Οι αντιθέσεις που μας κάνουν ξεχωριστές


Τέσσερις γυναίκες επιλέγουν να ζουν την κάθε μέρα με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, να αγκαλιάζουν τις διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα τους και να μη συμβιβάζονται. To jenny.gr τις συνάντησε και έχει όλες τις απαντήσεις.

Ζούμε σε μία εποχή που γιορτάζει τη διαφορετικότητα και σέβεται τη μοναδικότητα. Σε μια εποχή που κάθε γυναίκα είναι ελεύθερη να επιλέξει να είναι όχι μόνο ένα πράγμα, αλλά πολλά περισσότερα. Όλες αυτές οι διαφορετικές πτυχές που συνυπάρχουν, συνθέτουν τελικά αυτό που πραγματικά είναι. Και φυσικά οι αντιθέσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι τους.

Η καμπάνια &more powered by glo™ πιστεύει ότι η ζωή είναι πιο ιδιαίτερη όταν δεν αναγκάζεσαι να επιλέξεις ή να συμβιβαστείς. Όταν μπορείς να είσαι παραπάνω από δύο πράγματα. To jenny.gr εμπνεύστηκε από τη συγκεκριμένη καμπάνια και συνάντησε τέσσερις γυναίκες που αποφάσισαν να σπάσουν τα στερεότυπα και να μην εγκαταλείψουν καμία από τις επιθυμίες τους. Η Δήμητρα Σιγάλα, η Μαριάνα Λαλαούνη, η Μαρία Λαζαρίδου και η Μαρία Ζαφειράτου μάς μιλούν για όλες αυτές τις πτυχές του χαρακτήρα τους που τις κάνουν μοναδικές και μας αποδεικνύουν ότι αν αλλάξεις το «ή» με το «&» η ζωή γίνεται πολύ πιο ενδιαφέρουσα.

Δήμητρα Σιγάλα
Ηθοποιός - Eγκληματολόγος

«Δεν είμαστε μονοδιάστατοι ως άνθρωποι, έχουμε πολλές πλευρές»

Η Δήμητρα Σιγάλα είχε μια έμφυτη κλίση προς την υποκριτική από πολύ μικρή. Λάτρευε να αναπαριστά σκηνές από τις αγαπημένες της ελληνικές ταινίες και να οργανώνει παραστάσεις με τις φίλες της στην αυλή του σπιτιού της. Σπούδασε αυτό που αγαπούσε και μετά από μια πολύ επιτυχημένη πορεία στον χώρο, αποφάσισε να κυνηγίσει ένα ακόμα όνειρό της: την εγκληματολογία. Όταν κλείσουν οι κάμερες, θα τη δεις να μελετά κάποια υπόθεση, αφοσιωμένη στον στόχο της να βρει την αλήθεια. «Ο άνθρωπος πάντα μπορεί να ανοίγει τους ορίζοντές του» μας λέει.

«Το μικρόβιο της υποκριτικής το είχα από μικρό κοριτσάκι, συνήθιζα να χαζεύω τις ελληνικές ταινίες –όλοι μεγαλώσαμε με αυτές– και να αναπαριστώ διάφορες σκηνές. Στο δημοτικό άρχισα να οργανώνω και παραστάσεις με τις φίλες μου στην αυλή του σπιτιού μου. Γενικά με μάγευε ο χώρος, όταν πας σε ένα θέατρο ή βλέπεις ένα σοου, σε μαγεύει όλο αυτό».

Δεν είμαστε μονοδιάστατοι σαν άνθρωποι, έχουμε πολλές πλευρές. Εγώ προσωπικά βαριέμαι πολύ εύκολα, οπότε θέλω να δοκιμάζω διάφορα πράγματα. Θεωρώ ότι έτσι εξελισσόμαστε

Το 2011, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, αποφάσισε να διευρύνει τους ορίζοντές της και να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην εγκληματολογία και τη γραφολογία. «Το κομμάτι της γραφολογίας υπήρχε πάντα στη ζωή μου, υπό την έννοια ότι η μητέρα μου και ο πατέρας μου ασχολούνταν με αυτό το αντικείμενο, επομένως ήταν κάτι πολύ οικείο για εμένα. Βρήκα αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Βαρκελώνη, έκανα αίτηση, με δέχτηκαν. Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα, έμαθα πάρα πολλά και κατάλαβα ότι ο άνθρωπος μπορεί πάντα να ανοίγει τους ορίζοντές του, τουλάχιστον έτσι είμαι εγώ. Θα σπούδαζα και άλλα πράγματα αν μπορούσα και αν είχα τον χρόνο».

Όπως λέει, η υποκριτική και η εγκληματολογία έχουν αρκετά κοινά, με βασικότερο την έρευνα. «Για να φτιάξεις έναν χαρακτήρα, έναν ρόλο, πρέπει να τον ερευνήσεις, να τον μελετήσεις. Το ίδιο ισχύει και στο επάγγελμα της γραφολογίας, πρέπει να έχεις πολλή παρατηρητικότητα και να κάνεις μεγάλη έρευνα για να μπορέσεις να βρεις την αλήθεια».

Πιστεύει πως ένας άνθρωπος μπορεί να είναι πολλά διαφορετικά πράγματα και ότι αυτό τον βοηθά να εξελίσσεται. «Δεν είμαστε μονοδιάστατοι σαν άνθρωποι, έχουμε πολλές πλευρές. Εγώ προσωπικά βαριέμαι πολύ εύκολα, οπότε θέλω να δοκιμάζω διάφορα πράγματα. Θεωρώ ότι έτσι εξελισσόμαστε. Σίγουρα η υποκριτική είναι η μεγάλη μου αγάπη, η γραφολογία προέκυψε μέσα από ερεθίσματα που είχα απ' το οικογενειακό περιβάλλον. Όμως το κάθε ένα έχει διαφορετική θέση στη ζωή μου».

Στο μέλλον θέλει να ασχοληθεί με τα παιδιά: «Συγκεκριμένα με τη γραφή τους, να τα βοηθήσω μέσω της γραφής με οποιεσδήποτε μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίζουν. Ξέρετε, η γραφή είναι ο καθρέφτης μας, μέσα από αυτή βλέπεις την ψυχή ενός ανθρώπου, την προσωπικότητά του, ξετυλίγεται πάνω σε ένα χαρτί. Επομένως μπορείς ας πούμε να βοηθήσεις τα παιδιά να βρουν τις κλίσεις τους, τα ταλέντα τους».

Mαριάνα Λαλαούνη
Fashion designer

«Η αποδοχή της εσωτερικής αλήθειας μας είναι και η ελευθερία μας»

Το πρώτο της ποίημα το έγραψε σε ηλικία 8 ετών. Η Μαριάνα Λαλαούνη αισθάνεται ότι η ποίηση επιλέγει τον άνθρωπο και η ανάγκη της γραφής επισκέπτεται τον καθένα σε ανύποπτο χρόνο. «Η ποίηση είναι ο τρόπος που κινούμαι, βλέπω, ντύνομαι, αγαπάω, φοβάμαι. [...] Όταν γράφω αφήνω όλη μου την αλήθεια στο χαρτί. Χωρίς κριτική, όρια και προσδοκίες», εξηγεί.

Η γνωστή fashion designer, που γράφει και στίχους, πάλευε αρκετά χρόνια με τις αντιθέσεις που είχε μέσα της. Πίστευε πως πρέπει να έχει έναν συγκεκριμένο προσδιορισμό σε όλες τις πτυχές της ζωής της και έτσι, προσπαθούσε να μένει πιστή σε μία μόνο εικόνα του χαρακτήρα της. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που ζούσαν μέσα της, τα καταπίεζε, τα έθαβε: «Τα πρόσταζα να μη μιλάνε – μα εκείνα, απλώς γινόντουσαν ένα θηρίο που με κατέτρωγε εσωτερικά». Της πήρε καιρό να καταφέρει να σπάσει τα δεσμά της και να βρει την αληθινή Μαριάνα, η οποία είναι ένα κράμα πολλών αντιθέσεων. «Η αποδοχή της εσωτερικής μας αλήθειας είναι και η ελευθερία μας. Είναι δύσκολο απόκτημα, με σημαντικό κόστος, αλλά αξίζει. Είμαστε ό,τι είμαστε και αυτό είναι η ομορφιά του καθενός μας».

Από την άλλη, ο χώρος της μόδας ήταν αναπόσπαστο κομμάτι σχεδόν ολόκληρης της ζωής της. «Ο παππούς μου διατηρούσε καταστήματα γυναικείων ρούχων στο κέντρο της Αθήνας και αυτό είχε ως συνέπεια, να περνάω πολλές ώρες της ημέρας μου τόσο στα μαγαζιά, όσο και στο ατελιέ του. Από ένα σημείο και μετά, επεδίωκα να βρίσκομαι όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούσα μέσα σε αυτόν τον μαγικό κόσμο», λέει.

Αυτό το προϊόν απευθύνεται σε ενήλικες καπνιστές.
Η αποδοχή της εσωτερικής μας αλήθειας είναι και η ελευθερία μας. Είναι δύσκολο απόκτημα, με σημαντικό κόστος, αλλά αξίζει

Πλέον το δικό της brand ειδικεύεται στις επαγγελματικές στολές, αφού παρατήρησε πως οι στολές προσωπικού σε super market, τράπεζες, σε μεγάλα ξενοδοχεία και γνωστά εστιατόρια ήταν κακής ποιότητας και ακόμη χειρότερης αισθητικής. «Το 2018 [...] ένιωθα πως η δημιουργικότητά μου έφτανε σε τέλμα.Το γεγονός πως σαν υπάλληλος δεν μου δινόταν ο χώρος για προσωπική έκφραση, παρά υπήρχε μόνο ο καλλιτεχνικός περιορισμός της αντιγραφής, ήταν κάτι που με αφύπνισε και με ώθησε στο να πάρω μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις της έως τώρα ζωής μου: να παραιτηθώ και να ξεκινήσω από το μηδέν μία δική μου εταιρεία επαγγελματικών στολών».

Προσφάτως σχεδίασε και τις στολές του glo™ οι οποίες βασίστηκαν σε διαχρονικές φόρμες μεν, με λεπτομέρειες διαφοροποίησης και ανατροπής δε. «Τα έντονα, χαρούμενα χρώματα που έχουν τα προϊόντα της εταιρείας, έχουν τοποθετηθεί έξυπνα πάνω στα ρούχα, ως λεπτομέρειες που προσδίδουν στις στολές φρεσκάδα και μοναδικότητα. Επίσης, αναπροσαρμόσαμε την κλασική λογοτύπηση των διαφημιστικών στολών. Π.χ. στα φορέματα, αντί για το κλασικό κέντημα, φτιάξαμε bespoke ασημένια κολιέ με το λογότυπο της εταιρείας. Ήταν πραγματικά ένα απολαυστικό project, γιατί το glo™ ήταν ανοιχτή καλλιτεχνικά στο καινούργιο, και εδώ έρχεται και δένει το breakbinary, ένας όρος που για εμένα σημαίνει την ελευθερία, όποια και αν είναι αυτή για τον καθένα, δημιουργική, συναισθηματική, σωματική, επαγγελματική».

Όσο για τα σχέδιά της για το μέλλον; Θα δώσει έμφαση στην επέκταση της εταιρείας στο εξωτερικό, θα εκδόσει ένα βιβλίο και θα τρέξει ένα food project από τον Σεπτέμβριο. Ποιος είπε ότι οι αντιθέσεις δεν κάνουν τη διαφορά;

Μαρία Λαζαρίδου
Σεφ

«Δεν θέλω να γίνω η καλύτερη σεφ που υπάρχει, θέλω να αποκτήσω το δικό μου εστιατόριο»

Η Μαρία Λαζαρίδου ήξερε από πολύ μικρή τι θέλει να κάνει στη ζωή της. Ανακάλυψε το πάθος της για τη γαστρονομία σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό και από τα 16 της ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική. Τις ώρες που δεν δουλεύει, θα τη βρεις μπροστά στο PC της να μιξάρει ηλεκτρονική μουσική. Λατρεύει τα ζώα, τα παιδιά και της αρέσει πολύ να φροντίζει τους άλλους.

«Το 2009 έκανα ένα ταξίδι με τους γονείς μου στο εξωτερικό. Επισκεφθήκαμε διάφορα εστιατόρια και τότε ήταν που αποφάσισα ότι θέλω να ασχοληθώ με τη μαγειρική». Η ίδια κατάλαβε από πολύ μικρή τι ήθελε να κάνει στη ζωή της. «Δεν έχω τελειώσει το λύκειο. Πήγα κατευθείαν σε σχολή μαγειρικής γιατί ήξερα από μικρή τι θέλω να κάνω και δεν ήθελα να χάσω χρόνο. Το 2013 μπήκα στη σχολή μαγειρικής και σε ηλικία 16 ετών κατέβηκα στην Κρήτη σεζόν για πρώτη φορά. Από τότε δεν έχω σταματήσει να μαγειρεύω».

Η πρόσφατη τηλεοπτική της εμπειρία τη βοήθησε να πάει την καριέρα της ένα βήμα παραπέρα. «Ήταν μια όμορφη εμπειρία και σίγουρα πήρα πάρα πολλά πράγματα. Η αναγνωρισιμότητα βοηθάει πάρα πολύ, ωστόσο πήρα και πολλές μαγειρικές εμπειρίες, έμαθα πράγματα και γνώρισα σημαντικούς ανθρώπους. Γι’ αυτό και μετακόμισα τώρα στην Αθήνα, θέλω να το εκμεταλλευτώ όσο καλύτερα μπορώ και να αρπάξω ό,τι ευκαιρία μου ταιριάζει».

Στη δουλειά μου, είμαι πολύ δυναμική –έως και αυταρχική πολλές φορές– αλλά στη ζωή μου είμαι εντελώς διαφορετική

Όσο για την αναγνωρισιμότητα, έχει μάθει πλέον να τη διαχειρίζεται. «Υπάρχει πάρα πολλή αγάπη από τον κόσμο. Καθημερινά συνέχεια με σταματάνε στον δρόμο να μου μιλήσουν, να με χαιρετήσουν. Φυσικά έχω λάβει και ελάχιστα αρνητικά μηνύματα, αλλά εγώ απαντάω πάντα σε όλα και το τέλος όλοι θα μου πουν μια καλή κουβέντα. Μου αρέσει πολύ αυτό που συμβάινει».

Πέρα από τη μαγειρική, η ίδια αφιερώνει πολύ χρόνο στο άλλο της μεγάλο πάθος, τη μουσική. «Ηλεκτρονική μουσική ακούω από πολύ μικρή, όμως τα τελευταία τέσσερα χρόνια έτυχε να δέσω με κάποια παιδιά που ασχολούνται επαγγελματικά με αυτή. Έτσι άρχισα κι εγώ να μιξάρω ηλεκτρονική μουσική. Το κάνω σαν χόμπι, όμως είναι αρκετά δύσκολο, θέλει να έχεις μουσικό αυτί, δεν είναι καθόλου απλό».

Θεωρεί ότι οι αντιθέσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της. «Έτσι είμαι εγώ. Για παράδειγμα στη δουλειά μου, είμαι πολύ δυναμική – έως και αυταρχική πολλές φορές – αλλά στη ζωή μου είμαι εντελώς διαφορετική. Μου αρέσει πολύ να φροντίζω τους ανθρώπους γύρω μου. Επίσης, μου αρέσουν πολύ τα ζώα, γενικά μου αρέσει πάρα πολύ να φροντίζω τους άλλους. Όπως και τους συνεργάτες μου, αν και κάποιες φορές τους ταλαιπωρώ λίγο».

Όνειρό της είναι να ανοίξει το δικό της εστιατόριο στο μέλλον. «Σίγουρα θέλω να αποκτήσω κι άλλες εμπειρίες. Όμως αυτός είναι ο στόχος μου, δεν θέλω να γίνω η καλύτερη σεφ που υπάρχει, θέλω να έχω ένα δικό μου εστιατόριο κάποια στιγμή, να κάνω αυτό που αγαπάω με τον τρόπο που θέλω, να είμαι το αφεντικό του εαυτού μου».

Μαρία Ζαφειράτου
Ραδιοφωνική παραγωγός - Δημοσιογράφος

«Οι αντιθέσεις είναι όλη η ζωή μου»

Η κουζίνα και το γήπεδο είναι τα στέκια της. Της αρέσει το καλό φαγητό, αλλά απολαμβάνει τη γυμναστική όσο λίγες. Τρελαίνεται για συναυλίες και λατρεύει με τις ώρες να περπατά σε μουσεία και γκαλερί. Η Μαρία Ζαφειράτου είναι μια γυναίκα που ξέρει τι θέλει την κάθε μέρα. Είναι η δημιουργός του “Mommy Loves Foodball” και όπως λέει και ο τίτλος του blog της είναι μια μαμά-δημοσιογράφος που πολύ απλά αγαπά το ποδόσφαιρο και τα αθλητικά.

«Νομίζω πως υπήρξα δημοσιογράφος πριν καν συνειδητοποιήσω πόσο πολύ αγαπώ τη δημοσιογραφία και πριν καν καταλάβω τί είναι δημοσιογραφία. Εγώ ήμουν εκείνη που ανακατευόταν πρώτη με τις σχολικές εφημερίδες, με τις εργασίες-έρευνες και όλα γύρω από αυτά. Το ίδιο και το ραδιόφωνο. Δεν πρέπει να υπήρχε στιγμή στο σπίτι μου που να μην ήταν ανοιχτό το ραδιόφωνο. Ειδικά στις διακοπές, θυμάμαι, να κοιμάμαι κάθε βράδυ αγκαλιά με το ραδιόφωνο ανοιχτό»!

Oι αντιθέσεις είναι όλη η ζωή μου. Είμαι Δίδυμος με Δίδυμο, νομίζω αυτό αρκεί!

Ξεχωριστή θέση στην καρδιά της είχε η αθλητική δημοσιογραφία. Παρά το γεγονός ότι όταν ξεκινούσε οι γυναίκες ήταν ελάχιστες στον χώρο, δεν υπήρξε στιγμή που να την κάνει να το σκεφτεί δεύτερη φορά. «Φυσικά και αντιμετώπισα δυσκολίες, αμφισβητήσεις, απογοητεύσεις. Υπάρχει κανένα επάγγελμα που να μην τα έχει όλα αυτά; Η αλήθεια είναι όμως ότι οι άνθρωποι που με στήριξαν ήταν πολύ περισσότεροι από εκείνους που μου έθεσαν εμπόδια», παραδέχεται η ίδια.

«Το ραδιόφωνο μπήκε στη ζωή μου ακριβώς έναν μήνα μετά την έναρξη της φοίτησής μου στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ. Ξεκίνησα με την εκφώνηση ειδήσεων, μετά βοηθός παραγωγής σε εκπομπής, μετά παραγωγός δικής μου πρωινής εκπομπής. Όλα αυτά, παράλληλα με την φοίτησή μου.

Το “Mommy Loves Foodball” ήρθε λίγους μήνες μετά τη γέννηση του πρώτου μου παιδιού, ήταν ένα είδος ημερολογίου-εξομολογητηρίου! Μέσα από αυτό εξέφραζα με (καμιά φορά black) χιούμορ όλες τις αγωνίες μου ως νεομαμά. Μετά από λίγο ήρθε και η προσθήκη των συνταγών, μιας και η μαγειρική είναι αναπόσπαστο και αγαπημένο κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Ε, το ποδόσφαιρο, υπήρχε, υπάρχει και πάντα θα υπάρχει. Η νέα μου συνεργασία με το Gazzetta με έχει κάνει να βρίσκομαι σε συνεχή, δημιουργικη εγρήγορση! Έρχονται πολλά και ωραία πράγματα!».

Για εκείνη ο συνδυασμός οικογένεια και δουλειά δεν είναι ούτε εύκολος ούτε δύσκολος. Είναι μονόδρομος. Δεν είναι βέβαια μόνη σε όλο αυτό. «Όταν επέστρεψα μετά από τις δύο γέννες στο ραδιόφωνο, με πρωινή εκπομπή 6-8 και ξύπνημα στις 4.30 – με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε νύστα και εξάντληση την υπόλοιπη ημέρα– ο Στέλιος (σ.σ. ο σύζυγός της) ήταν εκείνος που επέμενε ότι πρέπει να συνεχίσω, παρά τις σκέψεις μου για το αντίθετο. Και δικαιώθηκε».

Όσο για τις αντιθέσεις; Είναι όλη της η ζωή. «Είμαι Δίδυμος με Δίδυμο, νομίζω αυτό αρκεί! Αστειεύομαι, αλλά έτσι είναι τελικά στην πράξη», λέει με το χαμόγελο που κερδίζει τον φακό στο λεπτό.

Credits

Συνεντεύξεις-Συντονισμός: Αιμιλία Χονδρογιάννη

Φωτογραφίες: Χρήστος Λώλος

Επιμέλεια: Κατερίνα Καλού, Κάτια Πετροπούλου

Design: Άννα Μαρία Καλογεράκη, Ιώ Καλογιαννακού

Developement: Ιορδάνης Ασλάνογλου, Χρήστος Κατσαρός

Hair & Makeup: Σοφία Γούλιου