COOKING SUGAR, SUGAR

Πώς να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη στα γλυκά


JTeam

3 Φεβρουαρίου 2023

Πώς να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη στα γλυκά
unsplash
Υπάρχουν πολλά συστατικά που μπορούν να μας βοηθήσουν, οπότε δείτε πώς μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη στα γλυκά.

Το κύριο χαρακτηριστικό της ζάχαρης είναι να γλυκαίνει τα ποτά, τα γλυκά και γενικά τα φαγητά, αλλά τι γίνεται αν θέλετε να μη χρησιμοποιείτε ζάχαρη όταν μαγειρεύετε; Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά συστατικά που μπορούν να μας βοηθήσουν, οπότε δείτε πώς μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη στα γλυκά.

Ας μάθουμε λοιπόν τι υποκατάστατα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, σε ποιες δόσεις και αναλογίες μας επιτρέπουν να διατηρήσουμε αναλλοίωτη τη γεύση των συνταγών και κυρίως τι να επιλέγουμε με βάση τα χαρακτηριστικά τους.

Ζάχαρη καρύδας

Η ζάχαρη καρύδας και η κρυσταλλική ζάχαρη λειτουργούν σε μια ανταλλαγή 1:1, επομένως 100 γραμμάρια ζάχαρης καρύδας αντικαθιστά 100 γραμμάρια λευκής ζάχαρης. Αυτό το συστατικό αλλάζει ελαφρώς την υφή και τη γεύση των προϊόντων που τείνουν να είναι πιο εύθρυπτα, αλλά και πιο γλυκά και ελαφρώς καραμελωμένα. Χρησιμοποιείται για κέικ και μπισκότα .

Ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο

Η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο είναι επίσης ένα από τα πιο εύκολα και πιο ευέλικτα γλυκαντικά για αντικατάσταση της κρυσταλλικής ζάχαρης. Με μια αντικατάσταση 1:1, τα κέικ θα έχουν παρόμοια γεύση από άποψη γλυκύτητας, αλλά θα έχουν ελαφρώς πιο καραμελωμένη γεύση και η υφή θα είναι πιο υγρή. Η ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο είναι ιδανική για να φτιάξετε ντόνατς και τάρτες.

Φρουκτόζη

Η φρουκτόζη είναι ένα συστατικό που έχει πολύ υψηλή γλυκαντική δύναμη: με τις ίδιες θερμίδες, γλυκαίνει πολύ περισσότερο από όλα τα άλλα σάκχαρα. Είναι ένα γλυκαντικό που μπορούμε να βρούμε τόσο σε υγρή όσο και σε σκόνη. Αν χρησιμοποιήσουμε την άχνη, μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα ζάχαρης που αναγράφεται στη συνταγή κατά 20%: χρησιμοποιούμε 80 γρ. φρουκτόζης αντί για 100 γρ. λευκής ζάχαρης. Αν, από την άλλη, χρησιμοποιήσουμε το υγρό, μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα της ζάχαρης κατά 15%. Η φρουκτόζη είναι ιδανική για την παρασκευή κέικ, ντόνατς και μπισκότων, αλλά δεν καραμελώνει και δεν σκουραίνει.

Ξυλιτόλη

Αυτή η ζάχαρη εξάγεται από φυλλοβόλα δέντρα και από τις ίνες ορισμένων φρούτων και λαχανικών: έχει λιγότερες θερμίδες από τη ραφιναρισμένη ζάχαρη και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως υποκατάστατο σε πολλές συνταγές σε αναλογία 1:1 με τη κλασική ζάχαρη, αλλά όχι σε αυτές που χρησιμοποιούν μαγιά ως διογκωτικό. Μπορεί να έχει καθαρτική δράση και πρέπει να φυλάσσεται μακριά από σκύλους, καθώς είναι ιδιαίτερα τοξική για αυτούς.

Ερυθριτόλη

Η ερυθριτόλη είναι ένα φυσικό γλυκαντικό χωρίς θερμίδες, που προσδίδει περίπου το 70% της γλυκύτητας σε σύγκριση με τη ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι, αναλογικά, η ποσότητα της ερυθριτόλης σε σχέση με τη ζάχαρη πρέπει να αυξηθεί: για 100 γρ. ζάχαρης θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε 120 γρ. ερυθριτόλης . Ανάλογα με τον τύπο της ερυθριτόλης που αγοράζετε, μπορεί να υπάρχει μια περισσότερο ή λιγότερο λεπτή ή έντονη επίγευση μέντας ή γλυκόριζας.

Jenny.Gr
pexels

Πώς να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη στα επιδόρπια με υγρά συστατικά

Επιλέγοντας να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με υγρά συστατικά πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η συνοχή θα είναι διαφορετική. Για να έχουμε ένα βέλτιστο αποτέλεσμα πρέπει επομένως να μειώσουμε την ποσότητα των υγρών που υπάρχουν στη συνταγή του γλυκού κατά 25-30% και να μειώσουμε τη θερμοκρασία του φούρνου κατά 25 °C, επειδή η ζύμη τείνει να καραμελώσει νωρίτερα.

Μέλι

Είναι το πιο χρησιμοποιούμενο υποκατάστατο αντί για ζάχαρη: 100 γρ. ζάχαρης μπορούν να αντικατασταθούν με 80 γρ. μέλι. Όταν ψηθεί, καραμελώνει εύκολα και δεν πρέπει να ψήσουμε στον φούρνο σε θερμοκρασία άνω των 160 °C. Δεν είναι κατάλληλο για την παρασκευή κρεμών, αλλά είναι τέλειο για ντόνατς, κέι , μάφινς , γλυκά με κρούστα , μπισκότα και τηγανίτες.

Σιρόπι σφένδαμου

Το σιρόπι σφενδάμου δίνει μια καραμελωμένη επίγευση στα επιδόρπια, όμως δεν τα βοηθά στο να φουσκώσουν. Για τον λόγο αυτό πρέπει να μειώσουμε τη θερμοκρασία του φούρνου, να προσθέσουμε μισό κουταλάκι του γλυκού διττανθρακικό στη ζύμη και να μειώσουμε την παρουσία υγρών στη συνταγή κατά 15%. Χρησιμοποιούμε 75 γρ. σιρόπι σφενδάμου αντί για 100 γρ. ζάχαρη . Είναι ιδανικό για την παρασκευή κρύων κέικ .

Μέλασσα

Η μελάσα είναι ένα παχύρρευστο σιρόπι που λαμβάνεται από το ζαχαροκάλαμο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 80 γρ. μελάσας αντί για 100 γρ. ζάχαρη. Καίγεται εύκολα και είναι τέλεια για την παρασκευή χριστουγεννιάτικων μπισκότων.

Βύνη

Η βύνη λαμβάνεται από τη ζύμωση δημητριακών και, επίσης, σε αυτήν την περίπτωση, η γλυκαντική ισχύς είναι μικρότερη από αυτή της κρυσταλλικής ζάχαρης: Χρησιμοποιούμε 130 γρ, βύνη αντί για 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη. Είναι ιδανική για την παρασκευή σέικ και smoothies και για την παρασκευή κέικ με προζύμι.

Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με φρούτα

Τα φρούτα είναι απίστευτα ευέλικτα: μπανάνες, μήλα, ανανάς, μάνγκο και χουρμάδες όταν είναι ώριμα μετατρέπονται σε υποκατάστατα ζάχαρης και είναι ιδανικά σε περίπτωση δυσανεξίας στη γλουτένη. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρούτα και σε μορφή πολτού και χυμού: Αντικαθιστούμε 100 γραμμάρια λευκής ζάχαρης με 200 γραμμάρια χυμό φρούτων ή πουρέ. Αυτά τα υποκατάστατα είναι ιδανικά για την παρασκευή μαρμελάδων.

2 ακόμα κόλπα για να μειώσετε τη ζάχαρη στα γλυκά

Η μείωση ή η εξάλειψη της ζάχαρης από τα επιδόρπια δεν σημαίνει απλώς αντικατάσταση της κρυσταλλικής ζάχαρης. Υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε:

Χρησιμοποιούμε ωμούς κόκκους κακάο και ωμή σκόνη κακάο αντί για σοκολάτα. Ακόμη και η 70% μαύρη σοκολάτα μπορεί να περιέχει ζάχαρη, όπως και η σκόνη κακάο. Μπορούμε να φτιάξουμε κέικ, cupcakes και μπισκότα.

Τέλος προτιμούμε λοβούς βανίλιας αντί για εκχύλισμα βανίλιας γιατί, ως επεξεργασμένο προϊόν το δεύτερο, μπορεί να περιέχει ζάχαρη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.