Κεντρικό Ζαγόρι - Η Σκάλα του Βραδέτου

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Κεντρικό Ζαγόρι - Η Σκάλα του Βραδέτου

T ο Καπέσοβο και το Βραδέτο, δύο από τα πιο όμορφα χωριά του Ζαγορίου στη Βορειοδυτική Ελλάδα, συνδέονται από 1.200 πέτρινα σκαλοπάτια που αποδεικνύουν πόσο αρμονικά μπορούν να συνυρπάξουν τα θαύματα της φύσης με τα ανθρώπινα δημιουργήματα.

Απαράμιλλο έργο της ηπειρώτικης μαστοριάς, η σκάλα καλύπτεται κι από πέπλα μυστηρίου... Πιθανολογείται ότι χρηματοδοτήθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα από Βραδετινούς που ζούσαν ως αυλικοί του Τσάρου και χρειάστηκαν 20 χρόνια για την ολοκλήρωσή της. Όπως αναφέρουν μαρτυρίες, «δεν ήταν ντόπιοι που την φτιάξανε. Από την Κόνιτσα, πέρα από τα μαστοροχώρια, την φτιάξανε φορτώνοντας ένα γάιδαρο. Όπου πήγαινε ο γάιδαρος, φτιάχνανε την σκάλα». Μέχρι το 1973 ήταν ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας του Βραδέτου με τα υπόλοιπα 45 Ζαγοροχώρια. 
 
Βγαίνοντας από το χωριό κατεβαίνουμε στη χαράδρα της Μεζαριάς, στο κατώτατο υψομετρικά σημείο της διαδρομής (890μ). Περνάμε τα πέτρινα γεφύρια του Δώθε και του Πέρα (όπως και η Σκάλα έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέα μνημεία λαϊκής αρχιτεκτονικής) για να αρχίσουμε το επίπονο, αλλά απολαυστικό ανέβασμα. Το αριστουργηματικό καλντερίμι που φιδοσέρνεται στον κάθετο βράχο έχει τρεις «λωρίδες κυκλοφορίας»: η μεσαία, πιο στενή και πιο βαθιά για τα μουλάρια, είναι στρωμένη με μαύρη πέτρα για να μην γλιστράνε τα φορτωμένα τετράποδα. Δεξιά και αριστερά οι λωρίδες των ανθρώπων, φτιαγμένες με άσπρη πέτρα και ούγιες για να ακολουθούν τον ανθρώπινο βηματισμό. 39 φορές «γυρνάει» η Σκάλα για να σκαρφαλώσει τα 250 μέτρα της υψομετρικής διαφοράς. Μετά από 3,5 χλμ φτάνεις στην πλατεία του Βραδέτου, ένα όμορφο χωριουδάκι Σαρακατσάνων στην στέγη του Ζαγορίου (1.340μ). Αφήνουμε το χωριό και προχωράμε με βορειοδυτική κατεύθυνση στο μονοπάτι που οδηγεί στην Μπελόη, το σημαντικότερο από τα «μπαλκόνια» παρατήρησης του θαύματος της φύσης που ονομάζεται φαράγγι του Βίκου.

Το απολαυστικό και ξεκούραστο μονοπάτι, εκτός από τον πλούτο της βιοποικιλότητας του και τα ακροβολισμένα τροφαντά μοσχαράκια, διακρίνεται από γιγάντιες σχιστολιθικές πλάκες που στοιβάζονται με αρμονία δημιουργώντας απίθανους σχηματισμούς που θυμίζουν πετροδάση. Μετά από 40’ πορείας καταλήγουμε σε ένα ασφαλές μπαλκόνι στην άκρη του χάους. Μπροστά μας απλώνεται το φημισμένο φαράγγι με μήκος 12 χλμ και ύψος που φτάνει τα 1.200 μέτρα. Kι αν δεν είναι το μεγαλύτερο, είναι από τα ομορφότερα του κόσμου. 

Διάρκεια ανάβασης: 2ω30λ Ιδανική περίοδος: Όλο το χρόνο 

More for you

 
 

Don't Miss