COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Γκούλας: Η συνταγή για τη διάσημη ουγγαρέζικη σούπα με μοσχάρι


JTeam

5 Φεβρουαρίου 2023

Γκούλας: Η συνταγή για τη διάσημη ουγγαρέζικη σούπα με μοσχάρι
www.tavolartegusto.it
Το κρύο είναι εδώ και χρειαζόμαστε νόστιμες συνταγές για να περάσει.

Η παραδοσιακή σούπα Γκούλας προέρχεται από την Ουγγαρία και έχει ρίζες στον Μεσαίωνα. Αποτελείται από κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος πρώτα σοταρισμένα με κρεμμύδια , μετά μαγειρεμένα αργά στον ζωμό, τα μπαχαρικά και τον πελτέ ντομάτας- κάποιοι προσθέτουν και πατάτες.

Όπως κάθε παραδοσιακή συνταγή, έτσι και με αυτή υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές και πολλές τοπικές παραλλαγές, αυτή που σας δίνουμε σήμερα είναι η αυθεντική συνταγή. Και το μυστικό για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα είναι το αργό μαγείρεμα, τουλάχιστον 3 ωρών, έτσι ώστε το κρέας να μαλακώσει και να απορροφήσει όλες τις μυρωδιές.

Ακολουθήστε τη διαδικασία και έχετε ένα τέλειο γκούλας όπως στο εστιατόριο.

Υλικά

800 γρ μοσχάρι, ελιά

500 γραμμάρια λευκά κρεμμύδια

Μερικές κουταλιές αλεύρι για να αλευρώσουν τα κομμάτια του κρέατος

1 γεμάτη κουταλιά της σούπας γλυκιά πάπρικα

20 γρ. πελτέ ντομάτας

120 ml κόκκινο κρασί

1/2 κουταλάκι του γλυκού σπόροι κύμινου

2 φύλλα δάφνης

1 φύλλο φασκόμηλου

1 ματσάκι δεντρολίβανο

1,5 l ζωμός κρέατος

Ελαιόλαδο

50 γρ βούτυρο

Jenny.Gr
www.tavolartegusto.it

Εκτέλεση

Πρώτα από όλα λιώνουμε σε μια κατσαρόλα 50 γρ βούτυρο μαζί με 40 ml λάδι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα σοτάρουμε για 10/15 λεπτά.

Κόβουμε το κρέας σε κύβους 4 / 5 εκατοστών, αλευρώνουμε τα κομμάτια και τα σοτάρουμε σε άλλο τηγάνι με 40 ml λάδι για μερικά λεπτά από κάθε πλευρά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρέας σε μια κατσαρόλα μαζί με τα κρεμμύδια, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί, ρίχνουμε μια κουτάλα ζωμό και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τη πάπρικα, το δεντρολίβανο (ολόκληρο), το φασκόμηλο, τη δάφνη, το κύμινο, τον πελτέ ντομάτας και τον υπόλοιπο ζωμό.

Τέλος, σκεπάζουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 3 ώρες, ανακατεύοντας που και που, το κρέας δεν πρέπει να λιώσει ή να ξεφτίσει.

Αν η σάλτσα είναι πολύ ρευστή, αφαιρέστε τα κομμάτια του κρέατος και αφήστε τη λίγο στη φωτιά. Είναι σημαντικό το κρέας να μην επιπλέει στο νερό αλλά να είναι τυλιγμένο σε μια γεμάτη και γλασέ σάλτσα. Αν, από την άλλη, προτιμάτε την πιο ρευστή εκδοχή, αφήστε και το κρέας στη σούπα. Αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για 1 ώρα στα υγρά του με σβηστή φωτιά. Και το γκούλας είναι έτοιμο.

Καλή απόλαυση

Υ.Γ. Διατηρείται για 3 μέρες στο ψυγείο, απλά πρέπει να το ξαναζεστάνετε προσθέτοντας μερικές κουταλιές της σούπας ζωμό στο υγρό μαγειρέματος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.