Ήταν ο Ινγκμαρ Μπέργκμαν ένας Γουάινσταϊν του ’50;

Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018

Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018

Ήταν ο Ινγκμαρ Μπέργκμαν ένας Γουάινσταϊν του ’50;

Στην περίπτωσή του, η γυναίκα που θα έπρεπε να ψάξει κανείς από πίσω δεν ήταν μία αλλά πολλές περισσότερες. Σε όλες αυτές τις γυναίκες που συνδέθηκαν ερωτικά μαζί του, εκτός από το να πρωταγωνιστούν στις ταινίες του, επιχειρεί να ρίξει φως το ντοκιμαντέρ «Bergman: A Year in a Life» το οποίο συμπίπτει με τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του.

 

Αλλά αυτό δεν είναι ένα «σερσέ λα φαμ» της παλιάς εποχής.  Oχι και τόσο τυχαία, ο δημιουργός αυτού του ντοκιμαντέρ για τον Ινγκμαρ Μπέργκμαν είναι μια γυναίκα, η Τζέιν Μάγκνουσον. Και καθόλου τυχαία το ντοκιμαντέρ έρχεται τη στιγμή που έχει ξεσπάσει το σκάνδαλο των σεξουαλικών παρενοχλήσεων στον κόσμο του θεάματος. «Εχουν γυριστεί πολλά ντοκιμαντέρ για τον Μπέργκμαν» λέει στον Guardian η σκηνοθέτρια. «Αλλά όλα εστιάζουν στον “μεγάλο καλλιτέχνη”».

«Είχε απίστευτα πολλές γυναίκες και πολλές από αυτές εξαρτιόνταν από αυτόν – ήταν οι ηθοποιοί του. Στη Σουηδία ποτέ δεν το είδαμε αυτό το ζήτημα σοβαρά. Νομίζω ότι ήλθε η ώρα να το κάνει κάποιος» σημειώνει ακόμη. Η ταινία της εστιάζει στο 1957, έτος που, σύμφωνα με την ίδια, ήταν μια «τρελή χρονιά» για τον Μπέργκμαν. Είχε γυρίσει τα δυο αριστουργήματά του, τις «Αγριες φράουλες» και την «Εβδομη σφραγίδα», είχε σκηνοθετήσει την πρώτη του τηλεοπτική δουλειά και είχε ανεβάσει τέσσερα θεατρικά έργα.

Ηταν όμως και η χρονιά που είχε γνωρίσει την Κέμπι Λαρετέι και την Ινγκριντ φον Ρόζεν, οι οποίες θα γίνονταν αντιστοίχως η τέταρτη και η πέμπτη γυναίκα του, ενώ βρισκόταν ήδη σε σχέση με την Μπίμπι Αντερσον, την πρωταγωνίστρια των δυο ταινιών του. Ο γάμος του με τη δημοσιογράφο Γκουν Γκρουτ είχε ουσιαστικά τελειώσει (αν και θα χώριζε πολύ αργότερα), ενώ έβλεπε σπάνια τα έξι παιδιά που είχε αποκτήσει με τρεις διαφορετικές γυναίκες.

Στην κάμερα της Τζέιν Μάγκνουσον  μιλούν περισσότερα από πενήντα πρόσωπα που είχαν συνεργαστεί με τον  Μπέργκμαν, μεταξύ των οποίων η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, η φίλη, ερωμένη και συνεργάτριά του Λιβ Ούλμαν και άλλοι σουηδοί ηθοποιοί και σκηνοθέτες.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

More for you

 
 

Don't Miss