήθελε να φορέσει. Τώρα σκέφτομαι συχνά μια σκηνή σε ένα υπόγειο γραφείο, τη δεύτερη μέρα του σαν γερουσιαστής των ΗΠΑ. Τόσο πολλά άλλαξαν από τότε. Αλλά στα 12 χρόνια που τον γνωρίζω, ο χαρακτήρας του δεν έχει αλλάξει. Βαθιά κάτω, ο πυρήνας του είναι ο ίδιος. Για μένα δεν είναι τυχαία η φράση που λέει πάντα στις κόρες του «Να είστε πάντα ευγενείς και να είσαι χρήσιμες». Και αυτό λέει πολλά γι 'αυτόν. Και ως άνθρωπο, αλλά και ως πατέρα, σύζυγο και ναι και ως Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών»

[gallery- 717884] 

More for you

 
 

Don't Miss